Hirdetés

Mozgásra fel!

ActiCity néven kulturális- és mozgásközpont lesz a romos veszprémi gyermekkórházból 2023-ra.

A város közepén csaknem két és fél évtizede üresen álló, egyre romosabb épület a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall nagyívű, látványos tervei alapján születik újjá és ezzel tovább erősödik a város középpontjának kulturális-művészeti tengelye.

 

Veszprémben megkezdődött az egykori Heim Pál gyermekkórház felújítása és átalakítása: az évtizedek óta elhagyatott és romosan álló épület ActiCity néven kulturális és szabadidőközpontként nyílik meg 2023-ban.

Az ActiCity új kulturális találkozási pont lesz, amely helyet, edzési és fellépési lehetőséget biztosít majd a városban jelenleg elszórtan és szűkös helyeken működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak.

Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt.

A csaknem tíz és félmilliárd Ft nettó összegű felújítás alatt az eredeti formákat helyreállítva alakulnak ki a multifunkcionális termek és kiszolgáló területek. A közlekedők kiegészítésre kerülnek, új, akadálymentes bejáratok nyílnak, illetve az épületek is összekapcsolódnak majd. Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: a volt mosodában kap helyet a falmászóknak kialakított edzőtér, valamint egy táncház-terület a néptánccsoportok számára, a főépület pedig egy 3 szintes, új bejárati szárnnyal bővül, amely egy kávézót és több termet is magában foglal majd. Az épületkomplexumban lesz hely a kisebbek mozgáskultúrájának fejlesztésére is, és a velük érkező szülők is hasznosan, sporttal, mozgással tölthetik majd idejüket.


A mozgásközpont helyének kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a terület Veszprém kiemelten fontos, központi helyén található, de most még nem vesz részt a város életében.

Az ActiCity létrejötte katalizátorként kelti majd életre a belvárosi pozícióban kialakuló „zöld kulturális folyosó”-t amely egy sétáló és rekreációs zóna lesz a kulturális negyed intézményei, a(Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár között.

Ez az útvonal ma még csak erősen korlátozottan létezik, de a tervezett fejlesztések  - a Püspöki Kert, Megyeháza előtti, Zeneiskola előtti terület és az Egyetemi Campus tervezett rendezése, fejlesztése - nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terület aktív része legyen a belváros életének. 


Az ingatlan kert és tájépítészeti elemekkel történő megújítása három fontos célt tűzött ki. Az Egyetem utcát és az Erzsébet sétányt egy új, kelet-nyugati irányú gyalogos útvonal köti majd össze, a volt gyermekkórház épületétől északi irányban új rendezvények befogadására alkalmas terület alakul ki és teljesen megújul a meglévő angol stílusú park.
A kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertese két veszprémi cég lett, a Vemévszer Építőipari és Szerelő Kft, valamint a VeszprémBer Építő Kft.

 

A veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyet 1904. október 1-én nyitották meg, majd 1954. január 1-től Heim Pál Gyermekkórházként, később pedig 1977-1995 között, a bezárásáig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályaként működött. Az ingatlan-együttest és területét 2007-ben a szomszédos egyetem kapta meg tudományos kutatás céljából, de a fejlesztési elképzelések végül nem tudtak megvalósulni, az ingatlan azóta is kihasználatlanul áll. A közel száz évig működő létesítmény túlélt két világháborút, emberek tízezrei köszönhetik egészségüket a falak között folyó gondos kezeléseknek. Az ingatlanegyüttes idén került át állami tulajdonból az Önkormányzat birtokába.

 

Veszprém új kulturális-művészeti központja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

INOTA [re]opening és a Béke Művelődési Ház csodái

INOTA [re]opening és a Béke Művelődési Ház csodái

Egy hőerőmű másodvirágzása 

Hybrid Art Camp 2023

Hybrid Art Camp 2023

Hybrid Art Camp 2023 – Alkotótábor felhívás

Közösségek Kertje

Közösségek Kertje

A veszprémi Gyárkertben épült meg a Hello Wood legújabb köztéri installációja

Hirdetés