Október 6-án a K11 LABOR-ban.

A Király utcai K11 LABOR galériában október 6-án nyílik a Szimbio Lab csapat első bemutatkozó kiállítása, amely a biodesign világába kalauzol minket.

 

Kis-Baraksó Alexandra, a Manera Studio tervezője 2021-ben Márföldi Dórival és Huszár Fannival közösen alapította meg a Szimbio Lab csoportot. A kollektíva tagjai a kortárs design innovatív tendenciáit építik be sokrétű tevékenységükbe: organikus, slow tervezési metódusokat kutatnak, emellett rendszeresen tartanak a biodesignnal és a fenntartható szemlélettel kapcsolatos edukációs workshopokat. Ezen belül kiemelt fókuszt kapnak a növeszthető alapanyagok, amikből különböző kísérleti folyamatok során eltérő anyagminőségeket hoznak létre.

Egyik központi anyaguk a kombucha biobőr, egy olyan organikus alapanyag, amely baktériumok és élesztőgombák szimbiózisából készül növesztés által. A másik a micélium, azaz a gombák vegetatív struktúrája, a fenntartható tervezés egyik legelőremutatóbb anyagtípusa. A micélium mezőgazdasági és egyéb organikus hulladékkal házasítva különböző tulajdonságú kompozitokat alakít ki, amelyek utókezeléstől függően a betontól a hungarocellig számos minőséget fel tudnak venni. 
 


A kiállításon a csoport kísérleti folyamatainak eddigi eredményeit láthatjuk, például a tematikus bio- és organikus anyagpalettákat, valamint az ezekből kiindulva létrehozott kísérleti tárgyakat, kollekciókat. Emellett a 2022-es biodesign workshopok résztvevőinek munkái is kiállításra kerülnek. A kiállításhoz tematikus tárlatvezetés, illetve organikus tárgy- és bioanyag alkotó workshopok kapcsolódnak.

Az INTRO workshop során a résztvevők jobban megismerkednek a növeszthető alapanyagokkal, majd konkrétan a bakteriális cellulóz (kombucha) és a micélium alapú matériák növesztési eljárásának elméletével. Ezt követi a különböző anyagmintákkal való közvetlen, tapintásos ismerkedés. Az esemény második felében a saját anyagminták növesztésének elindítására kerül sor.

A GROW tárgyalkotó workshopon az elméleti tudásátadást egy anyagbemutató követi, majd az anyagnövesztés indítása után kézműves eljárásokkal bakteriális cellulózból személyre szabható tárcát, micéliumból egyedi tálkákat készíthetnek a résztvevők.
 


A kiállítás és programsorozat az Európai Szolidaritási Testület, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásaival valósulhat meg. A program a Budapest Design Week hivatalos eseménye.

 

További információk a Facebook-eseményekben:
Szimbio Lab: Organikus design kiállítás (október 6-28.)
INTRO workshop (október 9.)
INTRO workshop és tárlatvezetés Korn Anitával (október 12.)
GROW tárgyalkotó workshop (október 15. és október 16.)
Tárlatvezetés (október 25.)

 

Szimbio Lab | Web | Facebook | Instagram
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eklektikától a brutalizmusig

Eklektikától a brutalizmusig

Védett budapesti épületek a FUGA szeptember 14-én nyíló kiállításán.

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Challenging Futures – Kiállítás a MOME Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjának nyertes munkáiból.

Architectural being | Kőszeghy Flóra

Architectural being | Kőszeghy Flóra

Kőszeghy Flóra építész-képzőművész munkáiból nyílik kiállítás Budapesten, a Fest;tisztít Galériában

Hirdetés