A ferencvárosi tér a TSPC tervezőinek vezetésével és a lakosság bevonásával alakul át

A közösségi tervezés által megújuló Markusovszky tér átalakulásának hírét korábban mi is megosztottuk, most arról számolunk be, hogy milyen eredménnyel zárult a lakosság körében végzett felmérés; mire vágynak a környéken lakók, milyen funkcióknak örülnének a téren. Összeállításunkból az is kiderül, kiket mozgatott meg leginkább a véleményformálás lehetősége.

A TSCP mérnökiroda vezetésével létrejövő térmegújítást kérdőíves igényfelmérés előzte meg, mely a Budapest Dialog portálon keresztül, online formában zajlott. A napjainkban egyre nagyobb teret hódító közösségi tervezésre hazánkban is több pozitív példát láthatunk. Ilyen egyebek mellett a Teleki tér vagy a pesterzsébeti Kis-Dunapart megújulásának folyamata, de hogy vidéki példát is említsünk, a salgótarjáni Beszterce tér is hasonló folyamat eredményeként kapott új formát. 

„A közösség bevonása a tervezési folyamatokba egy új szemlélet behozatala a mérnök tervezési munkába. A klasszikus megbízó-építtető szándéka a tervezési programra vonatkozóan kiegészül egy célcsoport által megfogalmazott igénnyel, ami számos esetben plusz értéket ad a terület beépítéséhez.

A tervezők az így kapott inputokat beépítve, sokszor ötletgazdagabb, izgalmasabb tereket hozhatnak létre”

– olvasható a TSCP honlapján a Könözsi Szilvia építésszel, a TSPC tervezési igazgatójával készült interjúban.

A Markusovszky tér esetében sem lesz ez másként, tavaly ősszel három hét alatt ugyanis 331 lakos osztotta meg véleményét a tervezőkkel a térfelújítás kapcsán.

A válaszadók legnagyobb százalékban annak adtak hangot, hogy pihenésre alkalmas területre vágynak, közel 73 százalék mondta, hogy szükségét érzi ennek a funkciónak.

Az aktív kikapcsolódásra vágyók száma sem alacsony, kültéri fitneszparkra 44 százalék vágyik, míg sportpályára 35 százalék, kölcsönözhető-bicikli parkot pedig a kitöltők 18 százaléka látna szívesen a téren. A játszótér fontosságát, mely most is található a téren, 60 százalék tartja elengedhetetlennek. A kutyások is kifejezték igényüket, a válaszadók közel 39 százaléka tartja elengedhetetlennek, hogy kutyafuttató is kerüljön a térre. A kérdőívben a praktikum is helyet kapott, a kiköltők csaknem 63 százaléka jelezte ugyanis, hogy hasznosnak találná nyilvános WC létesítését a téren. Az esztétikumnak és vélhetően a meleg nyári napok enyhítésének érdekében pedig közel 36 százalék örülne szökőkút telepítésének.

A kérdőíves igényfelmérést lebonyolító Budapest Dialog statisztikája szerint a kitöltők átlagéletkora 40 év, a válaszadók többsége nő. Háromnegyedük nem több, mint tíz percre lakik a parktól, egyharmaduk lakóhelye pedig ennél is közelebb helyezkedik el.

Az eredmény ily módon valóban tükrözi a parkot napi szinten használó közösség igényét. 

Hogy a lakosság igényének felmérése miként hat a tér tervezőinek munkájára, arról Könözsi Szilvia a következőképpen számolt be: „a IX. kerületi önkormányzattal végignéztük és elemeztük a kapott adatokat, ez segített a funkciók elhelyezésében, és azok léptékének, alapterületi méretének kialakításában. Láttuk azt, hogy mire van inkább igény, és mi az, ami csökkenthető vagy átrendezhető. A kapott ötletekből fel is fogunk használni tervünkben néhányat, például a kerékpártárolók, és az esőbeálló is helyet fog kapni a területen.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Köz(össégi)tér

Köz(össégi)tér

Szohr Gábor tájépítésszel Kovács Károly Lehel beszélgetett a közösségi tervezésről.

Miért jó a közösségi tervezés?

Miért jó a közösségi tervezés?

Ha a köztértervezésbe bevonják a lakosságot, sokkal jobban sajátjuknak érzik majd.

Agyagba döngölt szerelem

Agyagba döngölt szerelem

Kortárs vályogépítészet a Naturarch iroda olvasatában.

Hirdetés