Kihirdették az újbudai Ottlik kert című nyílt tervpályázat eredményét

Egy nyitott könyvet szimbolizáló koncepció nyerte el az Újbuda Önkormányzata által kiírt Ottlik kert című tervpályázatot, ahol egy olyan közösségi kert létrehozása volt a cél, amely egyszerre állít emléket Ottlik Gézának és új funkcióval tölti fel a környezetet. A Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita és Scheuch Dominik által tervezett pályamű a terepből ritmikusan kiemelkedő támfalaival eléri, hogy a tér folyamatosan változzon, miközben a "könyvgerinceken" az író gondolatait olvashatjuk. 

"A köztér egy multifunkcionális hely, amelynek közönsége a mindennapi ember. A jó tér összeköt, befogad, elsimít és elérhetővé tesz. Valami pozitív semlegesség kell, hogy átszője ahhoz, hogy életünk, mindennapjaink hosszú távon megfelelő aláfestéseként szolgálhasson." - jegyezte meg Mohácsi Sándor tájépítész, a zsűri elnöke. A díjak átadásakor kitértek arra is, hogy az Újbudai Kulturális Városközpont koncepciója elérte a célját: a kerület pozíciója sokat erősödött Budapest kulturális térképén, köszönhetően a fővárosi- valamint az újbudai önkormányzat és a helyi civil szereplők együttműködésének. A koncepció fontos eleme a kerület közterületeinek megújítása is, amely, a Gellért tér, a Móricz Zsigmond körtér és a Kosztolányi Dezső tér megújítása után, ezzel a tervpályázattal egy újabb mérföldkövéhez érkezett.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata a nyár folyamán nyílt tervpályázatot hirdetett Ottlik kert címen, a kerület szívében egy olyan közösségi tér létrehozására, amely egyszerre állít emléket Ottlik Gézának és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás környezetének is. Az önkormányzat pályázati felhívásárára összesen tizenöt pályamű érkezett, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A bírálóbizottság tiszteletbeli elnöke Hoffmann Tamás polgármester, elnöke Mohácsi Sándor tájépítész, további tagjai Erő Zoltán építész, urbanista, Gálhidy Péter szobrász, Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész, valamint az önkormányzat részéről Büki László városgazdálkodási igazgató és Takács Viktor mb. főépítész voltak.

A zsűri 800.000 Ft-os fődíját és a továbbtervezés jogát a Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open air design Kft.) és Scheuch Dominik (YEWO LANDSCAPES e.U.) alkotta tervezőcsapat „Olvass a sorok között” című pályaműve nyerte.

"A tervezett közkert alaprajza egy nyitott könyv egyetlen lapját sugallja, a sorokba rendezett utakkal, támfalakkal, sávokban tervezett növénykiültetéssel és a sétányon továbbfutó betoncsíkokkal. (…) A terepből ritmikusan kiemelkedő támfalak maguk is egy-egy könyvet szimbolizálnak, melynek „gerincén”, ahogy egy könyv borítóján, egy-egy könyvcímet vagy idézetet olvashatunk az írótól. Felülről nézve a tér könyvként jelenik meg, már egy kész irodalmi művet szimbolizál, ám oldalról, szemmagasságból szemlélve a festett, írható felületek és a változatos lejtésű, geometriájú támfalaknak köszönhetően a folyamatosan változik a tér képe." - áll a műleírásban. 


További helyezések:

2. helyezett Biri Balázs, Monory Rebeka, Pálfy Máté, Szabó Levente (Hetedik Műterem Kft.), Gyüre Borbála, Kántor-Turi Emese (Geum Műterem Kft.), Borsa Aliz

3. helyezett Dr. Almási Balázs, Börcsök Brigitta, Koller Margit

Különdíjasok:​ Sipos Kata, Szende András, Vörös Balázs, valamint Kőhalmy Nóra egyéni induló

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kékeszöld tájépítészeti parádé négy tételben

Kékeszöld tájépítészeti parádé négy tételben

Három izgalmasnak ígérkező  zöld beszélgetés a KÉKben, ráadásként pedig egy képeskönyv - mindez a Garten Stúdiótól.

Építészet, design és művészet együtt a Füvészkertben

Építészet, design és művészet együtt a Füvészkertben

On the Move – tematikus beszélgetések a Design-Institute szervezésében november 8-11 között.

Fiatalok feketén fehéren 2021-ben is!

Fiatalok feketén fehéren 2021-ben is!

A MÉSZ 2021-es pályázatának határideje november 20.

Hirdetés