Diébédo Francis Kéré a Pritzker Építészeti Díj 51. díjazottja, Burkina Faso és Németország kettős állampolgára.

Diébédo Francis Kéré építészt, oktatót és társadalmi aktivistát választották a Pritzker Díj 2022. évi díjazottjának – jelentette be Tom Pritzker, a díjat támogató The Hyatt Alapítvány elnöke. A Burkina Faso állambeli Gandóban született és berlini székhelyű irodát működtető építész az építészet folyamatán keresztül energetizálja és átalakítja a közösségeket, melyek számára tervez. 

 

Francis Kéré úttörő, a föld és lakói számára fenntartható építészetet művel a rendkívül szűkös vidékeken. Egyszerre mérnöki munka és szolgálat, amit művel: számtalan polgár életét és tapasztalatait javítja a világ egy olyan régiójában, amelyet időnként elfelejtenek” – kommentálta a döntést Pritzker. „A szépséget, szerénységet, merészséget és leleményt mutató épületek, valamint építészetének és stílusának integritása révén Kéré ennek a díjnak a küldetését támogatja.”

 

 

A társadalmi igazságosság és elkötelezettség jegyében, valamint a helyi anyagok intelligens felhasználása révén a természetes klímához való kapcsolódás és reagálás érdekében olyan marginalizált országokban dolgozik, amelyek korlátokkal és viszontagságokkal terhelték, ahol hiányzik az építészet és az infrastruktúra. A kortárs iskolai intézmények, egészségügyi intézmények, professzionális lakások, középületek és közösségi terek építése olyan területeken, ahol az erőforrások sérülékenyek, és a közösség együttműködése létfontosságú, jóval értékesebbé teszi működését annál, mint amilyen értéket egyébként maguk az épületek képviselnek.

 

Primary School Extension, fotó: Eric Jan Owerkerk

 

Szülőhelye, Gando Általános Iskolája (2001, Gando, Burkina Faso) alapozta meg Kéré ideológiáját – egy olyan létesítmény fizikai tervezését, amely korlátozott erőforrásokkal képes küzdeni a szélsőséges hőség és a rossz fényviszonyok ellen, valamint társadalmi elszántságot teremt a közösségen belüli bizonytalanság leküzdésére. A projekt sikere 120-ról 700 tanulóra növelte az iskola diáklétszámát, és katalizál újabb projekteket, a Tanárok Lakását (2004, Gando, Burkina Faso), a bővítést (2008, Gando, Burkina Faso) és a Könyvtárat (2019, Gando, Burkina Faso).

 

Primary School Extension, fotó: Eric Jan Owerkerk

 

Afrikai projektjeiben helyi anyagokat és technológiákat használ fel szellemesen a szélsőséges épületfizikai igények kielégítésére. A Startup Lions Campus (2021, Turkana, Kenya), egy információs és kommunikációs technológiai campus, helyi követ és egymásra rakott tornyokat használ a passzív hűtéshez, hogy minimalizálja a technológiai berendezések védelméhez szükséges légkondicionálást. A Burkina Institute of Technology (I. fázis, 2020, Koudougou, Burkina Faso) hűtő agyagfalakból áll, amelyeket az építési folyamat felgyorsítása érdekében in situ öntöttek. Kéré elhivatottsága hívta életre legambiciózusabb projektjét, a Burkina Faso-i Nemzetgyűlést (Ouagadougou, Burkina Faso), amely megbízást kapott, de hazájának bizonytalan politikai körülményei miatt egyelőre csak terv maradt. Az építész egy lépcsős és rácsos piramis alakú épületet tervezett, amelynek belsejében egy 127 fős gyülekezeti terem kapott helyet, kívül pedig az informális gyülekezést bátorítja. 

 

Burkina Faso Nemzetgyűlés, látványterv: Kéré architectureBurkina Faso Nemzetgyűlés, látványterv: Kéré architecture

 

Kéré műveiben a fény költői kifejezése következetes. A nap sugarai beszűrődnek az épületekbe, az udvarokba és a közbenső terekbe, leküzdve a zord déli körülményeket, és nyugalmat vagy gyülekezőhelyet kínálnak. A Gando Általános Iskola Könyvtárának betontetőjét hagyományos agyagedények rácsára öntötték, amelyek kihúzásuk után nyílásokat hagytak, ahol a hő távozhat, miközben a körkörös nyílásokon át beáramló természetes fénysugarak megvilágíthatják a belső tereket. Az elliptikus épületet eukaliptuszfából épített homlokzat veszi körül, rugalmas, függőlegesen fényt kibocsátó kültéri tereket hozva létre. A Benga Riverside School (2018, Tete, Mozambik) falai kis, visszatérő üregekkel mintázottak, a fény és az átlátszóság célja, hogy bizalmat keltsen a diákokban. 

 

Lycée Schorge középiskola, fotó: Francis Kéré

 

A nyugat-afrikai hagyomány, miszerint egy szent fa alatt tanácskoznak, visszatérő elem afrikai és Afrikán kívüli munkáiban egyaránt. Sarbalé Ke a Coachella Valley Zenei és Művészeti Fesztiválon (2019, Kalifornia, Egyesült Államok) anyanyelvén az „Ünneplés Háza”-t jelenti, és utal az üreges baobab fa formájára, amelyet hazájában gyógyászati ​​tulajdonságai miatt tisztelnek.

 

Sarbale Ke, fotó: Francis Kéré

 

A Serpentine Pavilion (2017, London, Egyesült Királyság) szintén egy fa formájából veszi ihletét. A jelenleg építés alatt álló és egy nyilvános parkban található Benini Nemzetgyűlés épületét (Porto-Novo, Benini Köztársaság) a palaverfa ihlette. Míg a parlament bent ülésezik, a polgárok összegyűlhetnek az épület tövében, a tető hatalmas árnyékában.

 

Benin, Nemzetgyűlés, látványterv: Kéré architecture

 

Kéré munkái közül sok Afrikában található, többek között a Benini Köztársaságban, Burkino Fasóban, Maliban, Togóban, Kenyában, Mozambikban, Togóban és Szudánban. A pavilonokat és installációkat Dániában, Németországban, Olaszországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban hozták létre. A jelentős munkák közé tartozik még a Xylem a Tippet Rise Art Centerben (2019, Montana, Egyesült Államok), a Léo Doctors’ Housing (2019, Léo, Burkina Faso), a Lycée Schorge Középiskola (2016, Koudougou, Burkina Faso), a Mali Nemzeti Park (2010, Bamako, Mali) és az Opera Village (I. fázis, 2010, Laongo, Burkina Faso).

 

Xylem: fotó: Iwan BaanSerpentine pavilon, fotó: Iwan Baan

 

Kéré 1998-ban hozta létre a Kéré Alapítványt, hogy projektek, partnerségek és adománygyűjtés révén szolgálja szülőhelye, Gando lakosságát; irodája 2005 óta működik Berlinben, Németországban. Munkásságáról részletesebben a Pritzker-díj honlapján lehet tájékozódni.

 

 

Kéré munkáiért katt a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kihirdették a 2022-es Pritzker-díj nyertesét

Kihirdették a 2022-es Pritzker-díj nyertesét

Diébédo Francis Kéré a Pritzker Építészeti Díj 51. díjazottja, Burkina Faso és Németország kettős állampolgára.

Meghívó a 2024-es SpaTrend Design napra! (X)

Meghívó a 2024-es SpaTrend Design napra! (X)

SpaTrend Design nap 2024. JANUÁR 31. | SZERDA 9:00 - 16:00

Hirdetés