Menő bicikliparkolót kapott a Koppenhágai Egyetem

A biciklizés köré szerveződött a dán főváros új közösségi tere.

A dán COBE cég fejlesztése Koppenhága legújabb közösségi tere, amely nem csupán multifunkcionális találkozóhelyként szolgál, de a bringások is leparkolhatják a kétkerekűt, ha intézni valójuk akad az egyetemen. Az augusztus végén megnyitott Karen Blixens Plads Koppenhága egyik legnagyobb köztere a maga 20 000 négyzetméterével és 2000 bicikliparkolóval.

Fotók: Rasmus Hjortshøj – COAST

A Karen Blixens Plads a Koppenhágai Egyetem és a Dán Királyi Könyvtár között helyezkedik el az egyetem déli campusán. A COBE 3D modellezéssel készítette el a három kupolára emlékeztető "kerékpár dombot", színeiben és külsejében hasonlít az egyetemi épületekhez. Egyszerű anyagokat használtak, minimális térelemekkel, hullámos kialakítása pedig lehetővé tette a különböző funkciók leválasztását, és segíti a csapadékvíz elvezetését is. A projektet a A.P Møller Fonden magánalapítvány támogatta.

"Mindent összevetve, a tér kialakítása három alapelvre épült: javítani szerettük volna a táj és a városi tér közötti kapcsolatot, integrálni a zöld területeket a nagy kapacitású biciklitárolóval, és létrehozni egy olyan közösségi teret, amely tanulásra és találkozásra egyaránt alkalmas" - mondte el Dan Stubbergaard, a COBE alapítója. "A kerékpár dombok szinte katedrális szerű formája önmagában is esztétikai élményt nyújt, de a társadalmi kapcsolatok erősítésére is hangsúlyt fektettünk: a tér jó lehetőséget kínál csoportos tanulásra, de akár egy jó bulira is."

A közösségi teret te is körbebiciklizheted: 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Az útvonalak nagy része átlagos városi biciklivel is bejárható.

Bambuszból készült elektromos tuk-tukkal szállíthatják a turistákat Katmanduban

Bambuszból készült elektromos tuk-tukkal szállíthatják a turistákat Katmanduban

Hogy ne fulladjanak bele a drasztikus mértékű légszennyezettségbe.

Hirdetés