Hirdetés

Madárszálloda

Madárházakkal körbevett lombkorona-szobát épített a dán BIG.

A 2005-ben Bjarke Ingels által alapított BIG stúdió utópisztikus, pragmatikus jegyeket hordozó építészete utat keres a kortárs igények minél tökéletesebb kielégítésére. Ennek a kutató hozzáállásnak ismét szokatlan végeredménye született a svéd Lappföldön, a fák lombjai között megbúvó Biosphere elnevezésű projekt formájában. A BIG csapata Ulf Öhmannal, a Norrbotteni Madártani Egyesület ornitológusával együttműködve építette meg a svéd Treehotel részeként a madárházak tömegével beborított erdei hotelszobát.

 

 

„Pár napot a Treehotelben töltöttem közvetlenül a pandémia időszaka előtt. A természetbe merülés élménye teljesen feltöltött, újjászülettem. (…) Azon kezdtem el törni a fejem, hogyan lehetne még egy lépéssel közelebb kerülni az élővilághoz. Szinte azonnal jött is az ötlet, hogy egy olyan gömb alakú szobát építsünk, ahol nemcsak az emberek, de a madarak és a denevérek is vendégek lehetnek” – meséli Bjarke Ingels.

 

 

A nagyrészt üvegfalú, 34 négyzetméteres hotelszobát két fa közé függesztették fel. Ezt veszi körbe a lombkorona-elrendezésben fémrácsozatra rögzített mintegy 340 darab, különböző méretű madárház. „Ulf Ölmannal történt első megbeszéléseink után tisztába kerültünk azzal is, hogy a madarak nem piszkítanak a fészkelőhelyükre. Ezért aztán reménykedhetünk, hogy a madárlakok gyűrűjében álló üveghomlokzat sem koszolódik be túl gyorsan” – folytatja Bjarke.

 

 

A Biosphere függőhídon át közelíthető meg. Belépve megemelt – létrával elérhető – franciaágyas, fürdőszobás, szaunás, üvegezett hotelszobában találjuk magunkat. A szoba uralkodó színe a fekete, a világítást többek között néhány kicsinyített Biosphere-formájú, függesztett lámpatest biztosítja. Az állatvilágnak létesített „szállodai szárny” a homlokzaton kapott helyet. A sokféle nagyságban felszerelt „madárszobák” lehetőséget adnak fészekrakásra az eltérő méretű madarak számára.

 

 

Amellett, hogy a Biosphere-ben a humán hotellakók felejthetetlen, testközeli természeti élményben részesülnek, a kihelyezett fészkelőhelyektől a madárpopuláció növekedését is remélik a kutatók. „Az erdőgazdálkodás miatt csökken az olyan fák száma, amelyeken madarak fészkelésére alkalmas természetes nyílások vannak. Ezért nagy jelentősége van a telepített madárlakoknak. (…) A Biosphere értékes hatása lehet az is, hogy a vendégek, miután látták, hogyan élnek és táplálkoznak a madarak, hazatérve kedvet kapnak saját madárház telepítésére” – magyarázza Ulf Ölmann.

 


A távoli svéd Lappföld erdejében a Biosphere a Treehotel nyolcadik, fák lombkoronájába telepített szobájaként fantáziadús szomszédsággal büszkélkedhet. Épített ide többek között izgalmas tükrös dobozt a Tham & Videgård Arkitekter, hatalmas fészket az Inrednin Gsgruppen, de a dán Snøhetta is felvonultatja elszenesedett faházát a hotel részeként. Valódi kihívást jelenthet a látogatóknak, melyiket is válasszák a nyolcból.

 

 

BIG | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől

The Plus néven áll majd a norvég erdőben.

Politikai ügybe keveredett Bjarke Ingels irodája Tiranában

Politikai ügybe keveredett Bjarke Ingels irodája Tiranában

Politikai egymásra mutogatás, tiltakozások és őrizetbe vételek az új nemzeti színház épülete körül.

Óráknak tervezett múzeumot a BIG Svájcban

Óráknak tervezett múzeumot a BIG Svájcban

Az Audemars Piguet óragyűjteményének 300 darabja tekinthető meg.

Hirdetés