Hirdetés

Kivágták a korábbi kertész cseresznyefáit is.

Hirdetés

A First Lady átalakította a Fehér Ház kertjét, amelynek többek között Jacqueline Kennedy rózsái is áldozatául estek. Az ikonikus Rózsakertet 1962-ben Rachel Lambert „Bunny” Mellon amatőr kertész telepítette és gondozta, benne tulipánokkal, rózsákkal és magnóliákkal. A közvélemény nem fogadta túl jól Melania Trump magánakcióját, egyesek szerint nem kellene eltörölni a múltat, míg mások egyenesen Marie Antoinette-hez hasonlították, akinek pazarló életmódja pénzügyi válságot okozott az országában és elvezetett a francia forradalomig. 

„Biztos, hogy a Rózsakert átalakítása volt a legfontosabb akkor, amikor Amerikában tarol a koronavírus és a munkanélküliek száma egyre csak nő?” – tette fel a kérdést a New York Times újságírója, Charles M. Blow, miután Melania Trump a Twitteren büszkélkedett el a renoválással, amelynek terveit a Perry Guillot és az Oehmevan Sweden tájépítészeti irodák készítették. A korábbi színkavalkád helyett sokkal egyszerűbb megjelenést kapott a kert, ahonnan Rachel Lambert „Bunny” Mellon cseresznyefáit is kivágták.

Trump szerint az átalakítással jobban ki tudják használni a kert adta lehetőségeket, nem lehetett elodázni, mert szükségessé vált a közművek felújítása is és mostantól a fogyatékkal élők is egyszerűbben megközelíthetik a zöldfelületet.

Melania Trump a Ljubljana Egyetemen tanult építészetet, de az első év után otthagyta, és Milánóban kezdett modellkedni. Korábban weboldalán feltüntette, hogy építészmérnöki diplomával rendelkezik, ami miatt aztán később magyarázkodnia kellett. Mindenesetre nem ez az első projektje a Fehér Házban, januárban bemutatta a Fehér Ház udvarába tervezett neoklasszicista teniszpavilont.

Mellon Bunny-t John F. Kennedy kérte fel arra, hogy négy hónap alatt, 23 ezer dolláros költségkeretből tervezze meg a kertet úgy, hogy szertartások lebonyolítására is alkalmas legyen. Az amerikai elnök azonban nemcsak egy kertet szeretett volna, hanem egy olyan helyet is, amely igazi szimbólummá növi ki magát. Mellon Bunny-nak bár tehetsége igen, de tájépítész végzettsége nem volt, így először vonakodott a feladattól, végül belevágott és a kor jelentős tájépítészeit is bevonta a projektbe, például Perry Hunt Wheeler-t.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Járókelők előnyben – a Szent Gellért rakpart gyalogosbarát átalakítása

Járókelők előnyben – a Szent Gellért rakpart gyalogosbarát átalakítása

Nagy Eszter, a Koppenhágai Egyetem tájépítész szakos hallgatójának várostervezési diplomamunkája

Ausztrál ostorfák költöznek az Andrássy útra

Ausztrál ostorfák költöznek az Andrássy útra

Felszedték a műfüvet a világörökségi területről.

Úszó kerteket adtak át Bécsben

Úszó kerteket adtak át Bécsben

Műemlékvédelmi területen alakítanak ki a Duna-csatornán lebegő úszó „szigeteket” Bécsben.

Hirdetés