A helyén közösségi park épülhet.

Lebontják az egykori állampárt miskolci székházát – jelentette be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Alakszai Zoltán közölte: az MSZMP egykori ingatlanát a Fidesz kezdeményezésére, a kormány támogatásával bontják le, a helyén közösségi park épülhet.

Csöbör Katalin, a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője azt mondta, sokszor bontani kell, ha építeni akarunk. A kormány úgy döntött, hogy a székházat lebontják, és

bár korábban szó volt az épület helyreállításáról, átalakításáról, ez sokkal többe kerülne, mint a bontás és a terület újrahasznosítása.

Építészek bevonásával születik majd végső döntés a terület újrahasznosításáról, és figyelembe veszik a miskolciak igényeit is. A képviselő hangsúlyozta, közcélú feladatokat lát majd el a terület. Kitért arra is, hogy minden megyei fejlesztés a térség érdekeit szolgálja.

Az egykori Mindszent település és Miskolc határán lévő területet az 1970-es években „az MSZMP elvette a miskolciaktól és pártszékházat épített rá” – fogalmazott Alakszai –, amelybe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a miskolci járási és a miskolci városi pártbizottság költözött.

A rendszerváltás után Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) működött az épületben, amely azonban mára jószerivel kiürült, mindössze hetvenen dolgoznak benne. Az ingatlan állaga leromlott, felújítása többe kerülne, mint a lebontása. Az ehhez szükséges kétmilliárd forintot kormányhatározat biztosítja – közölte a kormánymegbízott.

Alakszai Zoltán kiemelte, hogy a fejlesztés egyszerre szolgálja a miskolciak érdekét és a város egyik műemléki, szakrális központjának helyreállítását, védelmét.

A Dósa Károly-tervezte épület két alapvető, jól szétválasztható funkcióból áll: csendesből és zajosból. Az előbbihez tartoznak az irodák és tárgyalók, melyek a vertikális irodarészben kaptak helyet, míg az utóbbiakhoz tartozik a büfé, konyha, étterem, előadótermek és a nyomda, melyek pedig a horizontális fogadószárnyba kerültek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mit Miskolc adhatott…

Mit Miskolc adhatott…

Beszámoló a kétnapos, az 1960-70-es évek modern építészetének örökségéről szóló konferenciáról

Vörös György és a hatvanéves avasi tévétorony statikai bravúrjai

Vörös György és a hatvanéves avasi tévétorony statikai bravúrjai

A felújított avasi kilátót is meglátoghatják a héten a miskolci modern építészeti konferencia résztvevői

Az 1960-70-es évek modern építészeti örökségéről rendeznek konferenciát Miskolcon

Az 1960-70-es évek modern építészeti örökségéről rendeznek konferenciát Miskolcon

Február 5-ig lehet a kétnapos rendezvényre jelentkezni

Hirdetés