A Bernabéu-stadion eddig is az egyik leghíresebb volt a világon – és hamarosan megérkezik a 21. századba.

Közzétette a stadionfelújítási terveit a Real Madrid. „Az új Santiago Bernabéu Stadion. A 21. század stadionja” – ezzel a szlogennel mutatta be egy éve a látványterveket a klub hivatalos YouTube csatornája, most pedig újabb részleteket közöltek a felújításról, illetve egy új videót is, amihez ezúttal tényleg nem sokat lehet hozzátenni.

A Real Madrid stadionja a maga műfajában az egyik leghíresebb építmény a világon: az első stadion volt, ahol Eb- és vb-döntőt is rendeztek (1964, 1982), ezen kívül négy Bajnokok Ligája/BEK-döntőnek is otthont adott.

Az 1947-ben átadott létesítmény jelenleg 81 ezer férőhelyes, és bár többször felújították, a nulláról felépített újgenerációs stadionokkal nem veheti fel a versenyt. De ez nem sokáig marad így. Florentino Perez klubelnök – aki maga is az építőiparból érkezett – újabb híreket mondott az átalakításról: a Bernabéu tíz méterrel magasabb lesz, igaz, a befogadóképessége nem változik. Futurisztikus külső burkot kap, és egy mozgatható tetőt, így bármilyen időjárási körülmények között lehet majd benne meccset rendezni. Odabent 360 fokos LED-sáv váltja majd az amúgy ikonikus régi kijelzőt.

Jó hír a rajongóknak, hogy az eredetileg a 2022/2023-as szezon legvégére tervezett átadás várhatóan hamarabb elérkezik, lévén a koronavírus-járvány miatt jelenleg nem rendeznek meccseket, így gyorsabban haladhat az építkezés. Mindenesetre ha majd folytatódik a bajnokság, az sem lesz probléma, elvégre ahogy a felújítást tervező L35 Arquitectos vezető építésze, Tristán López Chicheri elmondta, a munkálatokat úgy tervezték, hogy akár heti két meccs esetén is tudják folytatni.

Rossz hír, hogy a klub az 525 millió eurós költségek mihamarabbi megtérülése érdekében eladná a névhasználati jogot. Attól még nincs kétségünk, hogy a szurkolók továbbra is csak „Bernabéuként” emlegetik majd. 

Tipikus harmadik generációs stadionként a fő funkció mellett szálloda, üzletsor, több étterem, bevásárlóközpont is bekerül az épületbe, bővül a klubmúzeum, a szálloda néhány szobájából pedig a pályára látni majd.

Az L35 célja, hogy „ne csak a 35-40 meccsnapon teljen meg élettel a stadion”, és ennek érdekében nem csak a belső funkciókat bővítik, de rendezik a belvároshoz közeli épület környezetét is: a szomszédos Plaza de los Sagrados Corazones teret elbontják, és a helyén egy hatezer négyzetméteres parkot alakítanak majd ki.

A projektben az L35-tel együttműködik a GMP Architekten, illetve a Ribas&Ribas iroda is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megunt stadionját ne dobja ki!

Megunt stadionját ne dobja ki!

Mutatjuk, mihez kezdhet vele!

Futballozni Isten dicsőségére – a kispesti Bozsik Aréna nemcsak a sportról szól

Futballozni Isten dicsőségére – a kispesti Bozsik Aréna nemcsak a sportról szól

...hanem egy városrész újraalakításának igényéről is.

Magyar csapat dolgozott a Real Madrid sztárjának éttermén

Magyar csapat dolgozott a Real Madrid sztárjának éttermén

A frissen Spanyolországba igazolt hátvéd Bécsben nyitotta meg a DaRose éttermet.

Hirdetés