Hirdetés

„Elismerjük, hogy a meglévő épületek újrahasznosítása az építészeti kultúra központi eleme”

A szlovéniai Portorožban megrendezett 40. Pirani Építészeti Napok keretében, november 25-én, szombaton hirdették ki a 34. Piranesi-díj győzteseit. Közel egy tucat európai országból neveztek 50 projektet, amelyek közül a nemzetközi zsűri kiválasztotta a kedvencét, két további épületet részesült kitüntetésben, valamint egy diák pályázatot is díjaztak.
 

A zsűri tagjai számos kritérium alapján mérlegeltek, többek között: a kontextus figyelembevétele; az innovatív térrendezés és elrendezés; a természeti és kulturális örökség tiszteletben tartása; az innovatív részletek; valamint a színek, anyagok, fény és textúra átgondolt használata volt az idei döntés fókuszában. 


 Építészet: ELEMENTARNA + Kolektiv Tektonika, fotó: Miran Kambič

Első díjat a szlovéniai Ptujban található Régi üveggyár és a környező városi területek revitalizációja kapta. A 2023-ban elkészült projektet a ljubljanai ELEMENTARNA (Matevž Zalar, Ambrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher, Samo Kralj) tervezte, a tájtervezést pedig a szintén ljubljanai Kolektiv Tektonika (Darja Matjašec, Pia Kante, Katja Mali) végezte. A régi üveggyár az átalakítás óta egy kulturális központnak ad otthont.

„Elismerjük, hogy a meglévő épületek újrahasznosítása az építészeti kultúra központi eleme, mivel egyszerre mutat történelmi folytonosságot és tiszteletet a környezete iránt. Ez a projekt finoman összefűzi a városi szövet egy darabját, és a régi épületeket új, nyilvános funkcióval teszi aktuálissá. Csodálatos atmoszférája van, költői meggyőződéssel integrálja a régi és az új elemeket” – szólt a zsűri indoklása. 

 Építészet: ELEMENTARNA + Kolektiv Tektonika, fotó: Miran KambičAz egyik kitüntetést a PPAG építésziroda (Anna Popelka, Georg Poduschka) 2023-ban elkészült Rivus Vivere | Urban Building Block Breitenfurter Straße című bécsi épülete nyerte el. A zsűri a projektet ambiciózusnak és nagyszabásúnak nevezte, amely nagy sűrűségű lakhatási lehetőséget teremt, miközben megőrzi a városnegyed autentikus jellegét. 
 

 Építészet: PPAG, fotó: Hertha HurnausA másik kitüntetett pályázat egy óvoda a szlovéniai Bohinjból, amelyet az Arrea arhitektura (Ana Jerman, Janja Šušnjar) és a KAL A (Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernández-Zúñiga) építészek valósítottak meg, a tájtervezés pedig az AKKA (Luka Javornik, Lara Gligić) nevéhez fűződik. 

„Ez a projekt arról szól, hogy hogyan lehet egy hétköznapi dolgot jól csinálni. Olyan, mint egy falu, amely olyan épületek gyűjteményéből áll, amelyek mind otthonosnak tűnnek” – nyilatkozta a zsűri, aki különösen értékelte az épületek által lazán keretezett nyitott terek lineáris sorozatát

Építészet: Arrea arhitektura + KAL A, fotó: Luis Diaz Diaz


A 37 beérkezett hallgatói projekt közül a Matija Cepanec horvát diák koncepciója nyerte el a zsűri tetszését, aki a Plitvica folyó biológiai folyosóját tervezte meg. 

„Az építészet egy táj megteremtésében is megtestesülhet. Ez a lineáris szerves rendszer elősegítheti a biodiverz kapcsolatok kialakulását. Olyan erőforrásként működik, amely a hirtelen változások elnyelésével mérsékli az éghajlati változások körforgását, valamint különböző helyeket köt össze egy strukturált természetes élőhely segítségével” – vallja a zsűri.

 Építészet: Matija Cepanec
 

Forrás: World Architects
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Reuse projekt nyerte a Pirán Építészeti Díjat

Reuse projekt nyerte a Pirán Építészeti Díjat

„Elismerjük, hogy a meglévő épületek újrahasznosítása az építészeti kultúra központi eleme”

Madárszemmel

Madárszemmel

Évente több milliárd madár halálát okozzák a tükröző üveghomlokzatok, a szakértők átfogó jogszabályozást sürgetnek.
 

A ház mint képtárgy

A ház mint képtárgy

Az építészet mint képalkotás egy rendhagyó budai ház tervezése során a RAPA Architects-től. A OCTOGON 169-es (2021/5-ös) lapszámában megjelent cikkünk újraközlése az OCTOGON online fém és üveg szerkezeteket bemutató márciusi publikációi között.

Hirdetés