Lezárult az Év Homlokzata 2023 pályázat jelentkezési időszaka

Közel kétszáz beérkezett pályázattal és ikonikus díjátadó helyszínnel érkezik az Év Homlokzata 2023 pályázat. Ősszel kiderül, kik kapják a kategóriánkénti egymillió forintos díjat, és melyik családi ház a közönség kedvence!


Egy hónapja zárult a nevezés a tizenegyedik Év Homlokzata pályázatra, amelynek célja a hazai építészet értékeinek felfedezése, elismerése és széles, szakmai körben való bemutatása. A korábbi évekhez hasonlóan az egész országból várták a szakma legizgalmasabb homlokzati megoldásait. A nevezésre öt kategóriában, épülettípus szerinti felosztásban (családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás, műemlék felújítás) volt lehetőség, építészek és kivitelezők egyaránt adhattak be pályázatot. Az Év Homlokzata fővédnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége.
 


Mit lehet tudni a beérkezett pályázatokról?

Idén sem lesz könnyű dolga a zsűrinek, ugyanis közel kétszáz, rendkívül színvonalas pályázat érkezett. A felhívás az egész szakmát aktivizálta, a kisebb tervezőirodáktól a legnagyobb kivitelezőkig, mindenki egyaránt szerette volna megmutatni, hogy innovatívan és kreatívan használták a Baumit által gyártott homlokzati termékeket.

A legnépszerűbb kategória idén az energetikai felújítás volt, a pályázatok több, mint harmada a hőszigetelési felújítások közül került ki. A családi ház kategória szintén nagyon népszerű volt, a második legtöbb pályázat ebben érkezett. 

Budapestről és az agglomerációból, valamint Győr-Moson-Sopron vármegyéből pályáztak a legtöbben. A fővárosban kiemelkedő számban készültek panelház-rekonstrukciók, a Kisalföldön pedig a családi- és társasházak domináltak.

Anyag-és termékhasználat tekintetében az látszik, hogy az összes termékcsaládot, homlokzati hőszigetelő rendszert egyformán szívesen használták a pályázók.

Az energiahatékony megoldások abszolút prioritást élveztek

– részben az EU-s előírások hatása is ez, de ugyanennyire iparági tendencia is, amelyen tetten érhető az energiaköltségek visszaszorítására való törekvés. 

Ami a formavilágot illeti, a Baumit CreativTop modellező vékonyvakolat (fa-, beton- és egyéb különleges hatású felületeket lehet vele kialakítani) különösen megihlette az építészeket. Bár a fehér és szürke színhasználat dominál a homlokzati megoldások között, szép arányban szerepelnek mediterrán árnyalatok is. 
 


Újdonságok az idei év homlokzata pályázaton

A pályázatokat, ahogy eddig is, neves építészekből és szakértőkből álló, független szakmai zsűri bírálja majd el, emellett a közönségszavazás nyertese, valamint a Baumit ügyvezetői díj nyertese is külön elismerésben részesül.

2023-ban a díjátadót új helyszínen rendezik meg, a Magyar Zene Háza ad otthont az eseménynek november első felében.

„Az Év Homlokzata hazánk egyik legrangosabb építészeti megmérettetése, ezért a díjkiosztót egy impozáns, a szakma által elismert helyszínen rendezzük meg. A Magyar Zene Háza épülete a nemzetközi szakmát is lenyűgözte, a legrangosabb amerikai építészeti verseny, az Architecture MasterPrize is díjazta.”

- mondta el Járomi Judit, a Baumit ügyvezető igazgatója.

 

Érdemes figyelni a Baumit felületeit, hiszen szeptemberben elindul a közönségszavazás!
Addig is, az előző Év Homlokzata díjazottakról itt olvashatnak.

 

Forrás: sajtóanyag
Fotók / Erkel Residence homlokzata 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Beyond bauhaus - prototyping the future - tervezői pályázat

Beyond bauhaus - prototyping the future - tervezői pályázat

Várnak mindenkit, akinek úttörő ötlete van arra, miképp lehetne fenntarthatóbbá tenni a világot.

Nemzetközi logo tervezési pályázat

Nemzetközi logo tervezési pályázat

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége  2019. április 30-ig várja a pályaműveket.

A Parallel Európai Fotográfiai Platform 2019-es felhívása

A Parallel Európai Fotográfiai Platform 2019-es felhívása

A Parallel Európai Fotográfiai Platform újra művészeket és kurátorokat keres, akik részt vesznek a Parallel projekt harmadik ciklusában.

Hirdetés