Az olasz Évoque Lab – Charlotte Taylor designerrel együttműködve – fényben fürdő házat tervezett egy izlandi kanyonba.

Az Évoque Lab „digitális képalkotó labort” Emanuele Longo és Paola Frascerra építészpáros alapította Milánóban 2020-ban. Elegáns, letisztult stílus jellemzi munkáikat, ahol a friss, kortárs esztétikumot helyezik a fő fókuszba. Charlotte Taylorral, a londoni belsőépítész-művészeti vezetővel már egy ideje együttműködve, a képzelet határán egyensúlyozva tervezik izgalmasabbnál izgalmasabb projektjeiket. Lenyűgöző izlandi magánházukat az építészet, a design és a digitális művészet összhangjában álmodták meg.

 

 

Izland a vad természet, a felhők és a szél, a sziklák és a víz országa. A fénynek itt kiemelt szerepe van – az év felében ugyanis maximum napi 4-7 óra a nappali világosság, tél közepén pedig még ennél is kevesebb, csak szürkület váltja az éjszakai sötétséget. Érthető tehát, ha az itt lakók minden rendelkezésükre álló eszközzel a világosságra törekszenek, és nincs ez másképp kortárs építészetükben sem.

 

 

Az Évoque Lab és Taylor által megálmodott magánház üveg-fém homlokzatú, amin tökéletesen tükröződik az ég, a patak, valamint a környező kanyon magas ormainak képe. A látvány bámulatos, színe és tükrözött formái a nap járásával, valamint az időjárással párhuzamosan változnak, az épület így folyamatos párbeszédben áll, és egyúttal bele is olvad a természetbe.

A meditatív hangulatú lakás az alatta folyó patak medrének „gyermeke” – az acélcölöpökön álló ház teljes szélességében átível a víz felett. Az otthon intimitását nem csak az épület mindentől távol eső elhelyezkedése biztosítja – hiszen ez teljesen megszokott a ritkán lakott országban –, hanem az átlátszó üveget váltó, eltolható, fényes acéllemezek, az árnyékoló rolók, valamint a hatalmas függönyök is.

 

 

A berendezés szándékosan minimalista, szabad kilátást biztosítva marad háttérben, szemben a természettel. Az enteriőrben az üveg, a beton, a fa, valamint a fém (króm, réz, és acél) dominál – a konyha például már egészen ipari érzést kelt. A teret gondosan válogatott, kézzel készített kortárs és klasszikus designbútorok, berendezési tárgyak, lámpatestek – többek között a híres, márvány talpú, íves Flos állólámpa, az Arco – uralják. A ház meghittségét, harmóniáját a vintage és a trendi tudatos szinkronja, a felhasznált természetes anyagok, a padlóig érő, látványos fehér függönyök, a hálószobaszőnyeg, a melegbarna kanapé, a fa polcok, székek, eszközök is csak még tovább fokozzák.

 


Ahogyan az épület homlokzata, az enteriőr is mindent alárendel a természettel való összhangnak és a páratlan kilátásnak. A tervezők eredeti elképzeléseinek megfelelően, a lakótér bármely pontjából álomszerű, meditatív utazásra „indulhatunk” a hajnali derengésben, de a késő napnyugta pinkes-lilás fényeiben is.

 


Évoque Lab | Web | Instagram
Charlotte Taylor | Web | Instagram

 


Forrás: Achitecture Hunter, Évoque Lab, Charlotte Taylor

 

 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megsokszorozni a fényt

Megsokszorozni a fényt

Az olasz Évoque Lab – Charlotte Taylor designerrel együttműködve – fényben fürdő házat tervezett egy izlandi kanyonba.

A nyaralókban telelők verik fel az ingatlanárakat

A nyaralókban telelők verik fel az ingatlanárakat

Az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány sem állítja meg a folyamatot az üdülőövezetkben.

Amikor Raffaellót loptak a Szépművészeti Múzeumból

Amikor Raffaellót loptak a Szépművészeti Múzeumból

Két izgalmas „műkincs-nyomozást” is kínál ma a hajrájához ért Garten Balaton.

Hirdetés