Környezettudatos szemlélettel épített kreatív iskolát a Localworks.

A kampalai (Uganda) székhelyű Localworks stúdió átfogó építészeti tevékenységet folytat. Küldetésük a környezettudatos, designalapú architektúra népszerűsítése Kelet-Afrikában. A Sentema falu közelében létesített Mustardseed Junior School (MJS) intézmény egy új, magánjellegű kezdeményezés eredménye. A projekt célja olyan inspiráló oktatási környezet megteremtése volt, amelyben a szellem szabad szárnyalásának nem állják útját fizikai korlátok, sőt, épp ellenkezőleg, a falak áttörésére ösztönöznek. A Mustardseed projekt Dezeen Awards 2022 díj egyik jelöltje.
 

 

A „nagy otthonnak” tervezett kényelmes létesítmény tanárt, diákot egyaránt kreativitásra sarkall. Az egész intézményre jellemző az alkotó szellemiség, ami már az osztálytermek formájában és designjában is megjelenik: egyik helyiség sem derékszögű, és nincs közöttük két egyforma sem. Az organikus térelrendezéssel meleg, természetes anyagválasztás és játékos, impulzív színhasználat párosul.

 

 

Az MJS földből épített, vastag, hullámos falai kevéssel a tető alatt véget érnek, így nem állják útját a levegő természetes, hűsítő áramlásának. A tetőszerkezet egyes részein átszűrődő napfény biztosítja a terek szükséges megvilágítását, azonban a kerengők apró, szögletes ablakait színes árnyékolók takarják. Az egész intézményt gondosan tervezett bútorokkal rendezték be: beépített padok, polcok, könnyű, de nagy teherbírású asztalok és székek, hatalmas táblák állnak a tanulók és oktatóik rendelkezésére. Az egyes osztálytermekhez önálló, oktatási célú, árnyékos udvar is tartozik.

 

 

A projekt egyik alapvető célja a biodiverzitás támogatása, erősítése. A tervezői szándék az őshonos erdők (újra)telepítése mellett a fenntartható, hatékony, környezetet gazdagító emberi tevékenység megteremtésére is kiterjedt. Az elhatározást talajregenerációval, fenntartható mezőgazdasági technológiák bevezetésével, az őshonos növényzet visszaültetésével valósították meg.

 

 

A Mustarseed „zöld” jellegének megfelelően az összes építőanyag helyi forrásból származik. Az épület alapozását beton használata nélkül, a közeli homokkő bányából származó tömbökkel oldották meg. A padló burkolata maga a lecsiszolt talaj, a földből épített falakat alul szintén homokkő palával burkolták, fölötte festetlen mész-föld vakolatot kaptak. A tetőszerkezetet a területen nőtt eukaliptusz szolgáltatta – a fák megüresedett helyét futballpályaként hasznosították. Az enteriőrt a tető belső felére rögzített, helyben szőtt szőnyegek lágyítják.

 

 

A iskola épülete és annak környezete is teljes összhangot mutat: a beltér szabadon áramló formái párhuzamban állnak a táj hullámzó vonalaival. E megoldás designértékén felül a gyermekek kíváncsiságát hivatott ébren tartani. Az oktatás holisztikus megközelítésű, a természetről, a természet által elnyerhető tudás is központi eleme az iskola szellemiségének. A Localworks szakemberei a tervezés során annyira komolyan vették ezt az irányt, hogy az élővilágnak szó szerint önálló helyet biztosítottak az MJS területén.

 

 

A Mustarseed Junior School projekt példaértékű, az ember és természet összhangjára törekvő, a kölcsönös tiszteleten alapuló munka. Reményeink szerint a világ számos más pontján is egyre többször találkozhatunk majd a jövőben a Localworks-éhez hasonló, fenntartható építészeti tevékenységgel.

 

 

Localworks | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magoncok a falakon innen és túl

Magoncok a falakon innen és túl

Környezettudatos szemlélettel épített kreatív iskolát a Localworks.

Lakóház a bulinegyedben

Lakóház a bulinegyedben

Átadták a Cordia új, különleges belvárosi fejlesztését.

Fák fölött

Fák fölött

Lombkorona tanösvény Pannonhalmán

Hirdetés