Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Domokos Kázmér a MOME Építőművészet szakán szerzett MA diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

 

A Szent Anna tér Tusnádfürdő központjában található, a fürdőváros sétálóutcájának déli végpontját alkotja, ahonnan az út a Szent Anna kráter tóhoz vezet. A tér látképét ma három épület homlokzata definiálja. A Tusnád hotel hátsó homlokzata, a Balneológiai kezelőközpont főhomlokzata, valamint vele szemben a 4-es számú kantin kihasználatlan épülete, ami egy az 1890-es években épült, majd 1914-ben leégett gyógycsarnok megmaradt pincéjére épült az 1950-es években. Diplomatervem során ebben az épületben alakítottam ki a Borvízfürdőt.

 

 

 

A fürdő, a mára eltűnőben lévő tusnádfürdői építészetre jellemző módon csatlakozik mind az épített, mind a természeti környezetéhez. Nem szakítja meg a hegyoldal anyagfolytonosságát: a felszín alatt a hegy anyagából mesterségesen megformált tereket alakít ki, míg a felszínen az élő fák mellett, fa szerkezetek formájában folytatja a völgy oldalán elterülő terek sorát. 

 

 

A fürdő két szintje két fürdőzői attitűdöt elégít ki: az alsó szint nyugodt elmélyült fürdőzést biztosít, míg a felszín nyitott terei szabadabb és „hangosabb” fürdőzésre adnak lehetőséget. A medencék vizének hőmérséklete a felszínhez viszonyítva változik: a felszínen hidegvizűek, fél szinttel lejjebb langyos vizűek, legmélyebben pedig egy melegvizű medence helyezkedik el. A fürdés folyamata, langyos fürdővel kezdődik, aztán meleggel, újra langyossal, majd hideggel folytatódik, végül pihenéssel fejeződik be, a hőmérséklet különbségek miatt átmozgatott érrendszer normalizálása érdekében. 

 

 

 

Mestermunka témavezető: Göde András
Mestermunka konzulens: Guba Sándor
Diplomatárgy konzulens: Guba Sándor
Szakdolgozat konzulens: Haba Péter

Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Sáska Dóra diplomamunkája

Eurázsiai díjat nyert egy magyar építészhallgató

Eurázsiai díjat nyert egy magyar építészhallgató

Kazi Zsolt Silver Diploma díjat kapott az Eurasian Prize nemzetközi versenyen.

Nemcsak szép ez a lámpacsalád, de okos is: még a mobiltelefonodat is feltöltheted vele

Nemcsak szép ez a lámpacsalád, de okos is: még a mobiltelefonodat is feltöltheted vele

Duray Boglárka innovatív irodai világítási rendszere egy asztali, egy függesztett és egy állólámpát foglal magában.

Hirdetés