A cseh Papousek & Silhan Architects iroda frappáns választ adott a kérdésre.

Gazdasági épületekkel szemben a maximális elvárás többnyire az, hogy olcsók és funkcionálisak legyenek, még akkor is, ha egy népszerű Golfklub és Síközpont gépparkjának raktározásáról van szó. A Papousek & Silhan Architects tervezői azonban úgy gondolták, hogy az Ostravice-i létesítmény a Beszkidek lábánál többet érdemel. 

 

 

A páratlan természeti környezetben működő sportközpont híres nehéz, de jó minőségű pályájáról. Ennek fenntartása azonban igényelte az üzemeltetés fejlesztését. Első körben pusztán fém szerkezetű és borítású hangárokban gondolkodott a fejlesztő, de a projekt vezérfonala végül éppen az a kihívás lett, miképpen lehet a szigorú gazdasági érdekek mellett is nívós építészetet művelni. A helyszín is indokolta az építészeti minőséget, a kocsiszín, a raktár és melléképületek számára kijelölt terület mellé ugyanis később lakó- és szállás funkciójú beépítést terveznek. Nem lett volna szerencsés, ha a leendő lakók csodás hegyi panorámáját igénytelen gazdasági barakkok csúfítják el.

 

 

A megoldást a helyi építészeti hagyományok felelevenítése jelentette. A tervezők olyan léptéket és anyagot kerestek, amely következik a környezet hagyományos értékeiből, a fejlesztés így a táj részévé tud válni. A három épületet úgy helyezték el egy csoportban, ahogy hajdan a gazdasági udvarokat keretezték a hasonló funkciójú építmények. A gazdasági udvarok esztétikájának és léptékének felidézésével az új létesítmény határozott karaktert kapott, ugyanakkor a működéssel járó rumlit a telepítés jótékonyan takarja a vendégek szeme elől. 

A három épület egyike magastetős, kétszintes ház, amely az öltözőket, irodákat, személyzeti helyiségeket, tárolókat és műhelyeket fogadja be. A másik épület hőszigetelés nélküli, fémszerkezetű, fa homlokzatborítású csarnok a géppark számára. A harmadik tömb lezárja az együttest a pálya és a víz felől, ez beton rekeszekből áll az ömlesztett anyagok raktározására, és fedett-nyitott parkolókkal is szolgál. 

A homlokzatokon egységesen vörösfenyő deszkából készült burkolatot alkalmaztak, a toldásoknál takarólécekkel. A bádogos munka szintén következetesen hasonló a három épületrészen, a nyílászárók mind ugyanolyan fémszerkezetűek. A Beszkidek teljes területén jellemző ez a fajta részletképzés, így a szigorúan funkcionális, egyszerű fenntartású építmények szépen öregedő anyagaikkal belesimulnak a természetes környezetbe.

 

 

StúdióPAPOUSEK & SILHAN ARCHITECTS  | Facebook | Instagram
Tervezők: Martin Šilhan, Jiří Papoušek 
Megbízó: OSTRAVICE SPORT 
Projekt helyszíne: Ostravice 913, 739 14 Ostravice, Csehország
Átadás éve: 2021
Beépített terület: 664 m²
FotókPetr Polák

 

 

Forrás: Linka

 

 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mitől elegáns egy gazdasági épület?

Mitől elegáns egy gazdasági épület?

A cseh Papousek & Silhan Architects iroda frappáns választ adott a kérdésre.

Új híd épül az Ipolyon

Új híd épül az Ipolyon

Európai uniós finanszírozással, magyar-szlovák együttműködés keretében valósul meg.

Művészek üzennek a karanténból

Művészek üzennek a karanténból

A NeighbourART sorozatában neves alkotók vallanak arról, mivel töltik idejüket a karanténban.

Hirdetés