A DVTK arénája lett a legszebb a 2018-ban átadott stadionok közül.

A DVTK arénája lett a legszebb 2018-ban átadott stadionok közül, mely top 10-es listájára a Videoton stadionja is bejutott. A versenyt a Stadium Database nevű lengyel weboldal hirdette meg és a legjobb tízbe a két magyar arénán kívül négy orosz, két kínai, egy török és egy ausztrál stadion került be. A diósgyőri stadiont Pottyondy Péter és munkatársai (KÖZTI Zrt.) tervezték. 

Diósgyőri Stadion - építész: Pottyondy Péter - fotó: Bujnovszky Tamás

A versenyen a DVTK Stadion 91,7 százalékot ért el: építészeti szempontból megkapta a maximális (40%) pontszámot, de innovációban (18,3%/20%) és funkcionalitásban (33,3%/40%) is kiemelkedően teljesített. Mindezt úgy, hogy a kisebb méretei miatt hátrányból indult. A Diósgyőri Stadion az egyszerűségre, racionalitásra és szerkezeti nyitottságára törekszik. A Bükk erdőkoszorújának és a nehézipar romjainak előterében őszintén kitárulkozó, struktúrájában és színvilágában visszafogottan elegáns sportlétesítmény, amely mellőzi a monumentalitás rideg és nyomasztó érzetét.  

A jó építészet ugyanis remény pillanata. Maga jövőre vonatkozó optimista kinyilatkoztatás.  régi, elbontott stadion helyén felépült új aré - nához. Ilyen léptékű, parkolóplatók betonjával övezve szinte szoborszerűen álló épülethez történő megérkezésnél van egy első benyomás, ami általában valamiféle referencialitást tükröz. Van ebben futópályát, vagyis ovális kontúrt elhagyó, éles, hegyes, izgalmas sarkokból, elegáns, karcsú, magas pilonokból, lebegő, de fegyelmezetten feszes tetősíkból, illetve karakteres horizontális vonalakból szerkesztett stadionban valami japános, metabolisztikus, noha pagodatradíciót felülíró karakter. Nem kell ezzel meglátással feltétlenül egyetérteni, de tömeg, lépték nagyságából fakadó kihívást racionális, mérnöki szépséggel feloldó, szerkezeteket őszintén megmutató, jól olvasható alapkarakter esztétikuma kapcsán talán mégsem nagy tévedés mindezt belelátni. A kidőlő síkok „kelyhével” kapcsolatban a műleírás így fogalmaz:

A stadion markáns tetővel fedett tömege egy ezüst kehely formáját idézi. A stadion karakterét a lelátó aljára, és nagy kiülésű tető alsó síkjára rögzített, terpesztett fémlemez burkolat adja. Ezzel a megoldással két karakteres elemre (lelátó kehely, tető) bomlik a tömeg. A nagy tömegalkotó elemek és köztük lévő »árnyék fugák« könnyed, lebegő stadionképet eredményeznek. A lelátóhoz csatlakozó város- és vendégoldali, földszintes épület és négy szintes főépület kifelé döntött oldalfalaiból induló keretezés szálcement burkolatú felülete erősíti a lelátó szétnyíló, kehelyszerű tömeghatását. Az erősen kinyúló tető látványát a lelátó felső széléből konzolosan kinyúló ferde világító karok tagolják. A világítás egyenes folytatása a lelátó alatti körüljáró világításának, így esti fényben fénnyel íródik ki a stadion szétnyíló struktúrája. A lelátó tetején körbefutó mellvédről nagy teljesítményű lámpák világítják meg az enyhén csillogó, alumínium burkolatot, amitől a tető hatalmas fényvetőként viselkedik.

Az épületről cikk az OCTOGON Magazin 2018/144. számában olvasható.

Pottyondy Péter és tervezőtársai tehát rátaláltak egy mérnöki eleganciát, identitásképző tradíciót képviselő építészeti nyelvre, ami képes kezelni a hatalmas lépték monumentalitását. A negatív irányú, kidőlő, fém borítású tribünszerkezet és tetőelem kapcsolata szép arányban bontja fel a külső megjelenés nagyságát. 

 


Adatok: 

vezető tervező: Pottyondy Péter
építész munkatárs: Pottyondy Bence, Kiss Ádám, Áts-Leskó Zsuzsanna, Tóth Balázs, Jebudenszki Kristóf (KÖZTI Zrt.)
statika: Hegedűs Péter (Hegedűs és Mizere Kft.)
környezet: Pottyondy Flóra, Liziczai Sándor (Park Terv Stúdió Kft)
belsőépítészet: Barna Gyula, Döbröntei Nóra (Interioor One Kft)
pályatechnológia: Siffel Gábor (E-Sports Kft.)
generál kivitelező: MARKET Építő Zrt. (Pintér Lajos, Shilling Balázs)

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen.

Elstartol Buda nagyszabású kampuszfejlesztése

Elstartol Buda nagyszabású kampuszfejlesztése

Három emelet magasságban vezet majd a futópálya a Testnevelési Egyetemen.

Vita a Notre-Dame huszártornyának újjáépítéséről

Vita a Notre-Dame huszártornyának újjáépítéséről

Miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a tűzvész pusztította Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, pénteken az utolsó festményeket – 15 darab XVII. századi képet – is átszállították. A huszártorony újjáépítéséről viszont vita indult.

Hirdetés