Madárszálloda

Madárházakkal körbevett lombkorona-szobát épített a dán BIG.

A 2005-ben Bjarke Ingels által alapított BIG stúdió utópisztikus, pragmatikus jegyeket hordozó építészete utat keres a kortárs igények minél tökéletesebb kielégítésére. Ennek a kutató hozzáállásnak ismét szokatlan végeredménye született a svéd Lappföldön, a fák lombjai között megbúvó Biosphere elnevezésű projekt formájában. A BIG csapata Ulf Öhmannal, a Norrbotteni Madártani Egyesület ornitológusával együttműködve építette meg a svéd Treehotel részeként a madárházak tömegével beborított erdei hotelszobát.

 

 

„Pár napot a Treehotelben töltöttem közvetlenül a pandémia időszaka előtt. A természetbe merülés élménye teljesen feltöltött, újjászülettem. (…) Azon kezdtem el törni a fejem, hogyan lehetne még egy lépéssel közelebb kerülni az élővilághoz. Szinte azonnal jött is az ötlet, hogy egy olyan gömb alakú szobát építsünk, ahol nemcsak az emberek, de a madarak és a denevérek is vendégek lehetnek” – meséli Bjarke Ingels.

 

 

A nagyrészt üvegfalú, 34 négyzetméteres hotelszobát két fa közé függesztették fel. Ezt veszi körbe a lombkorona-elrendezésben fémrácsozatra rögzített mintegy 340 darab, különböző méretű madárház. „Ulf Ölmannal történt első megbeszéléseink után tisztába kerültünk azzal is, hogy a madarak nem piszkítanak a fészkelőhelyükre. Ezért aztán reménykedhetünk, hogy a madárlakok gyűrűjében álló üveghomlokzat sem koszolódik be túl gyorsan” – folytatja Bjarke.

 

 

A Biosphere függőhídon át közelíthető meg. Belépve megemelt – létrával elérhető – franciaágyas, fürdőszobás, szaunás, üvegezett hotelszobában találjuk magunkat. A szoba uralkodó színe a fekete, a világítást többek között néhány kicsinyített Biosphere-formájú, függesztett lámpatest biztosítja. Az állatvilágnak létesített „szállodai szárny” a homlokzaton kapott helyet. A sokféle nagyságban felszerelt „madárszobák” lehetőséget adnak fészekrakásra az eltérő méretű madarak számára.

 

 

Amellett, hogy a Biosphere-ben a humán hotellakók felejthetetlen, testközeli természeti élményben részesülnek, a kihelyezett fészkelőhelyektől a madárpopuláció növekedését is remélik a kutatók. „Az erdőgazdálkodás miatt csökken az olyan fák száma, amelyeken madarak fészkelésére alkalmas természetes nyílások vannak. Ezért nagy jelentősége van a telepített madárlakoknak. (…) A Biosphere értékes hatása lehet az is, hogy a vendégek, miután látták, hogyan élnek és táplálkoznak a madarak, hazatérve kedvet kapnak saját madárház telepítésére” – magyarázza Ulf Ölmann.

 


A távoli svéd Lappföld erdejében a Biosphere a Treehotel nyolcadik, fák lombkoronájába telepített szobájaként fantáziadús szomszédsággal büszkélkedhet. Épített ide többek között izgalmas tükrös dobozt a Tham & Videgård Arkitekter, hatalmas fészket az Inrednin Gsgruppen, de a dán Snøhetta is felvonultatja elszenesedett faházát a hotel részeként. Valódi kihívást jelenthet a látogatóknak, melyiket is válasszák a nyolcból.

 

 

BIG | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az építész, aki egy hegyet húzott az erőműre - filmajánló

Az építész, aki egy hegyet húzott az erőműre - filmajánló

Bjarke Ingels víziójáról, pszichogeográfiáról és Koppenhága látképéről is mesél a Hegy a városban című filmben, ami a 13. Budapesti Építészeti Filmnapok keretében nézhető meg március 4-én.

Az építészek kezében a Föld jövője

Az építészek kezében a Föld jövője

Bjarke Ingels alapjaiban forgatná fel a világ építészetét, megoldva ezzel a Földi élet fenntarthatóságát 

Hirdetés