Katarban nemsokára elkészül az első szétszedhető stadion.

Nemrég hírt adtunk a stadionok újrahasznosítására kiírt pályázatról, amelynek eredményét a FUGÁban mutatták be a közönségnek. Most itt a racionális válasz a kérdésre: a Fenwick Iribarren Architects moduláris acélszerkezetbe applikált színes konténerekből tervezett stadionja a FIFA 2022-es Világbajnokságára épült. A korábban Ras Abu Aboud néven publikált 40 000 férőhelyes sportlétesítmény a dohai kikötő közelében az első teljesen szétszerelhető stadion a FIFA történetében.

 

A Fenwick Iribarren spanyol építésziroda, a szerkezettervezésért felelős Schlaich Bergermann Partner és a Hilson Moran mérnöki tanácsadó cég munkájaként megépült 974-es Stadion minden eleme újrahasznosítható. Az elképzelés szerint a 2022-es futballtorna után szétszerelik, és új helyen állítják össze, vagy több kisebb létesítményként hasznosítják.

 

 

Moduláris felépítése révén csökkentek az építési költségek, az építési idő és az anyagveszteség, a szervezők szerint a beépített vízhatékonysági rendszereknek köszönhetően vízfogyasztása 40 százalékkal kevesebb lesz a hagyományos stadionokénál.

 

 

A 974-es Stadion nevét a benne elhelyezett konténerek számáról kapta, egyben ez az ország nemzetközi hívószáma is. A hajókonténerek, amelyek közül sokat az építőanyagok helyszínre szállítására használtak, Katar tengeri történelmére és a helyszín ipari örökségére utalnak. A stadion külső falát alkotó acélkonténerek rejtik a ​​lépcsőket, büféket és mosdókat. A FIFA úgy terveztette a stadiont, hogy megfeleljen a Globális Fenntarthatósági Értékelési Rendszer (GSAS) ötcsillagos minősítésének mind felépítése, mind tervezése tekintetében. A legmagasabb elérhető minősítés a hat csillag.

 

 

A stadion formája és az ülések közötti hézagok természetes szellőzést tesznek lehetővé, vagyis nincs szükség mesterséges hűtésre. Ezt segíti a stadion tengerhez közeli elhelyezkedése is.

„A rendhagyó 974-es Stadion a fenntarthatóság és az innováció büszke szimbóluma” – mondta Yasir Al Jamal mérnök, az 2022-es Katari Világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

 

Az innovatív helyszín a jövőbeli megarendezvények házigazdái számára például szolgálhat a fenntartható tervezésre. A 974-es Stadion az egyetlen a VB-n, amely a tengerpart közelében fekszik, és mivel közel van a Hamad nemzetközi repülőtérhez is, ez lesz az első létesítmény, amelyet a futballrajongók Katarba érkezésükkor megpillantanak. Az első mérkőzést november 30-án játszották az új stadionban. 

 

 

Forrás: a Dezeen cikke nyomán
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt a megoldás a stadion-problémára

Itt a megoldás a stadion-problémára

Katarban nemsokára elkészül az első szétszedhető stadion.

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Átadták az Al Wakrah Stadiont, Zaha Hadid egyetlen megvalósult stadion-tervét. Az aréna a 2022-es katari focivébére épült, és olyan hűtőrendszert kapott, amelynek segítségével egész évben rendezhetnek benne meccseket. 

Hirdetés