Hirdetés

INDOOHÁZ, a CheckINN Revitalizátor ötletversenyének idei legjobbja

A tavalyi évi nagy sikerű pilot projektet követően 2023 júniusában a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft., valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ismét közös ötletversenyt hirdetett a felsőoktatásban résztvevő hallgatók körében. A CheckINN Revitalizátor ötletverseny célja elhagyatott vagy funkciójukat vesztett területek, ingatlanok turisztikai célú újrahasznosítására vonatkozó ötletek díjazása. Íme az idei pályázat nyertesei, Pálinkás-Szűcs Tilla, Dózsa Bercel és Molnár Bendegúz, a MOME építész hallgatói. Ötleteküket, a INDOOHÁZ projektet a tervezők leírásában közöljük. 

 

 

Tervünk a belföldi turizmus személygépjármű/ belsőégésű motor függőségének mérséklését, a vasút megítélésének javítását, valamint a hátizsákos turisták komfortszintjéhez és lehetőségeihez passzoló szállások alulreprezentáltságát igyekszik megoldani. Az adaptív újrahasznosításon túl,  fontos sarokköve a programnak a kötöttpályás közösségi közlekedés erősítése, ami a hasonló léptékű utasforgalommal számoló mobilitási formák közül a legfenntarthatóbb.

 


Tudva, hogy a vasút és a barnamezős területek kéz a kézben járnak, az INDOOHÁZ program arra használja az ország vasúthálózatát, hogy szövetszerű kapcsolatot teremtsen kis léptékű, pontszerű beavatkozásokkal. Ezek a pontok az állomásokon található egykori vízházak lennének, amelyek eredeti rendeltetésük szerint a gőzmozdonyok vízellátásáért feleltek. Bár a vízházak története egyidős a magyar vasútéval, azonban a projekt egy, a II. világháború után készült típusterv épületeinek revitalizálására fókuszál.

A közel száz hazai vízház harmada az említett típusterv alapján épült. Ezek az épületek hosszú évtizedekig látták el feladatukat, majd 1984-ben, amikor az utolsó gőzöst is kivonták a forgalomból, feleslegessé vált a fenntartásuk. A máig megmaradt házak rendszerint üresen, de felépítésüknek köszönhetően (fél méteres téglafalak, vasbeton födémek) jó szerkezeti kondícióban állnak.

A programunk eredményeképpen 1-2 éjszakás szálláshelyként élednének újra ezek a II. világháború utáni ipari örökségünk részét képező épületek. Egy értékalapú és értékteremtő brand születne, amely támogatja belföldi turizmust és a fiatalok ország- és helyismeretét, növeli az országimázst, valamint vonzóvá teszi Magyarország megismerését külföldi hátizsákosok számára is. A javaslatunk arra épít, hogy a könnyen olvasható, jelszerű arculatunk révén a vízházak látványa idővel egybeforrjon a hátizsákos szállás fogalmával.Az épületeken alkalmazott építészeti beavatkozások célja, hogy minél kevesebb eszközzel szolgálják ki a célcsoport igényeit, miközben kommunikálják a ház megváltozott funkcióját. Az átfogó felújításon és tetőcserén túl, a ház ajtaja és a felsőszinti víztartályok kék színt kapnának. A ház önálló működtetése érdekében, valamint a célcsoport médiafogyasztási szokásaihoz igazodva egy telefonos applikáción keresztül lehetne majd informálódni és szállást foglalni. A MÁV-val együttműködve lehetőség lenne közvetlenül a menetrendi applikációból átlépni az INDOOHÁZ szállásfoglaló felületére, így direkt kapcsolás jöhetne létre az egyes úticélok és vízházak között.

 


A be- és kicsekkolást, valamint a hibajelentést is az applikáción keresztül lehetne megtenni. Sikeres foglalás esetén a földszinten található előtérbe az appon megjelenő QR-kóddal tudna bejutni be az utazó. Az innen feltáruló közlekedő magon keresztül érné el a beépített bútorzatú hálótermét, ahol elfoglalhatja a rá eső kapszulát. A hálószintek közepén elhelyezkedő, kaptár-szerű alvódekkeket saját polifoammal és hálózsákkal lehetne használni. Továbbhaladva a meglévő födémáttörések közé feszülő lépcsőházon, feljutunk a tartálytérbe, ahol közösségi étkező, teakonyha és két (az eredeti tartályok felhasználásával kialakított) fürdő kap helyet. Az épület múltbéli funkcióját megünnepelve a legfelső szinten unikális térélmény várja az utazókat, a tartályok átírásán túl a három méter magas ablakok gondoskodnak a közösségi tér atmoszférájáról.

 

Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mit lehet kezdeni az elhagyatott vasúti vízházakkal?

Mit lehet kezdeni az elhagyatott vasúti vízházakkal?

INDOOHÁZ, a CheckINN Revitalizátor ötletversenyének idei legjobbja

Ki volt Csapody Vera?

Ki volt Csapody Vera?

Érdemes utána nézni, ugyanis Józsefváros nyílt ötletpályázatot hirdetett az emlékét őrző alkotás készítésére.

Egy szocialista művelődési ház új élete

Egy szocialista művelődési ház új élete

Ötletpályázat a váci Madách Imre Művelődési Központ bővítésére.

Hirdetés