A CHYBIK+KRISTOF iroda elképzelései szerint.

A CHYBIK+KRISTOF iroda nyerte azt a megfizethető városi lakhatásra kiírt pályázatot, amelynek eredményét 2025-re tervezi megvalósítani Brno városa.
 

Látványterv: Igor Brozyna

A pályázat a világszerte épülő, ingatlanfejlesztői profitnak alárendelt lakóprojektek alternatívájául szolgáló megoldásokat kereste. Az emberközpontú építészet mellett elkötelezett CHK stúdió tervében nagy hangsúlyt kapnak a közösségi lakhatás új formái, a szociális interakciók lehetősége, a rugalmasan alakítható, a lakók változó életkörülményeihez alkalmazkodni tudó építészeti megoldások.

A flexibilis terek, mozgatható válaszfalak, a közös használatú terek nagy száma mellett a tervezők a lakozás új formáit, a szociális infrastruktúra fogalmát helyezik a jövőbeni fenntartható otthon koncepciójának fókuszába. 

Rajzok: Alexey Klyuykov


A városközpont közelében hat lakótömbben felépülő 90 lakás publikus és félig publikus terek beiktatásával változatos és kreatív lehetőségeket kínál a lakóknak, erős közösségi összetartozás kialakulására ad lehetőséget. Brno városának pilot projektje megfizethető lakhatást kínál családok és fiatal életkezdők számára, ahol a személyes és közösségi létformák komplex, újszerű, kreatív lehetőségeket nyújtó városi életvitelben egyesülhetnek. 

 

Rajzok: Alexey Klyuykov


A közel 10 000 négyzetméteres komplexum középső udvara és széles gyalogos passzázsai révén észrevétlenül integrálódik a történeti városszövetbe. Az épületek földszintjét különféle publikus terek: közösen használható műhelyek, kávézók, közösségi szolgáltató pontok foglalják el, ezzel is segítve a terület bekapcsolását a város életébe. A központi belső területet buja növényzet veszi körül, amely oázist kínál a megpihenni vágyóknak. 

 

Látványterv: Igor Brozyna

Mind a hat épülettömbben találhatók közösen használható terek, amelyek további területtel növelik a lakók életterét. Minden épület tetőterasszal, a Brno középudvaros építészetére jellemző nyitott folyosókkal és kibővített közlekedőterekkel rendelkezik.

A főlépcsőkhöz kapcsolódó tágas terek lehetőséget adnak különféle társas tevékenységekre, gyerekjátszó, közösségi nappali, közös munkahely céljára használhatók – a lehetőségeknek csak a lakóközösségek fantáziája szabhat határt. A fényt áteresztő falakkal határolt terek világossá teszik a közlekedőket, és centrumai lehetnek a közösségi életnek. A lakások mozgatható válaszfalai flexibilis alaprajzokra adnak lehetőséget a lakók aktuális igényei szerint.
 

Rajzok: Chybik+Kristof

„Túl azon, hogy mindig olyan házakat akarunk építeni, amik maximálisan kiszolgálják a használók igényeit, ez a projekt kulcsfontosságú a társadalmi egyenlőség és fejlődés szempontjából is. Része annak a szociális és gazdasági törekvésnek, amelyet a mindenki számára elérhető lehetőségeket megteremtő szociálpolitika képvisel” – mondják a CHK tervezői.

Látványterv: Igor Brozyna

 

Ügyfél: Brno városa
Helyszín: Brno, Cseh Köztársaság
Kivitelezés: 2017 - 2025
Alapterület: 10 362 m2 (GFA)
Egységek: 90 lakás, 9 kereskedelmi egység
Státusz: nyilvános pályázat, 1. helyezés
Csapat: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Švancara, Lucie Skořepová, Iva Mrázková, Zuzana Pelikánová, Tomáš Wojtek, Michal Klimeš, Matěj Štrba, Ivo Stejskal Let’s include the letters from the Czech alphabet.
Tájépítészet: Ing et Ing. arch. Tomáš Babka
Látványtervek: Igor Brozyna - PLACES studio

 


Forrás: sajtóanyag, CHK

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fából készül a világ legnagyobb lebegő irodája

Fából készül a világ legnagyobb lebegő irodája

Az épület, amely jól jelzi, hogy beköszöntött az építészeti tervezés új korszaka.

Hirdetés