Hirdetés

Útmutató munkakörökről, szakmai szervezetekről, jogosultságokról, brandépítésről, kommunikációról.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) rendkívül alapos munkát végzett, hogy segítsen a fiatal építészeknek rátalálni a diploma megszerzése után a leginkább nekik való pályaútra. A Trust your Architect! könyv számos fogódzkodót kínál az olvasónak, és fontos lehetőségeket, jelenségeket tudatosít. A friss diplomások széles látószögű, reális képet, és aktuális információkat kapnak az szakmáról, ugyanakkor az építészet iránt erősen érdeklődők is elmélyülhetnek az interjúkban, infografikákban.

A KÉK számos egyéb tevékenysége mellett könyvkiadással és tudásátadással is foglalkozik. Ebbe a vonalba illeszkedik legújabb kiadványa, mely a Trust your Architect! kerekasztal-beszélgetések kiegészítéseként jött létre.

Lehetőségek, csapdák, információk

A könyv két nagy fejezetre tagolódik: tanulmányokra és interjúkra. A tanulmányok statisztikai adatokon, és a KÉK kérdőíves felmérésén összegyűjtött információkon alapszanak. Ebből kiindulva írunk a hazai és külföldi továbbképzési lehetőségekről, a nagyvárosok vizuális-kulturális közegéről és azokról a szakmai szervezetekről, melyekhez csatlakozva újabb inspirációs forrás nyerhető. De szó esik az építészek körében fontos jogosultságok rendszeréről és arról, hogyan lehet felkészülni az álláskeresésre, munkahelyváltásra és a tudatos(abb) brandépítésre

Hasonlóan informatívak a könyv második felét képző interjúk, a kerekasztal-beszélgetések során megismert személyes életutak. Összesen ötvenöt érdekes fiatal pályaképét rajzolja fel a könyv, és már önmagában az is érdekes, mennyire szerteágazó tevékenységet lehet végezni építészdiplomával, elvégre beszélgettek IT-sel, UX-designerrel, önkormányzatnál, a kivitelezésben, de a klasszikus építészirodai tervezői munkákon dolgozó fiatalokkal is.

A fiatal építészek megélt szakmai tapasztalatai igen tanulságosak, mert bár változatos életutakról beszélünk, van közös nevező: mindannyian építészdiplomával a zsebükben próbálnak boldogulni a munka világában.

Számos interjú ráirányítja a figyelmet valamely „fontos apróságra”, Kovács Károly Lehel épületszerkezeti szaktervező például a specializációról elmondja, hogy az épületszerkezettan „maga is tovább osztódik, egyre több specialista lesz, és ezzel együtt megjelenik az igény egy olyan általános szerkezeti szakemberre, aki a specialistákkal tartja a kapcsolatot. Ez a szerep új, és másfajta tudást igényel, mint amikor egy területen mélyed el az ember.” És ez csak egyetlen rövid részlet az 55 interjú egyikéből.  

A kiadványt a szerzők rendkívül céltudatosan pozicionálták pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak, egyetemi hallgatóknak, sőt már végzett szakmagyakorlóknak is. Ugyanakkor – tesszük hozzá mi – az építészet iránt érdeklődök számára is lebilincselőek az interjúk, a plasztikus infografikák, amelyek együttesen kirajzolják az új generáció egyfajta „építészeti térképét”.

A könyv megjelenését támogatta a DVM group, a GRAPHISOFT, a Market Építő Zrt. és a Nemzeti Kulturális Alap.

A könyv szeptember 9-től megvásárolható a Kortárs Építészeti Központban, munkanapokon 9:00-18:00 között. Az ára diákkal 2500,- Ft, diák nélkül 3500,- Ft. A szeptember 9-i könyvbemutatóról, a kerekasztal-beszélgetés résztvevőiről itt találsz bővebb információt.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jön az első Placemaking Days Budapest

Jön az első Placemaking Days Budapest

Fókuszban a közösségi, fenntartható és inkluzív városi terek.

Az Építészeti múzeum tervpályázat kibeszélése

Az Építészeti múzeum tervpályázat kibeszélése

Leltár vol. 36. június 9-én a KÉK-ben.

Az Emlékezés Technikái | Makettfesztivál

Az Emlékezés Technikái | Makettfesztivál

A Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál immáron 6. alkalommal veszi kezdetét május 21-én.

Hirdetés