A reklám hegye.

Zdeněk Fránek által tervezett, Durch, azaz németül „át, keresztül” névre hallgató kilátó-installáció a lehető legegyszerűbb és legfrappánsabb választ adja a szépkilátás műfajának igényeire. Ki gondolná, hogy egyúttal marketing-célokat is szolgál!? 
 


Csehország Valašské Příkazy nevű településén működik a Janošík család vállalkozása, mely ablakgyártással foglalkozik. A minimalista kilátóhely ötlete a tulajdonos fejéből pattant ki. 

„Meguntam a szokásos reklámtáblákat. Azon törtem a fejemet, hogyan tudnánk valahogy eredeti módon kifejezni ablakaink lényegét: a tiszta látványt, ami rajtuk keresztül feltárul. A megoldás egyszerre szól a vizuális környezetszennyezés elleni tiltakozásunkról és az ablakaink tiszta, természetes minőségéről. Fokozatosan megszüntettük a tábláinkat és csak a hegyi installáció, a tiszta látvány erejére bíztuk az üzenetet” – mondja Jakub Janošík.


Az ötlet valóban annyira zseniális, mint amennyire egyszerű. Amit bekeretezünk, azt mindjárt más szemmel nézzük, hangsúlyt kap, fókuszba kerül. Számtalan épített környezeti foglalkozás használja ki ezt a jelenséget, és ad a résztvevők kezébe különféle provizórikus kereteket, hogy azon keresztül vizsgálják, amit már milliószor láttak. A fiaim gyerekkorukban az üres skiccpausz hengert használták e célra – ez volt a kukucska-cső.

Valašské Příkazy fölötti magaslaton megvalósított többfunkciós fakeret pedig végeredményben Kukucska-kilátó: ha kedvünk van, csak bámészkodunk rajta, de meg is pihenhetünk az öblében. Bebújhatunk alá, ha rosszra fordul az idő, és elmajszolhatjuk a májkrémes szendvicset a természet szépségén meditálva. A minimalista csomópontokkal kialakított egyszerű fakeret teszi a dolgát, a főszerepet meghagyja a tájnak. Soha rosszabb marketingfogást...

 

Tervező: Fránek ArchitectsJanošík Okna-Dveře
Munkatársak: Zdeněk Fránek – építészet, Jakub Janošík – koncepció
Megrendelő: Janošík Okna-Dveře
Projekt helyszíne: Valašské Příkazy
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2018
Fotók: BoysPlayNice
Fővállalkozó: Janošík Okna-Dveře

 

Forrás: Linka


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új kilátó készül a Naplás-tóra

Új kilátó készül a Naplás-tóra

A terveket a Gutowski Architects készítette.

Kilátó a Pilisben, ami évezredes gyakorlatot idéz

Kilátó a Pilisben, ami évezredes gyakorlatot idéz

A pilisszentkereszti Boldog Özséb Kilátó.

Kigyulladt és beomlott a révfülöpi kilátó

Kigyulladt és beomlott a révfülöpi kilátó

Villámcsapás miatt gyulladhatott ki a Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó faszerkezete.

Hirdetés