A BIG tervezi az új Prágai Filharmónia új épületét.

Eredményt hirdettek a Prágában épülő új koncertteremre kiírt pályázaton. A Vltava Philharmonic Hall új épületét a Bjarke Ingels vezette dán BIG és Brian Yang kooperációjával létrejött csapat tervezi. A Moldva (csehül Vltava) partján álló intézmény nem csak a klasszikus zene rajongóit fogja szolgálni, de jól használható publikus terekkel is bővíti a város lakóinak lehetőségeit.
 

 

A Prágai Szimfonikus zenekar és a Cseh Filharmonikusok új otthona Prága Holešovice negyedében épül fel, várhatóan 2027 és 2032 között. A jelentős beruházás egyúttal a motorja lesz Prága legfontosabb rozsdaövezeti fejlesztésének, melynek során 11.000 lakás épül fel az új Bubny-Zátory negyedben. 

 

A nagy neveket felvonultató nemzetközi pályázat finalistái az alábbi irodák voltak:

ALA + OV-A, MVRDV, OFFICE KGDVS + Christ & Gantenbein, Mecanoo + CHYBIK+KRISTOF, Barozzi Veiga + Atelier M1, Sou Fujimoto Architects, Cobe + Lundgaard & Tranberg Architects, ŠÉPKA ARCHITEKTI, Bjarke Ingels Group, Henning Larsen Architects, Carrilho da Graça Arquitectos, JAJA Architects, Bevk Perović Arhitekti, Petr Hájek Architekti, Diller Scofidio + Renfro, Snøhetta, Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects + Jakub Cigler architekti, SANAA.

 

A nyertes épület amellett, hogy a zenekarok igényeit kiszolgálja, azok számára is élményt jelent majd, akik be se teszik a lábukat a házba. A járószintig lefutó tetőkre fel lehet sétálni, alattuk három koncerttermen kívül a Prágai Városi Könyvtár zenei részlege is otthonra talál, kávézó, tetőszinti étterem és foglalkoztató helyiségek is helyet kapnak. A projekt programjának megalkotásában, csakúgy, mint a zsűriben a zenekarok és a könyvtár képviselő is részt vettek.

 

 

A tervezők számára a forrást Šumava hagyományos faépítészete jelentette, innen érkezik majd a fa, amiből az épület szerkezetei készülnek. A famennyezet a cseh építészetben szintén jellemző nagy üvegfalak fölött kifut az épület határain túlra is, szimbolizálva a Vltava Philharmonic Hall nyitottságát a közönség felé.

 

 

Képek: Karim Moussa El Ramly, IPR Praha


 

TOVÁBBI DÍJAZOTTAK:

Második díjas lett a Barozzi Veiga és az Atelier M1 közös pályázata.
 

2. díj: Barozzi - Veiga és Atelier M12. díj: Barozzi - Veiga és Atelier M1


A harmadik helyen a Bevk Perović Arhitekti, negyedikként a Petr Hájek Architekti végzett, míg a Snøhetta ötödik helyezettként vehetett át díjat.
 

3. díjas terv, Bevk Perović Arhitekti3. díjas terv, Bevk Perović Arhitekti
4. díjas terv Petr Hájek architekti4. díjas terv Petr Hájek architekti
5. díjas terv Snøhetta5. díjas terv Snøhetta

 

Forrás: Linka 

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fibonacci idill

Fibonacci idill

Borterasz Prágában.

Külvárosi romantika

Külvárosi romantika

Századelős villa újjászületése Prágában.

Villamossal a jövőbe

Villamossal a jövőbe

Parametrikus design Prágában.

Hirdetés