Hogy ne fulladjanak bele a drasztikus mértékű légszennyezettségbe.

Lance Rake tervező gondolt egy nagyot: helyi építőkkel összeállva reformálná meg a közlekedést Katmanduban, ennek jegyében bambuszból készített elektromos tuk-tukra szoktatnák át a turizmusból élőket. A Habre Eco Bike nemcsak a könnyed mozgást biztosítana a városban, de hozzájárulhatna Katmandu híres-hírhedt légszennyezésének csökkentéséhez is.

Nepál fővárosa Ázsia egyik legszennyezettebb városa, dübörög a forgalom, növekszik a légszennyezettség, amely már a város híres történelmi helyeit is veszélyezteti. Lance Rake designer 2019-ben Fulbright ösztöndíjat kapott azzal a céllal, hogy dolgozza ki egyfajta megoldást az egyre nagyobb szennyezés csökkentésére. A helyi, bambusz építkezésre szakosodott Abari céggel közösen álmodták meg az elektromos tuk-tukot.

A kihívás nagy volt, hiszen Katmandu utcáinak felülete nem egyenletes, tele meredek területtel, ezért a kerékpárnak erősnek és robusztusnak kellett lennie, hogy megállja a helyét az intenzív városi forgalomban, de az utak se jelenthessenek akadályt.

A prototípust kezdetben egy acélvázból készítették el, a végleges verziójában azonban a teljes kerete és a felfüggesztése is bambusz. A nem szokványos alkatrészt különféle körülmények között tesztelték, hogy megtalálják azt a formát, amelyben a leginkább ellenálló és kényelmes is. A főkeret megtervezése után jött a kosár, amely áru- és személyszállításra egyaránt alkalmas. 

Forrás: ebiketips
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújul Magyarország első kerékpár márkája | Csepel

Megújul Magyarország első kerékpár márkája | Csepel

7 kép és 7 érdekesség a frissen megújult Csepel kerékpár márkáról.

Infrastruktúra egy új világ közlekedéséhez

Infrastruktúra egy új világ közlekedéséhez

Angliában épül meg az első városi reptér a zéró emissziós repülők számára.

Segwaynek látszó kerekesszéket tervezett egy brit építész

Segwaynek látszó kerekesszéket tervezett egy brit építész

Jelenleg tesztelési fázisban van.

Hirdetés