Mozgásban

Az Osakai Világkiállítás cseh pavilonjára kiírt pályázat nyertes terve.

Az Apropos Architects nyerte a 2025-ben megrendezésre kerülő Osakai Világkiállítás nemzeti pavilonjára kiírt pályázatot Csehországban. Ott ugyanis pályázat döntött, amelyen 38 pályamű közül választották ki a nyertest. Korábban bemutattuk a Mjölk Architekti harmadik díjas tervét, most lássuk, mit ítélt a zsűri a legjobbnak.
 

 

A cseh nemzeti pavilonra kiírt pályázat tárgya a pavilon és a kiállítás komplett építészeti és koncepcionális megtervezése és a kiállítás utáni újrahasznosítása volt. A világkiállítás fő témája a jövő társadalmának megtervezése. A cseh pavilon mottója: Kreatív nemzet, kapcsolatban a világgal. A zsűri a 38 beérkezett munkából hármat díjazott, egyet dicséretben részesített. A zsűrinek tagja volt többek között Bognár Balázs magyar-amerikai építész, a Kengo Kuma & Associates munkatársa. A cseh nyelven kiírt pályázaton összesen 315 alkotó szakember osztotta meg gondolatait – a magyar pályázati viszonyokat ismerve csak irigykedhetünk!

 

Emlékeztetőül: Magyarország nemzeti pavilonjának tervezése pályázat nélkül, közvetlen megbízás nyomán zajlik, a tervek egyelőre nem nyilvánosak. A tervező Napur Architect a közelmúltban számos nagy projektet jegyzett: az iroda nemrég elnyerte a Mathias Corvinus Collegium által kiírt, a debreceni Aranybika Szálló felújítására-bővítésére kiírt tervpályázatot, az ő terveik nyomán valósulhat meg az MCC Somlói úti új campusa és a még épülő Nemzeti Atlétikai Központ, valamint ők tervezték a Duna Arénát és a tavasszal átadott új Néprajzi Múzeumot is.

 

Az Apropos Architects által tervezett nyertes cseh pavilon koncepciója térileg és építészetileg egyértelműen fogalmazódik meg: karakteres tömeg, amely lényegében egy spirális rámpából áll, amely egy több szint magas előadótermet vesz körül. Az üveghomlokzat a világhírű cseh üvegipar hagyományaira utal. A spirálisan emelkedő út kényszeríti a látogatót, hogy a folyosón elhelyezett kiállítást végigjárja (ezt a zsűri nem értékelte egyértelmű előnyként), miközben a mozgás által új és új térbeli és pszichés élmények érik. A szoborszerű formának a mozgás lényegi tulajdonsága, a finoman, de folyamatosan felfelé tartó út az ideális életutat szimbolizálja. 

 

 

Az üveghomlokzata révén kívülről ragyogó spirál a tengerparti sétány látványos eleme lehet, különösen éjszakai fényben. Az épület formája ránézésre is egyértelművé teszi a belső teret szervező erőt. Test és lélek egyszerre mozdul meg a pavilon bejárása során, és a tervezők szándéka szerint a látogató fizikai és kulturális értelemben is újjászületve éri el a legfelső, üveg felülvilágítón keresztül természetes fényt kapó szintet. 

 

 

Innen a belső auditórium kettős fala közt vezetett lépőn lehet lejutni a kiállítás szerves részét képező kereskedelmi térbe. A kiállító rámpa szélessége 1,8 és 7 méter között változik, összesen 402 négyzetméter kiállítási felületet kínál. Innen több ponton lehet bejutni a középen elhelyezkedő, hengeres előadóterembe, amely 15,5 méteres belső átmérővel rendelkezik és 12 méter magasra emelkedik. Az előadótér nézőtere szintén spirálisan emelkedik a hengerpalást mentén, a külső spirális rámpával érdekes tükröződéseket mutatva. A tetőn tágas kilátóterasz várja az érkezőket bárral és étteremmel.

A teherhordó szerkezet CLT panelekből áll, egy körön belül 36 elemre bontva – ez megkönnyíti a gyártást és a szállítást. A pavilon elsődleges energiaforrása az elektromosság. Gyűjtik, és a szükséges módosítások után újrahasznosítják az esővizet. A pavilon geometriája aktívan hozzájárul a bel- és kültéri területek árnyékolásához, további árnyékolást a beépített redőnyök biztosítanak. A ház központi klímaberendezéssel van felszerelve, mely központi hűtőrendszerhez csatlakozik.

 

 

Stúdió: Apropos architects  web | facebook | Instagram
Építészek: Michal Gabaš, Tomáš Beránek, Nikoleta Slováková [Apropos Architects],Tereza Šváchová
Vizuális kommunikáció és kiállítási koncepció: Lunchmeat Stúdió [Petr Fašianok, Jan Kistanov, Jiří Kubalík],
Illusztráció: Dominik Miklušák
Tervező csapat: Kryštof Jireš, Rudolf Nikerle [Apropos Architects]
Megbízó: A Cseh Köztársaság Külügyminisztériuma (MFA CR) Az EXPO főbiztosának hivatala 
Projekt helyszíne: Osaka, Japán
Befejezés éve: várható befejezés 2025 1Q
Beépített terület: 621 m²
Bruttó alapterület: 2121 m²
Használható alapterület: 1623 m²
 Vizualizáció: ZAN stúdió

 

Forrás: Linka

 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mozgásban

Mozgásban

Az Osakai Világkiállítás cseh pavilonjára kiírt pályázat nyertes terve.

Cosmometer – a városi csillagóra

Cosmometer – a városi csillagóra

Krauth Vera és Tóth Bálint megvételt nyert munkája az MTA Tudománytér pályázatán.

Tóparti teaház

Tóparti teaház

Japán ízek Csehországból.

Hirdetés