A MÉM MDK kiállítása új kiállítóhelyén, a Műhelytérben

A kiállítás célja, hogy felfedezze és bemutassa a második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai műhelyének, az Ipari Épülettervező Vállalatnak, az IPARTERV-nek a tevékenységét, az általuk az 1950–60-as években létrehozott épületek ugyanis manapság már csak szűk szakmai körben ismertek.

 

 

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) 2022-ben nyitotta meg impozáns kiállítóhelyét az egykori Walter Rózsi-villában. A Fischer József tervezte modernista villa, ami az államosítás után évekig mint a BM Kórház gyermekrendelője működött, a felújítás után maga is építészeti látványosság, és a múzeum gyűjteményének bemutatóhelye lett.

De miként jeleníthető meg az építészet múzeumi keretek között? A választ kreatív szakemberekkel, egyetemi oktatókkal és hallgatókkal, valamint építészekkel együtt keresik.

A közös gondolkodás új lehetőségét teremti meg az egykori BM Kórház 6. számú épületének földszintjén kialakított pop-up jellegű kiállítótér, ami kísérleti, az építészeti kiállítás műfaját újragondoló tárlatoknak, eseményeknek is teret kíván adni. Elsőként, 2023. június 8-ától a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designkurátor képzésében résztvevő hallgatók „Ismeretlen IPARTERV – Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970” című kiállítása látható.

 

Műhelytér, a MÉM MDK időszaki kiállítótere az egykori BM kórház épületében, a Walter Rózsi-villa mellet. Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

 

Évtizedek óta alig vetül figyelem a második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai centruma, az Ipari Épülettervező Vállalat sokezer létesítményt számláló örökségére. Bár az IPARTERV több egymást követő – részben ma is aktív – építész- és szerkezetmérnök-generáció számára volt az alkotói identitást alapjaiban meghatározó, pezsgő szellemiségű műhely, egy legendás „iskola”, mindaz, amit a vállalat az államszocialista iparosítás csúcsperiódusában, az 1950–60-as években létrehozott, manapság már csak szűk szakmai körökben ismert. A tárlat egyfelől kísérletet tesz arra, hogy az eddig „takarásban” rejtőzködő IPARTERV-örökség emlékanyagának jelentőségére a hagyományos építészettörténeti megközelítéstől részben elszakadva, a társadalmi-kulturális összefüggésekre rávilágítva és a jelen aktualitásain átszűrve hívja fel a figyelmet, másrészt reflektáljon a napjaink újrahasznosítási törekvései révén mégis egyre inkább előtűnő értékeire.

 

Cs. Juhász Sára, Ybl-díjas építész, a magyar ipari építészeti úttörője. Fotó: Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentáció Központ – Cs. Juhász Sára hagyatéka (a fotográfus ismeretlen) Dunaújváros, Vasmű út, Arany csillag szálloda és étterem.1962.; Fortepan, Kotnyek Antal

 

Haba Péter, kurzusvezető oktató szekciójába az IPARTERV 1948 és 1970 közötti időszakának legfontosabb intézménytörténeti eseményeit és emblematikus alkotásait ismerhetjük meg. Bemutatásra kerül, hogy milyen volt építésznek lenni ebben a pezsgő szakmai műhelyben (Domokos Kázmér & Kató Emese), vagy éppen milyen volt nőnek lenni a vállalatban (Bényi Lilla, Horváth Franciska). Szó lesz mesterekről és tanítványokról (Gulyás Janka), a vállalat körül kialakított sikerpropagandáról (Bálint Júlia) és arról az IPARTERV égisze alatt készült 21 650 fekete-fehér építészeti fotóról, ami a II. világháború utáni magyar építészeti és ipari fotográfia különleges emléke (Pokker Lili). Külön szekciót kap az ipari termelés emberi léptéke, a munkások élete: Dunaújváros, Kazinczbarcika és Ózd kapcsán (Agócs Göngyvirág, Kardos Orsolya, Meszelics Júlia), valamint az épülő konzervgyárak és az élelmiszeripari újítások társadalomra gyakorolt hatása. Milyen volt a „magasélet” az úgynevezett gulyáskommunizmus idején (Gallai Renáta). Az utolsó részleg az épületek mai helyzetére és újrahasznosítása lehetőségeire reflektál (Gollob Lilla). 

 

Ismeretlen erőmű terve, homlokzat, 1956-1958 körül. MÉM MDK Múzeumi Osztály.
 

Megnyitó: 2023. június 8. csütörtök, 18.00 óra
Megnyitja: Hartmann Gergely építész
Köszöntő: dr. Almássy Kornél igazgató (MÉM MDK)
Megtekinthető: 2023. június 9. – július 16., szerdától vasárnapig 10.00-18.00 között. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Helyszín: MÉM MDK – Walter Rózsi-villa | Műhelytér (1071 Budapest, Bajza utca 10.)


Az időszaki kiállítótér megközelítéséhez kérje a Walter Rózsi-villa munkatársainak segítségét a jegypénztárnál.

 

Forrás: MÉM MDK

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új pályázat az építészet otthonának megteremtésére

Új pályázat az építészet otthonának megteremtésére

Magyar Építészeti Múzeum új épületére várják a terveket

IPARTERV MA | INDUST-REUSE

IPARTERV MA | INDUST-REUSE

Mivé lesz a modern ipari örökségünk? 

Hirdetés