... egy berlini postahivatalból átalakított edzőteremben.

A valamikori postahivatalban kialakított edzőteremben a városlakók menedéket találnak, ahol elnémul a „modern kor zaja”. A Gonzalez Haase AAS stúdió a szokásos dinamikus design helyett pihentetőbb, finomabb koncepciót alkotott a megbízó Hagius számára Berlinben. A szellemi és fizikai jólétet előtérbe helyező terek bizonyos szempontból a világjárvány utáni tervezés győztesei.

 

 

Az 1902-ben épült posta felújítása során az átgondolt érzékszervi élmény megteremtésére helyezték a hangsúlyt. A semleges színpaletta biodinamikus világítással, speciális hangtechnikával és egyedi füstölő-installációkkal egészül ki.

„A nyugalmat sugárzó tér, amely első látásra viszonylag egyszerűnek tűnik, nagyon is komplex eszközök révén, a szokatlan anyagok használatával és kombinálásával éri el hatását” – magyarázza Pierre Jorge Gonzalez tervező. 

A terv az edzőterem azon célját tükrözi, hogy a nap bármely órájában segítse az embereket „visszatérni természetes állapotukba”. Minden anyag a maga természetes felületét mutatja, beleértve az alumíniumot, juhart, gránitot, lenvásznat és zsákvásznat. Az anyaghasználat és világítás az egyes helyiségek funkciója alapján változik. Az egyedi bútorok – például a polírozott rozsdamentes acél tárolóegységek – erőteljesen kommunikálják a tételt, hogy

„a funkcionalitás szép is lehet”.

A világjárvány kezdete óta a design minden szektorát a menekülés és a wellness-orientált tervezés iránti igény hatja át, a postahivatalból átalakított stúdió jó példa arra, hogyan lehet ezen trendek mentén újragondolni az egészségügyi tapasztalatokat. A világítástól a hangeffektusokon át a füstölő installációkig a beépített szenzoros elemek testre szabott környezetet kínálnak azok számára, akik ki akarnak szakadni a digitalizáció és a nyüzsgő városi élet béklyói alól.

 

 

Stúdió: Gonzalez Haase AAS
Projekt helyszíne: Torstraße 105, 10119 Berlin, Németország
Megbízó: Hagius
Építés éve: 2020
Hasznos alapterület: 600 m²
Fotók:  THOMAS MEYER – OSTKREUZ, A GONZALEZ HAASE AAS JÓVOLTÁBÓL
 

 

Forrás: FRAME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lehangoló látványt nyújt a megritkított nézőtér

Lehangoló látványt nyújt a megritkított nézőtér

Készül a következő évadra a Berlin Ensemble.

Világszerte egyre több utcát adnak át a biciklistáknak és a gyalogosoknak

Világszerte egyre több utcát adnak át a biciklistáknak és a gyalogosoknak

Sok város régóta szerette volna megtenni, a járvány felgyorsította mindezt.

Elkezdődött az új berlini modern művészeti múzeum építése

Elkezdődött az új berlini modern művészeti múzeum építése

Új múzeumot kezdtek építeni Berlinben a modern képzőművészet számára.

Hirdetés