Mozgásra fel!

ActiCity néven kulturális- és mozgásközpont lesz a romos veszprémi gyermekkórházból 2023-ra.

A város közepén csaknem két és fél évtizede üresen álló, egyre romosabb épület a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall nagyívű, látványos tervei alapján születik újjá és ezzel tovább erősödik a város középpontjának kulturális-művészeti tengelye.

 

Veszprémben megkezdődött az egykori Heim Pál gyermekkórház felújítása és átalakítása: az évtizedek óta elhagyatott és romosan álló épület ActiCity néven kulturális és szabadidőközpontként nyílik meg 2023-ban.

Az ActiCity új kulturális találkozási pont lesz, amely helyet, edzési és fellépési lehetőséget biztosít majd a városban jelenleg elszórtan és szűkös helyeken működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak.

Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt.

A csaknem tíz és félmilliárd Ft nettó összegű felújítás alatt az eredeti formákat helyreállítva alakulnak ki a multifunkcionális termek és kiszolgáló területek. A közlekedők kiegészítésre kerülnek, új, akadálymentes bejáratok nyílnak, illetve az épületek is összekapcsolódnak majd. Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: a volt mosodában kap helyet a falmászóknak kialakított edzőtér, valamint egy táncház-terület a néptánccsoportok számára, a főépület pedig egy 3 szintes, új bejárati szárnnyal bővül, amely egy kávézót és több termet is magában foglal majd. Az épületkomplexumban lesz hely a kisebbek mozgáskultúrájának fejlesztésére is, és a velük érkező szülők is hasznosan, sporttal, mozgással tölthetik majd idejüket.


A mozgásközpont helyének kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a terület Veszprém kiemelten fontos, központi helyén található, de most még nem vesz részt a város életében.

Az ActiCity létrejötte katalizátorként kelti majd életre a belvárosi pozícióban kialakuló „zöld kulturális folyosó”-t amely egy sétáló és rekreációs zóna lesz a kulturális negyed intézményei, a(Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár között.

Ez az útvonal ma még csak erősen korlátozottan létezik, de a tervezett fejlesztések  - a Püspöki Kert, Megyeháza előtti, Zeneiskola előtti terület és az Egyetemi Campus tervezett rendezése, fejlesztése - nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terület aktív része legyen a belváros életének. 


Az ingatlan kert és tájépítészeti elemekkel történő megújítása három fontos célt tűzött ki. Az Egyetem utcát és az Erzsébet sétányt egy új, kelet-nyugati irányú gyalogos útvonal köti majd össze, a volt gyermekkórház épületétől északi irányban új rendezvények befogadására alkalmas terület alakul ki és teljesen megújul a meglévő angol stílusú park.
A kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertese két veszprémi cég lett, a Vemévszer Építőipari és Szerelő Kft, valamint a VeszprémBer Építő Kft.

 

A veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyet 1904. október 1-én nyitották meg, majd 1954. január 1-től Heim Pál Gyermekkórházként, később pedig 1977-1995 között, a bezárásáig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályaként működött. Az ingatlan-együttest és területét 2007-ben a szomszédos egyetem kapta meg tudományos kutatás céljából, de a fejlesztési elképzelések végül nem tudtak megvalósulni, az ingatlan azóta is kihasználatlanul áll. A közel száz évig működő létesítmény túlélt két világháborút, emberek tízezrei köszönhetik egészségüket a falak között folyó gondos kezeléseknek. Az ingatlanegyüttes idén került át állami tulajdonból az Önkormányzat birtokába.

 

Veszprém új kulturális-művészeti központja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

A szakmai zsűri egyhangúlag a Hidden Characters arculati terve mellett döntött.

A koronavírus áldozata lett Vittorio Gregotti olasz építész

A koronavírus áldozata lett Vittorio Gregotti olasz építész

A 92 éves Gregotti koronavírus okozta tüdőgyulladásban halt meg Milánóban.

Nincs találat!

Hirdetés