Egy hétköznapi épület újragondolása

A Lemoal Lemoal építészei azt vizsgálták, hogyan lehet a hétköznapi építészeti örökséget szerény eszközökkel újragondolni, és a közösség szolgálatába állítani. A franciaországi Cossé-le-Vivienben található egykori műszaki épületet a helyi lakosok társadalmi és kulturális központjává alakították át.

 

 

A városközpontban található létesítményt a kettős nyeregtetős épületek folytonosságába illesztették, amelyek anyagi tulajdonságai szerény építészeti formáról tanúskodnak. A szomszédos házak jellemzően palával és fémlemezekkel burkoltak, ezért ezt az épületet is hullámlemezzel fedték le. Ez az anyag azontúl, hogy illeszkedik a környezetbe, a település múltbeli foglalkozásaira is utal.

 

 

Az átalakítás során elsődleges cél volt a szerkezeti elemek megőrzése, így a projekt új alaprajza nagyrészt a meglévő terekhez igazodik. A nyílások arányai az egykori műszaki központ régi szekcionált kapuit idézik, aminek kapcsán különös figyelmet fordítottak a keretezésekre és a külső megvilágításra is.

 

 

Belül a nyers anyagokat – mint a tömör gesztenyefa, a pamut és a beton – egy párizsi kúriából származó, újrahasznosított csillárok emelik ki. Az aprólékosan megtervezett egyedi bútorok továbbemelik és tér kontrasztos, mégis barátságos minőségét. 

 


Forrás: sajtóanyag
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Káli Kis-üzem | FRISS DIPLOMA

Káli Kis-üzem | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Az Inotai Erőmű revitalizációja | FRISS DIPLOMA

Az Inotai Erőmű revitalizációja | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Tájhasználók | FRISS DIPLOMA

Tájhasználók | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés