Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Az OCTOGON online-on különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Ezúttal a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) végzős BA és MA divat-, textil- és ékszertervezés hallgatóinak diplomamunkáiból hoztunk ízelítőt. 
 

Popovics Lilla (divat BA) BASIC

Popovics Lilla diplomamunkája Molnár Vera alkotói algoritmusának leképezésére épül. Molnár munkássága során olyan alapelveket alakított ki, amelyek követése lehetővé tette, hogy computer design sorozatokból álló művészeti alkotásokat hozzon létre. Mindig egy saját rendszer alapján torzított az alkotásain, majd ezeket véglegesítette utómunkával. Popovics ezeket az alapelveket a saját szakterülete kiindulópontjaként, a szabásminta elkészítésébe, valamint ezek modellezésébe ültette át, ezzel párhuzamot vonva Molnár és a saját munkája között. A saját torzítási módszerei oldalvonalak megdöntéséből, nagyításból, valamint a szabásminta eltolásából álltak. Minden ruha és a hozzátartozó torzulás egy saját számkóddal rendelkezik, amellyel beazonosítható a sorozatban betöltött pozíciója. Mindegyikre három torzítási fázis készült el, ami bemutatja a folyamatot. A saját algoritmussal elkészített kollekció egy olyan sorozatot mutat be, ami egymás mellé, de egymásra is helyezhető. Minden elemre került egy díszítő tűzés, aminek a ritmusa megegyezik a ruhának a kódjával.

 


Témavezető: Rákhely Zsófia
Fotó: Vágó Csaba Kornél
Modell: VM Models

 Krutek Jázmin Liza (divat BA) | Idegen viszonyok

Krutek Jázmin Liza diploma kollekciójával Mimosa Echard képzőművész Sporal című videójátékának vizuális világát idézi. Célja a permakultúrás kertben megfigyelt növények interakciójának beépítése a tervezési folyamatba. Ahogyan a növények kapcsolatba lépnek egymással, a ruhadarabok mintás, áttetsző rétegei is komplex, organikus rendszerré alakulnak. A részben saját tervezésű textilminták, a kertjében készített fotók manipulálásával készültek el. A kollekció tervezésénél fontos szempont volt a fenntartható anyagok felhasználása, és zero-waste technikák együttes alkalmazása.
 

 

 

Témavezető: Kovács Adél
Fotó: Vágó Csaba Kornél
Modell: VM Models

 Wang Jia Yu (divat BA) | Sence of Unity  

Wang Jia Yu diplomakollekciójának spirituális gondolata az egyesülés és az átszellemülés. A ruhák tervezésénél a buddhista szerzetesek piros színű, „drapériázódó” öltözete mosódik össze a 2023-as tavasz-nyári öltözék trendjeivel: hangsúlyosan áttetsző ruhadarabokkal, valamint a piros és a fehér trendszínekkel. A hat öltözék a tetőtől talpig fehér szettből a lookok sorrendjében alakul át teljesen pirossá. A fehér és a piros átmeneteit Wang a fehér és a piros áttetsző anyagok rétegezésével éri el. A bravúros drapériázás áttetsző merevítő megoldásokkal hullámzik egyre térbelibbé, amit a ruhadarabok szabásvonala is lekövet. A kollekciót Lee Mingwei Tate Modernben bemutatott performansza inspirálta.
 

Témavezető: Kovács Adél
Fotó: Vágó Csaba Kornél
Modell: VM Models


 Kmetyó Annamária textil (MA) | Nem vágok bele

Kmetyó Annamária diplomamunkája kitettséget átélő női testet mutatja be, azzal a céllal, hogy feldolgozza a nézés által okozott traumatikus állapotot, mentális és fizikai lebontásokon keresztül. Ezeket a destrukciós folyamatokat textíliák és természetes elemek segítségével egy munkahelyi környezetben mutatja be, ahol az építőanyagon és használt zsákokon megjelenő női alak reprodukciója méri a „lebontás” mértékét. Az alany saját maga készíti el a lebontáshoz szükséges eszközöket, amelyek funkciójukat vesztett szerszámokból készülnek. A kollekció fő üzenete, hogy az egó teljes destrukciója szükséges ahhoz, hogy a trauma feldolgozásához szükséges tér létrejöhessen.
 

 

Témavezető: Benczúr Emese
Konzulens: Kocsi Olga
Fotó: Dennis Michael Khieffer Beviz

 Gyurián Fanni | NEVER ENOUGH /SOHA NEM ELÉG

Hétköznapjainkat meghatározott rendszerekben éljük, számos szabály vesz minket körbe, amit követnünk kell. A táska kollekció leginkább a KRESZ-ben, mint szabálygyűjteményben felismert rendszerek analógiájára épít, és bevonja a vásárlót a készítés folyamatába. A kollekció utat mutat: egy előre meghatározott összeállítási metódus mentén irányítja a vásárlót, de az egyes táskaformák méretének módosításával, testre szabható pánt megoldásaival  számtalan egyedi megoldást is kínál. A táskák egy három pillérből álló rendszerre épülnek: két színoldalas, filc anyagú, téglalap elemekből álló „utakból”, az összeállítást és felfüggesztést segítő kötelekből, valamint a táska funkcionalitását elősegítő, 3D nyomtatott elemekből állnak. Ezek az alapelemek mind-mind jeleznek a vásárlóknak, hogy milyen csomópontokkal és állítható megoldásokkal alakíthatják a táska formáját a test köré.  Az egyenes vonalrendszerrel létrejött táskák szabása kevesebb hulladékkal jár, ezáltal környezetkímélőbb és gazdaságosabb az előállításuk. A fenntarthatóságot szem előtt tartva a vásárló a táska alkatrészeit lapra szerelve kapja meg, amit aztán egy QR kód segítségével tud összeállítani egy egyszerű fűzési technikával.

 


Témavezető: Ducsai Judit
Konzulens: Börcsök Anna, Marosi László
Fotó: Hajdu Tamás

 


 

Forrás: METU
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Juharfa utca silent book | FRISS DIPLOMA

Juharfa utca silent book | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Búcsú útja ravatalozó | FRISS DIPLOMA

Búcsú útja ravatalozó | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

 METU X HUB | FRISS DIPLOMA

METU X HUB | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés