Emlékhely lesz a San Siro stadionból?

Egy olasz építész nem bontaná le a létesítményt, hanem 35.000 ciprussal emlékezne meg a koronavírusban elhunyt honfitársairól.

Valószínűleg Milánó legismertebb helye - vélik a helyiek a San Siro stadionról, amely 1926 óta az AC Milan és az Internazionale labdarúgó csapatok otthona. 2019-ben viszont a klubok úgy döntöttek, hogy lebontják az ikonikus épületet, hogy aztán a közelben egy új stadiont építsenek fel. Egy olasz építész szerint nem lebontani kellene, hanem létrehozni egy méltó kegyhelyet azok emlékére, akik a koronavírus járvány következtében vesztették életüket.

Miután tavaly az olasz örökségvédelmi hatóság nem emelt kifogást a létesítmény lebontása ellen, hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok. A stadiont Ulisse StacchiniIt építész tervezte, majd az 1990-es labdarúgó világbajnokságra a Ragazzi és a Partners tervei alapján átalakították. Az örökségvédelmi illetékesek azért járultak hozzá a bontáshoz, mert szerintük a stadion jelenlegi formájában nem jelent kulturális örökséget,

annyiszor átépítették ugyanis, hogy szinte semmi nem maradt meg az eredeti konstrukcióból. 

Angelo Renna olasz építésznek azonban sokkal magasztosabb ötlete lenne az épület sorsát illetően. Az elmúlt öt hónapban Olaszországban közel 35.000 ember halt meg a járványban, amelynek Milánó az egyik gócpontjává vált, így Renna azt javasolja, hogy alakítsák emlékhellyé a stadiont és ültessenek 35 000 ciprusfát az áldozatok emlékére. Azért esett a választása éppen a ciprusra, mert a Földközi-tenger egyik térségének jellegzetes díszfája, gyakori ékei a temetőknek is, és a hallhatatlanságot szimbolizálják. Javaslatában a stadion "testét" meghagyná, de a tetőt és az üléseket eltávolítaná.

A meglévő stadion bontása 70 millió euróba kerülne, az építész szerint ezt az összeget inkább javaslatának megvalósítására kellene fordítani. A legnagyobb kihívást abban látja, hogy meggyőzze a helyi hatóságokat és a két milánói csapatot, hogy változtassák meg az eredeti elképzelésüket.

Tavaly Klaus Littmann svájci művész ha csak ideiglenes is, de új funkciót adott egy osztrák stadionnak azzal, hogy 300 fát ültetett a gyepre. Az installációval azt a kérdést feszegette, hogy mi történne akkor, ha a mértéktelen erdőirtás következtében a fákat már csak múzeumban tekinthetnénk meg. 

Forrás: Angelo Renna
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zaha Hadid irodája tervezte az első fából készült stadiont

Zaha Hadid irodája tervezte az első fából készült stadiont

A FIFA szerint a Forest Green Rovers világ legzöldebb futballklubja lesz.
 

Látványos drónvideó készült a Puskás Arénáról

Látványos drónvideó készült a Puskás Arénáról

A válogatott ma este avatja a Népstadion utódját, amelyet madártávlatból mutat be az alábbi videó.

Skardelli: Nagyon bántó, picit rosszindulatú is, amit az új Puskás-stadionról állítanak

Skardelli: Nagyon bántó, picit rosszindulatú is, amit az új Puskás-stadionról állítanak

Skardelli György Ybl Miklós-díjas építész, az új Puskás Ferenc Stadion vezető tervezője a Sport TV-ben beszélt a létesítményről.

Hirdetés