Tematikus programajánló.

Összegyűjtöttük az október 6-án induló Budapest Design Week fenntarthatósággal kapcsolatos programjait.


ELŐADÁS

BB Works | Akusztika és fenntarthatóság
okt 7. és okt 14., 17:00

Napjainkban már nem kérdés, hogy a fenntarthatóság nem választási lehetőség, hanem a jövőnk záloga. A BB Works előadásában olyan akusztikai megoldásokat igyekszik bemutatni, amelyek nemcsak funkcionalitás és dizájn szempontok alapján nagyszerűek, hanem hozzájárulnak bolygónk élhetőbb jövőjének megteremtéséhez is. A svéd Baux gyár termékein keresztül bepillantás nyerhető a környezettudatos alapanyagok világába és bemutatnak néhány új gyártási technológiát, melyek önmagukban is izgalmas projektek, így biztosak benne, hogy érdekes lesz megismerkedni olyan termékekkel, ahol kizárólag újrahasznosított anyagot alkalmaznak a gyártás folyamán.

A BB Works a kulisszák mögé is meginvitál, így nemcsak az adott termékek kerülnek fókuszba, hanem bemutatják magát a kreatív alkotás folyamatát, melyből a tervezők és iparművészek mellett bárki inspirációt nyerhet, aki nyitott egy tudatosabb életre.
 


A fenntarthatóság mellett, az akusztika fontosságáról is szót ejtenek, mely itthon egyelőre még háttérbe szorul. A téma szakértőjeként a BB works segítségével megismerhető, hogy egészségügyi szempontból miért fontos a megfelelő akusztika az irodai és a közösségi terekben, majd erre olyan kreatív megoldásokat mutatnak, melyek nemcsak egytől egyig környezetbarát megoldásokkal készülnek, hanem dizájn szempontból is kiemelkednek.
Előadásukra a BB Works Interior showroomban kerül sor, ahol az érdeklődök amellett, hogy élőben találkozhatnak ezekkel az anyagokkal, egy izgalmas tervezési feladatban is részt vehetnek.

További infók az esemény Facebook-oldalán.BORD Építész Stúdió | Fenntarthatóság mint építészeti koncepció
2022. október 11., 17:00-19:00

Az előadás központi kérdése a fenntartható építés definíciójából indul ki és azt fejtegeti, hogy mit is jelent az egészséges épített környezet és milyen lehetőségek vannak a változásra, változtatásra egy már meglévő városszövet esetében, amikor más szempontok is fontos szerepet játszanak az építészeti koncepcióalkotás folyamatában.
 

 Fotó: Bujnovszky Tamás

A BORD Építész Stúdió vezető tervezője, Bordás Péter olyan kérdéseket vet fel és igyekszik válasszal szolgálni az előadás során, hogy vajon milyen hatást gyakorolnak az épületek az egyénre pszichológiai szempontból és mennyire befolyásolhatja az egyént, hogy milyen épületben tölti az életét? A kérdéskör nem csak a lakóépületekre, de a rekreációs-, illetve szabadidős létesítményekre is kiterjed, illetve górcső alá veszi azt is, milyen szempontok mentén alakul ki egy-egy városrendezési koncepció. Hogyan érdemes tervezni? Milyen szempontok mentén alakul a koncepció? Mely tényezők a legfontosabbak? Hogyan tehető élhetőbbé egy város, városnegyed, vagy akár utca? Milyen anyagok járulhatnak hozzá a fenntartható építéshez, milyen erőforrások és hogyan szolgálhatják ennek létrehozását? Sokszor egy-egy régi ötlet leporolásával, átillesztésével, újraértelmezésével is teremthető új, ha a fókusz mindvégig élesen marad az észszerűségen és a fenntarthatóságon.

Az előadás során a Stúdió meglévő épületein és új koncepcióin keresztül járja körbe a témát.

További infók az esemény Facebook-oldalán.KIÁLLÍTÁS

MOME – a jövő iskolája
2022. október 10-16.

Milyen termékeket és szolgáltatásokat vásárolunk majd 30 év múlva?

A látogatók belépéskor képzeletben a karbonsemlegesség európai cél-évébe, azaz 2050-be ugranak. Magyarország természeti adottságai a klímaváltozás következtében erre az időre drasztikusan megváltoztak, ami természetesen komoly hatással volt a gazdaság fejlődésére is. A kiállításon a MOME Innovációs Központ kutatói által vezetett „Fikciós Tervezés: Net Zero/Max profit” című kurzusának eredményei lesznek láthatóak.

A kurzus résztvevői azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozás hatásai várhatóan hogyan alakítják majd át a mindennapi életünkben megjelenő szükségleteket és vágyakat. Ezekre a lehetőségekre reagálva hozták létre azokat a termék- és szolgáltatás terveket, amelyek az általuk elképzelt jövőben hihetően létezhetnének. A sokszor humoros vagy éppen megdöbbentő jövőképek egy-egy megfogható darabkájának segítségével a látogatók elgondolkodhatnak saját félelmeikről és vágyaikról a jövő alakulásával kapcsolatban.

A kiállítás megnyitója alkalmából tartott panel beszélgetésen a spekulatív design kritikai-tervezői műfajához kapcsolódó nemzetközi művészek és kutatók eszmecseréjébe kapcsolódhatnak be a látogatók. A kiállítás zárónapján egy társasjátékos időutazásra invitáljuk az érdeklődőket. WORKSHOP

Szimbio Lab | INTRO bevezető workshop + tárlatvezetés
2022. október 12., 15:30-17:00

Researching what materials want to become

A Szimbio Lab csoport tagjai a kortárs design innovatív tendenciáit építik be tevékenységükbe, aminek legjellemzőbb szegmenseit az organikus, slow tervezési metódusok kutatása, a bio- és distributed design és a fenntartható szemlélettel kapcsolatos edukációs workshopok alkotják. Ezen belül kiemelt fókuszt kapnak a növeszthető alapanyagok (kombucha, micélium), amikből különböző kísérleti folyamatok során eltérő anyagok, anyag karakterisztikák hozhatók létre. A kiállításon a csoport kísérleti folyamatainak eddigi eredményei mutatkoznak be, jelesül a tematikus bio- és organikus anyag paletták, valamint az ezekből kiindulva létrehozott kísérleti tárgyak, kollekciók. A fentiek mellett a 2022-es biodesign workshopok résztvevőinek produktumai is kiállításra kerülnek. A kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, organikus tárgy- és bioanyagalkotó workshopok kapcsolódnak.
 

Fotó: Zergi Bori

Részletes program
Kiállításmegnyitó:
2022. október 6., 19:00

GROW tárgyalkotó workshop:
2022. október 9., 14:00-17:30
2022. október 16., 10:00-13:30

Tárlatvezetés:
2022. október 14., 17:00-18:00
2022. október 25., 17:00-18:00


Ducsai.Leather.Goods | Zero waste workshop
október 8. és 9.

Ducsai Judit műhelyében fontos szerep jut a megmaradt szabászati hulladékok (bőrök, textilek, filcek) újrahasznosítására, hiszen már több mint 7 éve enged betekintést élmény workshopjaiba. A résztvevők lépésről-lépésre megismerhetik a kiegészítők elkészítésének folyamatát, a természetes alapanyagok tulajdonságait, szakmai ismereteket szereznek és a workshop végén egy egyedi kiegészítővel és egy élménnyel is gazdagodnak. 
 


A workshop időpontja: 2022. október 8. és 9. 
A workshop helyszíne: Ylka Design Studio 1074, Dohány u. 90. 1.em. kcs:25.
Jelentkezés és infók: https://ducsai.com/workshop/ÉPÜLETBEJÁRÁS

Napur Architect
2022. október 8. 

Néprajzi Múzeum bejárás – A jelentős középületeket tervező Napur Architect Kft. az építészeti minőség mellett elkötelezett szellemi alkotóműhely, vezetője Dr. Ferencz Marcel építész. A többek között a Néprajzi Múzeumot, a Nemzeti Atlétikai Központot, a Duna Arénát és a Stopper Rendezvényhajót is jegyző iroda a fenntarthatósági, a kulturális és a társadalmi szempontokat szem előtt tartva folytat felelős tevékenységet az épített környezet alakításában. A fent említett projektek az összetett közösségi tértervezés példájaként illeszthetők be a fesztivál tematikájába. 
 

Fotó: Bujnovszky TamásNYITOTT STÚDIÓK

Bánáti + Hartvig | Fenntartható építészet – épületbejárás, beszélgetés
október 12., 10:30-12:00
október 12., 14:00-15:30
 

Fotó: Mohai Balázs

A hitvallásuk szerint a holnap épületeit tervező, tavaly 25 éves jubileumát ünneplő, középületek és speciális szenzitivitást igénylő lakóterek tervezésével foglalkozó építésziroda a fenntarthatóság, innováció és a szociálisan érzékeny építészet hazai nagykövete. 


Hannabi
2022. október 12., 17:00-19:00 

A HANNABI 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy az egyre inkább megváltozó igényekre játékos, interaktív, felhasználóbarát egyedi kanapékkal válaszoljon. Bútoraikban egyesül a magas minőség a tradicionális technológiák és a művészi érzékenység. Céljuk, hogy bútoraik családtagokká váljanak, amik akár generációkon keresztül kiszolgálják a használóikat, mert sajnos nincsen minden szempontból fenntartható bútor.
 

Fotó: Mohai Balázs

Csak az a termék nem szennyezi a környezetet, ami nem kerül bele. Folyamatosan foglalkoznak a design és a környezet kapcsolatával és előadásokon, workshopokon keresztül segítenek rámutatni, egy kreatív, problémamegoldó perspektívára, ami mindenki számára hasznos lehet, aki szeretne tenni valamit környezetünk védelméért.KIÁLLÍTÁS, NYITOTT STÚDIÓ

Gobi Gábor | A Gobi Design nyitott műhelye és kiállítása
október 7-16.

„Az embereknek nem a szennyezés a fő problémájuk; a tervezés az. Ha a kezdetektől intelligensebb módon terveznénk termékeket, eszközöket, bútorokat, otthonokat, gyárakat és városokat, akkor eleve nem kellene gondolkodnunk a hulladék, a szennyezés vagy a szűkös erőforrások témáján. A jó tervezés elérhetővé tenné a bőségét, a végtelen újrafelhasználást és az ebben rejlő örömöt” – The Upcycle szerzői: Michael Braungart és William McDonough, 2013.

Gábor úgy gondolja, ennek elősegítése nem pusztán feladat, hanem egy társadalomban felvállalt szerep. A MOME Tervezőgrafika szakán, majd a reklámipar kötelékében eltöltött évek után felismerte, hogy véges bolygónk nem tudja a végtelenségig kiszolgálni a jelenlegi társadalmi berendezkedést. Ekkor döntötte el, hogy nem akar tovább az elvei ellen cselekedni, ki kell lépnie a mókuskerékből és olyan dolgokkal foglalkozni, amiben hisz, hogy mindezzel hozzájáruljon az ökotudatos szemlélet népszerűsítéséhez.
 


Számára az alkotás keresés. Minden erejével törekszik úgy tervezni, hogy közben ne ártson a környezetének. Mindig az adott pillanat, tárgy és abban rejlő lehetőségek vezénylik. Ez a gobi.design fő filozófiája is – a márka célja a környezettudatos gondolkodás, a design, a művészet és az alkotás összekapcsolása. A víziója az, hogy mindenki egyenrangúan részesüljön az egészséges környezet ajándékaiban, amely aztán fenntartható mindennapokat eredményez. Ez a feladat egyszerre ajándék és óriási felelősség, de a változást így lehet elősegíteni.

A gobi.design tárgyai a természetes körforgás részeit képezik. Inspirálják az upcycling, hygge, wabi-sabi, slow living és hasonló irányzatok, ahol az adott tárgyak nem eltűnnek, csak tovább formálódnak különböző finom vagy durvább hatások által. Igyekszik a lehető legtermészetesebb anyagokat használni, amelyeket hagyományos technikákkal (pl. Yakisugi - japán perzselés), manufakturális keretek között munkál meg. A tárgyak között bútorok és lakáskiegészítők is találhatók, de egy közös bennük, mindegyik kidobás után talált darab.

A Budapest Design Week során a gobi.design megnyitja stúdióját a nagyközönség előtt. A négy alkalom keretében Gábor egyedi alkotásaival ismerkedhetünk meg és  bepillantást nyerhetünk az alkotói folyamatokba.

 

Budapest Design Week | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Beindítja a hazai zöldhidrogén-termelést az Akvamarin projekt

Beindítja a hazai zöldhidrogén-termelést az Akvamarin projekt

A zöldhidrogén képes lekötni a megújulók által termelt áramtöbbletet, és növeli az ország energiafüggetlenségét.

Zöld kötvények az ingatlanpiacon

Zöld kötvények az ingatlanpiacon

Milyen forrásokból teljesülhetnek az EU és Magyarország épületállományra vonatkozó klímacéljai?

Smart city csúcstalálkozót rendeznek Bécsben

Smart city csúcstalálkozót rendeznek Bécsben

Mit kell tenni ma, hogy az unokáinknak is élhetőek maradjanak a városok?  

Hirdetés