Hirdetés

KristofLab legújabb kiállítása január 28-ig látogatható a Godot Galériában.

Cserhalmi Luca esztéta ajánlója.
 


A kiállítás címe pozitivitást sugall, hiszen a társadalmi fejlődés civilizációnk régről meghatározott célja az emberiség materiális jóllétének növekedése. Mégis, érezzük az áldozatokat, kompromisszumokat, melyeket a fejlett világ oltárán áldozunk.

Magas szintre érni erőfeszítést igényel, ebből a szempontból az emberi teljesítmény egyik sikertörténete is lehetne, hogy a technológiai haladás az elmúlt fél évszázadban exponenciálisan növekedett. A gazdaság hatványozottan megtöbbszörözte magát, a termelési kapacitásaink az egekbe szöktek. Ezek fényében a társadalom elért egy magas szintet.

Ikarus is magasra szállt. Így múlik el a világ dicsősége?

A lassan melegített vízben a béka megfő, anélkül, hogy menekülne. Elértünk egy anyagi gazdagságot, a nyugati kultúra országainak lakóiként sohasem birtokoltunk még annyi vagyont és tárgyat, mint napjainkban.

A felhőkarcolók meddig nőhetnek a magasba? Mi a végső határ, amikor az erő ellenerővel találkozik és lezuhan?

A büszke bábeli torony összedőlt. Hány emeletet tehetünk még épületeinkre? Meddig nyúlhatnak a felhőkarcolók? Elértük már a „High Level”-t?
 


A Godot Laborban ERROR címen 2021-ben rendezett négy emeletes kiállítás folytatásaként született tárlaton KristofLab legújabb festményein viszi tovább a városi tájképek témáját. A derűs, idilli színekkel festett képeken töredékes, dekonstruált városképeket látunk, a háttérben, mint egy bálvány sejlenek fel a felhőkarcolók. Máshol a fenyegetettség színei és a pusztulás jelei már erőteljesebben jelennek meg, hasonlóan Allan Ginsberg 1955-ben írt Üvöltés című versének ikonikus II. részéhez, melyben Moloch, az emberáldozatokat követelő kegyetlen isten a nagyvárosok és a kapitalizmus metaforájává válik:

„Moloch, kinek szeme ezer megvakult ablak! Moloch, kinek felhőkarcolói mint végtelen Jehovák állnak a hosszú utcákon! Moloch, kinek gyárai álmodnak és hörögnek a ködben! Moloch, kinek kéményei és antennái megkoronázzák a városokat!

Moloch, kinek szerelme végtelen kő és olaj! Moloch, kinek lelke elektromosság és bankok! Moloch, kinek szegénysége a lángelme kísértete!”

High Level | KristofLab

Helyszín: Godot Galéria
Megtekinthető: január 28-ig keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 13 óra között.
Facebook-esemény

 

Forrás: sajtóanyag

 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

High Level | KristofLab

High Level | KristofLab

KristofLab legújabb kiállítása január 28-ig látogatható a Godot Galériában.

Kiállítás a városról, a helyről és az időről

Kiállítás a városról, a helyről és az időről

COMMUNITY | BUILDING / KÖZÖSSÉG | ÉPÍTÉS a székesfehérvári Csók István Képtárban.

Hirdetés