A GMB Solutions szállította az épület egyedi üvegfalait.

A tervek szerint még az idei évben megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, Budapest egyik új, ikonikus épülete. A városligeti parkkal eggyé olvadó létesítményt Sou Fujimoto, japán építész úgy álmodta meg, hogy a látogatók a koncertek során majd úgy érezzék, mintha a természetben lennének. A hármas funkciójú – előadóművészet, múzeum, zenepedagógia – modern, környezettudatos megoldásokat felvonultató épület egyedi üvegfalai az OROSházaGLAS Kft. gyártásában készültek és a GMB Solutions Zrt. csapata szállította.

 


A különleges építészetű és funkciójú Magyar Zene Háza nemcsak kívülről, hanem belülről is eltér a megszokottól. Az első ránézésre is egyértelmű, hogy a ház nem egyenes vonalvezetésű: különféle ívekből épül fel, melyek a belső terekben is folytatódnak. Mindez az esztétikai érték mellett kihívást is hordozott, például az üvegfalak esetében. A GMB Solutions csapata speciális, szegmensekből felépülő felületekkel érte el, hogy az irodák, a tantermek, a gyermekétkező, a könyvtár és a konyha üvegfalai harmonikusan kövessék az épület íveit.


Az egyenes üvegfalak íves hatását azzal érték el, hogy több szegmensből álló, egyedi méretű, a helyszín adottságaihoz optimalizált falakat építettek be, amelyek a kívánt esztétikai hatást eredményezik.

„Ami még nagy kihívást okozott, hogy az üvegfalak kétrétegű, a thermo üveghez hasonló táblákból épültek fel. A szegmensekből álló íves kialakítás miatt szoknyás üvegeket használtunk. Ez azt jelenti, hogy az üvegszerkezet külső rétege túl van nyújtva, hogy beépítést követően a lehető legkisebb hézag jelenjen meg az egyes üvegtáblák között. Ez mind a felmérés, mind a beépítés során nagy precizitást igényelt, de a végeredmény azt hiszem, önmagáért beszél.”

– fogalmaz Kocsis Tamás, a GMB projektmenedzsere.

Kocsis Tamás


Mindemellett az épület funkciójából fakadóan kiemelten fontos volt a hanggátlás. Ezért a lehető legnagyobb hanggátlású üvegfalak kerültek beépítésre, ráadásul a fogadószerkezetek is eltértek némileg a megszokottól: a GMB számára is újdonságként purenitből készültek, ami egy nagy szilárdságú, jó hangszigetelő tulajdonsággal bíró anyag.


Szokatlanul hosszú ideig, több mint egy évig dolgozott a GMB a projekten, ami annak köszönhető, hogy már a tervezési folyamatban is részt vettek. Rendkívül aprólékosan határoztak meg minden méretet, mintát, színt.

„Kihívás volt az üvegfalak pontos felmérése, kiszerkesztése, gyártása, mindvégig nagyon kellett ügyelnünk a részletekre. Készítettünk egy mintafalat is, amin látta a megrendelő, hogy ténylegesen hogy néznek majd ki a falak. Rendkívül precíz volt a tervezési folyamat, de így valóban megvalósítható dolgok kerültek a tervekre. Összesen 250 m2 üvegfalat építettünk be.”


Bár a létesítmény tervezése során fontos célkitűzés volt a környezethatékonyság, a GMB feladatát ez alapvetően nem befolyásolta, hiszen minden projektjükön újrahasznosítható üvegekkel, alumíniummal és egyéb anyagokkal dolgoznak.


A Magyar Zene Háza várhatóan 2021 végétől várja a zene iránt érdeklődő látogatókat különféle változatos programokkal.

 


GMB Solutions Zrt. | Facebook | Instagram | LinkedIn

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

A jeles alkalomból az építőipari hagyományoknak megfelelően az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el az épület padlóburkolata alá.

Papadamhoz hasonlították a Magyar Zene Házát

Papadamhoz hasonlították a Magyar Zene Házát

A Fudzsimoto Szú-féle épületre világszerte rácsodálkoztak a kommentelők, és a japán tervező is nyilatkozott róla.

„Akár éveket is megéri várni a városligeti fejlesztések teljes körű megvalósításáért”

„Akár éveket is megéri várni a városligeti fejlesztések teljes körű megvalósításáért”

2021-ben is folytatódnak az átadások a Városligetben, jön a Magyar Zene Háza, nő a park zöldfelülete.

Hirdetés