Menő bicikliparkolót kapott a Koppenhágai Egyetem

A biciklizés köré szerveződött a dán főváros új közösségi tere.

A dán COBE cég fejlesztése Koppenhága legújabb közösségi tere, amely nem csupán multifunkcionális találkozóhelyként szolgál, de a bringások is leparkolhatják a kétkerekűt, ha intézni valójuk akad az egyetemen. Az augusztus végén megnyitott Karen Blixens Plads Koppenhága egyik legnagyobb köztere a maga 20 000 négyzetméterével és 2000 bicikliparkolóval.

Fotók: Rasmus Hjortshøj – COAST

A Karen Blixens Plads a Koppenhágai Egyetem és a Dán Királyi Könyvtár között helyezkedik el az egyetem déli campusán. A COBE 3D modellezéssel készítette el a három kupolára emlékeztető "kerékpár dombot", színeiben és külsejében hasonlít az egyetemi épületekhez. Egyszerű anyagokat használtak, minimális térelemekkel, hullámos kialakítása pedig lehetővé tette a különböző funkciók leválasztását, és segíti a csapadékvíz elvezetését is. A projektet a A.P Møller Fonden magánalapítvány támogatta.

"Mindent összevetve, a tér kialakítása három alapelvre épült: javítani szerettük volna a táj és a városi tér közötti kapcsolatot, integrálni a zöld területeket a nagy kapacitású biciklitárolóval, és létrehozni egy olyan közösségi teret, amely tanulásra és találkozásra egyaránt alkalmas" - mondte el Dan Stubbergaard, a COBE alapítója. "A kerékpár dombok szinte katedrális szerű formája önmagában is esztétikai élményt nyújt, de a társadalmi kapcsolatok erősítésére is hangsúlyt fektettünk: a tér jó lehetőséget kínál csoportos tanulásra, de akár egy jó bulira is."

A közösségi teret te is körbebiciklizheted: 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Térdramaturgia

Térdramaturgia

Holger Kleine könyvéről Gunther Zsolt (3h építésziroda) írt.

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Madridban készült a kétszintes otthon, de gyorsan elköltöztették.

Már látogatható New York legújabb nevezetessége

Már látogatható New York legújabb nevezetessége

Átadták a Vesselt, az Escher-képeket idéző óriási lépcsősort a Hudson Yardson. 

Hirdetés