A ZDA – Zoboki Építésziroda tervét, illetve annak részleteit az épület megépítése során felhasználhatják majd.

Megosztott második díjat nyert a ZDA – Zoboki Építésziroda a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán, amelynek idei döntőjében világsztárokkal, köztük Zaha Hadid irodájával és a végső győztes New York-i Ennead Architects-szel volt versenyben. A ZDA koncepcióját kiemelkedőnek ítélte a nemzetközi sztárépítészekből álló zsűri, kiemelve a tervezett épület funkcionális kidolgozottságát és egyedi színháztechnológiai megoldásait. A magyar tervet, illetve annak részleteit az épület megépítése során is felhasználhatják majd.

Tavaly júliusban írtak ki nemzetközi tervpályázatot a 19 milliós kínai metropolisz, Sencsen Futian negyedének új, világszínvonalú előadóművészeti központjának megtervezésére. Az építészeknek – egy három épületből álló barnamezős fejlesztés részeként – az 53 ezer négyzetméteres és több mint 80 milliárd forint becsült beruházási értékű – Müpa léptékű – Nemzetközi Előadóművészeti Központ (International Performance Center) koncepciótervét kellett elkészíteniük.

A város 40 éves évfordulójára készülő projekt jelentőségét jelzi, hogy a nemzetközi pályázatra több világsztár építészirodát – Heatherwick Studio, Christian de Portzamparc irodája, Henning Larsen Architects – is meghívtak, míg a nyílt tenderen elindult Zaha Hadid és Sou Fujimoto irodája, valamint a New York-i Ennead Architects is. A zsűriben pedig többek között helyet kapott korunk egyik legnagyobb hatású építész-gondolkodója, Rem Koolhaas valamint az olasz sztárépítész, Massimiliano Fuksas. Ezért már önmagában az is komoly elismerés volt, hogy ZDA a meghívott építészirodák között kapott helyet, novemberben pedig még ennél is komolyabb sikert értek el a magyar építészek: az utolsó, döntő fordulóba is beválogatta tervüket a zsűri. Itt már csak öten, egy dán iroda, az SHL Shanghai mellett a Zaha Hadid Ltd., az Ennead Architects, a francia Coldefy & Associés Architectes Urbanistes és a magyar ZDA versenyeztek. Utóbbiak munkáját az Intramuros Építésziroda és az Arch-Studio segítette.

Kínai mitológiai formák, és jövőálló színházterem

A ZDA célja egy olyan kulturális középület létrehozása volt, amely egyszerre az előadóművészetek otthona, nyitott közösségi tér és kulturális bevásárlóközpont. Egy olyan ház, amelyben élet van, de egyben városi jelkép is. Az épület formája a kínai mitológia ősi hegyeit-sziklaszirtjeit idézi, az ég felé törekszik mint egy friss hajtás, összekötve a múltat a jövővel. Nemcsak a külső egyedi, az épületbe egy ténylegesen multifunkcionális színháztermet terveztek, amely a tér fizikai variálhatóságával gyakorlatilag bármilyen előadóművészeti műfaj különböző igényeit ki tudja szolgálni.

„A döntő fordulóban arra törekedtünk, hogy lehengerlő belső technológiával vértezzük fel a házat, bemutatva a zengő terek építészete terén meglévő évtizedes tudásunkat – mondta Csiszér András.

A ZDA design igazgatója hozzátette, hogy a nemzetközi és hazai előadóművészeti élet neves képviselőit is bevonták a tervezésbe, hogy olyan házat hozzanak létre, amely a jövő művészeti irányzatainak igényeit is maximálisan ki tudja elégíteni. A magyar építészek terve végül megosztott második díjat nyert el a tervpályázaton, amit az amerikai Ennead Architects iroda nyert meg. A ZDA tervét – amelyet általánosságban nagyon magas színvonalúnak értékelt a zsűri, kiemelve funkcionális kidolgozottságát és egyedülálló technológiai megoldásait – a kiírók az épület megépítésekor is felhasználhatják.

„Nagyon komoly elismerés, hogy a szakmai zsűri világsztárokkal egy polcra helyezte a ZDA-t. Ez azt mutatja, hogy az alkotóközösségünk kimagasló szakmai színvonalon dolgozik, és hogy a magyar építészeknek van keresnivalójuk a nemzetközi színtéren” – mondta Zoboki Gábor.

A ZDA alapító-igazgatója kiemelte, hogy egyre fontosabb terep lehet a magyar építészek számára Kína, ahol nagyon jelentős fejlesztések zajlanak most, és a következő években is annak érdekében, hogy az ország szociális, közösségi és kulturális infrastruktúrája is 21. századi színvonalúvá váljon.

A ZDA komoly sikert ért el Kínában a Sencsen Operaház tervezésére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázaton is, amelynek szintén a napokban hirdették ki a végeredményét. Az építésziroda megvételt nyert a hongkongi öbölbe megálmodott új, ikonikus kulturális létesítmény tervével, amelyet a legjobb 12 pályamű közé válogattak, a végső győztes az Ateliers Jean Nouvel építésziroda lett.

A ZDA Sencseni Operaház pályázatára készült Tenger Kapuja nevet viselő, nagyvonalú és futurisztikus tervét hamarosan szintén bemutatjuk az Octogonon. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik idén Budapest

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik idén Budapest

Budapesti fejlesztések szempontjából idén sem fogunk unatkozni.

A testi-szellemi gyógyulás 21. századi központja: a Dél-pesti Centrumkórház

A testi-szellemi gyógyulás 21. századi központja: a Dél-pesti Centrumkórház

Itt vannak a Dél-pesti Centrumkórház tervei. 

Olcsóbbá és hatékonyabbá kell válnia az építőiparnak

Olcsóbbá és hatékonyabbá kell válnia az építőiparnak

Scheer Sándor a Világgazdaságnak adott interjút.

Hirdetés