Hirdetés

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Domokos Kázmér a MOME Építőművészet szakán szerzett MA diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

 

A Szent Anna tér Tusnádfürdő központjában található, a fürdőváros sétálóutcájának déli végpontját alkotja, ahonnan az út a Szent Anna kráter tóhoz vezet. A tér látképét ma három épület homlokzata definiálja. A Tusnád hotel hátsó homlokzata, a Balneológiai kezelőközpont főhomlokzata, valamint vele szemben a 4-es számú kantin kihasználatlan épülete, ami egy az 1890-es években épült, majd 1914-ben leégett gyógycsarnok megmaradt pincéjére épült az 1950-es években. Diplomatervem során ebben az épületben alakítottam ki a Borvízfürdőt.

 

 

 

A fürdő, a mára eltűnőben lévő tusnádfürdői építészetre jellemző módon csatlakozik mind az épített, mind a természeti környezetéhez. Nem szakítja meg a hegyoldal anyagfolytonosságát: a felszín alatt a hegy anyagából mesterségesen megformált tereket alakít ki, míg a felszínen az élő fák mellett, fa szerkezetek formájában folytatja a völgy oldalán elterülő terek sorát. 

 

 

A fürdő két szintje két fürdőzői attitűdöt elégít ki: az alsó szint nyugodt elmélyült fürdőzést biztosít, míg a felszín nyitott terei szabadabb és „hangosabb” fürdőzésre adnak lehetőséget. A medencék vizének hőmérséklete a felszínhez viszonyítva változik: a felszínen hidegvizűek, fél szinttel lejjebb langyos vizűek, legmélyebben pedig egy melegvizű medence helyezkedik el. A fürdés folyamata, langyos fürdővel kezdődik, aztán meleggel, újra langyossal, majd hideggel folytatódik, végül pihenéssel fejeződik be, a hőmérséklet különbségek miatt átmozgatott érrendszer normalizálása érdekében. 

 

 

 

Mestermunka témavezető: Göde András
Mestermunka konzulens: Guba Sándor
Diplomatárgy konzulens: Guba Sándor
Szakdolgozat konzulens: Haba Péter

Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A ház bőre

A ház bőre

Intelligens homlokzatú toronyház Libanonban.

Hívogató jégkockák egymás hegyén-hátán

Hívogató jégkockák egymás hegyén-hátán

Új Kulturális és Turisztikai Központ Kínában.

TOP TRIÓ | AU Műhely

TOP TRIÓ | AU Műhely

Új sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés