Jelenleg tesztelési fázisban van.

Idén nyáron véget ért a Segway közel húsz éves pályafutása, az utolsó csapást a városokban elszaporodó e-rollerek adták meg a terméknek. Suzanne Brewer brit építész azonban kicsit újragondolta a járművet és tervezett egy olyan kerekesszéket, amelynek csak két kereke van, megjelenésében pedig a Segwayre hajaz.

Brewer szeretett volna egy olyan prototípust létrehozni, amely lehetővé teszi használója számára, hogy ülés helyett álló pozícióban tudjon közlekedni vagy ha lehetősége van rá, dolgozni.

Az építész szerint az, hogy egy mozgásérült álló helyzetben tud kapcsolatba lépni a környezetével, az szociális és logisztikai szempontból is egyaránt előnyös és fontos. Egy bevásárlóközpontban el lehet érni a polcokon elhelyezett árucikkeket, de lelkileg is könnyebb lenne, ha szemmagasságból lehetne beszélgetni másokkal. 

Noha nem ő az első, aki megalkotta a kerekesszék álló verzióját, a piacon lévő székek általában négy-hat kerékre támaszkodnak, így tartják biztonságban a használóját. Brewer kétkerekű "motorja" azonban sokkal modernebb kialakítású, jobban leutánozza az állás természetes állapotát. Központi eleme az nyeregülés, amellyel egyrészt könnyen megemelhető a test, másrészt lehetővé teszi a lábak kétoldali pihentetését, miközben olyan, mintha valóban állna benne a használója. Másik fontos összetevője a tengelytáv, amely azonban sokkal kisebb, mint a hagyományos elektromos kerekesszék esetében. 

A prototípust úgy tervezte meg, hogy az sokkal inkább hasonlítson egy innovatív járműre, mint a mozgáskorlátozottak közlekedését támogató eszközre, ezt szolgálja a fehér bőrkárpittal bevont inox váz is.

Mivel Brewer korábban sosem próbálkozott hasonló modell tervezésével, nemcsak a tapasztalat hiányzott, de azt sem tudta, melyek lennének a székhez szükséges legjobb alkatrészek. Az interneten keresztül került kapcsolatba külföldi mérnökökkel, a tengelyt Szlovákiából rendelte meg, itt talált olyat, amelyet egy joystick segítségével, nem pedig a lábakkal kell irányítani. A nyeregülést megemelő kompresszoros pumpát az eBay-en vásárolta meg. Az ülésmagasság emelhetősége létfontosságú volt, hiszen így meg lehet előzni a csontritkulást, amely a hosszan tartó mozdulatlanság egyenes következménye lehet.

„Az építészi készségeim még ha tudat alatt is, de óriási segítséget nyújtottak a tervezés során "- mondta Brewer. "Akár egy épületnél, itt is pontosan tudtam, hogyan kell kinéznie széknek, még ha magam nem is tudtam volna összeszerelni segítség nélkül.”

Miután a prototípus elkészült, megmutatta a Back Up Trust, mozgássérülteket támogató alapítványnak, majd elvitte egy kórházba, ahol elkezdték letesztelni. A termék még mindig a tesztelés fázisában van és partnert keresnek, aki segít forgalomba hozni a kerekesszéket. A „Walking Wheelchair” a 2020-as Deezen Awards shortlistjére is felkerült, októberben derül majd ki, kik lettek az egyes kategóriák győztesei.

Forrás: dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Infrastruktúra egy új világ közlekedéséhez

Infrastruktúra egy új világ közlekedéséhez

Angliában épül meg az első városi reptér a zéró emissziós repülők számára.

Segwaynek látszó kerekesszéket tervezett egy brit építész

Segwaynek látszó kerekesszéket tervezett egy brit építész

Jelenleg tesztelési fázisban van.

Hirdetés