Hirdetés

A bírósági döntés értelmében Patrik Schumachernek nincs vétójoga az építészeti stúdió pénzügyi döntéseiben. 

Matthew Marsh bíró „mérgező vitának” titulálta azt a négy éve húzódó ügyet, ami Zaha Hadid 2016-os váratlan halála után robbant ki a ZHA-alapító 100 millió fontos hagyatékának végrehajtói között. A keresetekkel és ellenkeresetekkel tarkított ügy végére egy „villámtárgyaláson” tett most pontot a bíró, miután meghallgatta a Patrik Schumacher ellen vitatható bizonyítékokat felsorakoztató jelentéseket, melyek helytelen gazdálkodással és vállalatirányítással, valamint a fiatalabb alkalmazottakkal folytatott „titkos kapcsolatokkal” vádolták meg az építészt.

A jó hír, hogy Hadid négy végrendeleti végrehajtója – Schumacher mellett Zaha Hadid unokahúga, Rana Hadid, Peter Palumo ingatlanfejlesztő és Brian Clarke ólomművész – a járvány miatt Skype-on zajló tárgyaláson megállapodásra jutottak abban, hogy Zaha Hadid vagyonát a Zaha Hadid Foundation nevű alapítvány kezeli, ugyanakkor Schumacher elvesztette vétójogát a Zaha Hadid Limited néven működő építészstúdió felügyeletére létrehozott vagyonkezelő döntései felett.

Hadid vagyontárgyait – festményeket, vázlatokat, építészeti modelleket és ingatlanokat Miamiban és Londonban – 100 millió fontra becsülik, ennek legnagyobb részét a jövőben a Zaha Hadid Foundation kezeli majd, ami jótékonysági szervezet formájában működik majd. Terveik között szerepel egy múzeum létrehozása, és ösztöndíjak biztosítása arab nők építészeti oktatására.

A Zaha Hadid Ltd építésziroda részvényeit egy vagyonkezelő kezeli majd, melynek elnöke és igazgatója Patrik Schumacher lesz, bár a vagyonkezelő igazgatóságának felépítéséről még mindig nem jutottak egyességre, így erről a bíróság dönt majd.

Egy másik beadványban Schumacher azt szerette volna elérni, hogy személyes vétójogot szerezzen a társaság kuratóriumának döntései felett. Tanácsadója azzal érvelt, hogy a lépés összhangban állna a néhai építész levélben adott utasításával, miszerint a vállalatot Schumachernek kell irányítania.

A másik három végrehajtó igyekezett megakadályozni, hogy Schumacher vétójogot szerezzen, mondván, az építész számtalanszor visszaélt már a vétójoga által ráruházott hatalommal. Ennek alátámasztására két független jelentést is bemutattak. Az egyik 2019-ben készült jelentés szerint a Schumacher által vezetett cég irányításának számos hibáját tárták fel, köztük vétójogával való visszaélést is. Egy másik, 2020-ból származó dokumentum azt állította, hogy Schumacher „helytelen szexuális és romantikus kapcsolatokat ápolt” fiatalabb alkalmazottakkal, akik esetében, megkülönböztetett módon bánt el a fizetésemelés és előléptetés kérdésében. Bár a bíró állítása szerint nem vette figyelembe ezeket a jelentéseket döntése meghozatalakor, mert tele voltak „erősen megkérdőjelezhető bizonyítékokkal”, felmerül a kérdés, vajon megérte-e ilyen ügyekkel bepiszkítani Zaha Hadid életművét. 

Forrás: Guardian
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Átadták az Al Wakrah Stadiont, Zaha Hadid egyetlen megvalósult stadion-tervét. Az aréna a 2022-es katari focivébére épült, és olyan hűtőrendszert kapott, amelynek segítségével egész évben rendezhetnek benne meccseket. 

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Keleti Károly utca 33.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Keleti Károly utca 33.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Hirdetés