Hirdetés

A focipályához tartozó lelátót egy berlini múzeum ihlette.

Hirdetés

Az olasz Didonè Comacchio Architects Travettore di Rosà városának focipályájához tervezett fedett tribünt, a 300 fő befogadására alkalmas beton konstrukció megtervezésekor Ludwig Mies van der Rohe építészeti stílusához nyúltak vissza, konkrétabban a berlini Neue Nationalgalerie terveihez. 

A Neue Nationalgalerie épülete - Fotó: WikipédiaA lelátó - Fotó: Didonè Comacchio Architects

Az építésziroda vezetője, Paolo Didonè elmondta, hogy mindig is inspirálta őket Mies van der Rohe építészetének egyszerűsége és szigorúsága,

a Neue Nationalgalerie épülete számukra pedig maga a klasszikus formatervezés. 

Akárcsak a galéria épületét, a tribünt is egyetlen vízszintes acél elem borítja, amelyet betonlábak tartanak. A tetőt alkotó acélgerendákba süllyesztették el a világítótesteket. 

A német-amerikai építész, Ludwig Mies van der Rohe a 20. század egyik legbefolyásosabb építésze volt, egyben a Bauhaus harmadik és utolsó igazgatója. „A szépség az igazság felcsillanása” – idézte Mies 1938-ban egy előadásában Aquinói Szent Tamást, hozzátéve, hogy semmi sem fejezi ki jobban ennél a munkája célját és értelmét. Életében is jelentős elismerések érték, a világ nagy egyetemei fogadták díszdoktorukká, 1959-ben német érdemkeresztet kapott és elnyerte a RIBA, a következő évben pedig az American Institute of Architectes aranyérmét. 1963-ban az USA elnöke a Presidential Medal of Freedom kitüntetést adományozta neki.

Forrás: Didonè Comacchio Architects




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elindult az Othernity honlapja

Elindult az Othernity honlapja

A Ludwig Múzeum sajtótájékoztatóján jelentették be a Velencei Biennále magyar pavilonjáról készült honlap elindulását.

Szenzoros ruhát tervezett két magyar designer a menstruációs fájdalom ellen

Szenzoros ruhát tervezett két magyar designer a menstruációs fájdalom ellen

A találmány fejlesztése februárban kezdődik.

Forma–1-es csapatok otthona volt – romok maradtak belőle

Forma–1-es csapatok otthona volt – romok maradtak belőle

Egy épület lassú agóniája talán akkor a legszomorúbb, ha az egykor nyüzsgő életnek adott otthont.

Hirdetés