A MOME Építészeti Intézetének mesterszakos hallgatói adták az ötleteket. 

A Hegyvidéki Önkormányzat ötletpályázatot írt ki a MOME Építészeti Intézetének mesterszakos hallgatói számára a Hegyhát úti park és játszótér fejlesztésére. Az első díjat a területen megtalálható virágfajokat tematizáló tanösvény nyerte, ami Arany Anett, Balázs Krisztina és Rideg Rebeka közös munkája. 

A 2. díjas Loop. Tervezők: Fekete Áron, Papp Nikolett Katalin, Adam Schakak, Váczy Zsófia.A 3. díjas Játszótér koncepció. Tervezők: Bakonyi Réka Virág, Kovács Gréta, Radovics Judit.

A Hegyvidék természeti és topográfiai adottságai révén a sport és rekreációs, illetve turisztikai célú, természetközeli szabadidős tevékenységek széleskörű lehetőségét biztosítja. Az Önkormányzat célja a jelenleg is zajló Normafa Park programmal összhangban a Normafa történelmi sportterületen a park felújítása és új funkciókkal történő bővítése. Ehhez kapcsolódik a Hegyhát úti park területeinek fejlesztése is, mely hozzájárulhat a Normafa használtának térbeli differenciálódásához.

A hallgatók feladata a Hegyhát út menti, egykori golfpálya helyén lévő parkos, erdős terület megújítása volt, melyhez a már meglévő funkciók bővítése is hozzátartozott - játszó-, pihenő- és sportterületek kialakításával. A pályázat során kiemelt szempont a park akadálymentes és integrált használhatóságának elősegítése, a sérült és ép gyerekek, fiatalok közös időtöltésének lehetővé tétele, illetve a különböző korosztályok tevékenységeinek együttes biztosítása. Egyedi, ötletes és grafikailag is magas szintű tervek születtek, melyek közül a Bírálóbizottság tagjai Arany Anett, Balázs Krisztina, Rideg Rebeka alkotta csapat Bújberdő koncepcióját díjazták első helyezéssel.

A Bújberdő munkanéven futó projektben a hallgatók a Hegyhát úti park természetközeli jellegének megőrzését tűzték ki célul. A meglévő ösvények felhasználásával a területen megtalálható virágfajokra tematizált tanösvényt hoztak létre. A terület bejárását és megismerését mobiltelefonos applikáció segíti. A parkban, az útvonalak mentén, a tanösvény állomásainál farönkökből álló építményeket, játszóeszközöket helyeztek el. Az állomások a területen megtalálható különleges virágok nevét kapták, melyekhez a koncepció arculatához illeszkedő egyedi grafikák is készültek. A tanösvények kezdő és végpontjain színes látszóbeton épületek találhatók, melyek biztosítják a tanösvényhez kapcsolódó tájékoztató felületet és a szükséges kiszolgáló funkciókat.

Az 1. díjas Bújberdő. Tervezők: Arany Anett, Balázs Krisztina, Rideg Rebeka.

2. díj - Fekete Áron, Papp Nikolett Katalin, Adam Schakak, Váczy Zsófia - Loop

A pályamű alapgondolata, hogy a tervezési területre két markáns építészeti elem telepítésével hívják fel a figyelmet. A jelenleg is látogatott helyszínekről - a kisvasút végállomásától és a Normafa állomástól - jól észrevehetően elhelyezett egyszerű formavilágú, acél kilátók odavonzzák a látogatókat a parkba. A vertikális, hagyományos kialakítású kilátó tetejéről a teljes Hegyhát úti erdő területe belátható. 

3. díj - Bakonyi Réka Virág, Kovács Gréta, Radovics Judit - Játszótér

Ez a koncepció a tervezési helyszín természetes állapotának megóvására koncentrál, így az újonnan létrehozott koncepciók az ösvények és tisztások rendszerére felfűzve helyezkednek el. A park bejárását minimális beavatkozással létrehozott épített elemek segítik, melyek újabb és újabb felfedezésre ösztönzik a látogatót. Ezek a meglévő fák felhasználásával jönnek létre: piros kifeszített kötelek funkcionálnak hintaként, mászókaként, pihenőhelyként vagy akár sporthálóként. A területen elhelyezett tájékoztató elemek, táblák és a tűzrakóhelyek megformálása szintén a természetközeli, erdei funkciónak megfelelő – fa alapanyag és egyszerű kialakítás jellemzi őket. 

A díjazottakról és a további ötlettervekről képeket a galériában találtok. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fekete pillangó és elektroakusztikus textil

Fekete pillangó és elektroakusztikus textil

Átadták a DECODE díjakat, bemutatjuk a nyerteseket.

Átadták a DECODE pályázat díjait

Átadták a DECODE pályázat díjait

A Faur Zsófi Galériában tartott ünnepélyes eseményt itt is végignézheted! 

Az Újpesti Piac és egy cserépfalui ház videója is versenyben a Simon Architecture Prize-on

Az Újpesti Piac és egy cserépfalui ház videója is versenyben a Simon Architecture Prize-on

A nemzetközi díjra az épületek belakását, atmoszféráját megragadó videóval lehet nevezni.

Hirdetés