Alaposan átgondolt bővítéssel építették fel ezt a budai családi házat, erről szóló írásunkat a 184-es, 2023/4-es lapszámból közöljük.

A budai hegyvidéken sétálót egyre több kellemes meglepetés éri: úgy tűnik, végéhez közeledik az indokolatlanul nagyméretű és minden erejükkel figyelmet keltő családi házak korszaka. Sőt, a teljes bontás is ritkul, sokan inkább józan átépítésben gondolkodnak.

A racionális döntésekhez persze kevés lenne a tervező felkészültsége, hiszen az egész folyamat kulcsa az értő és jó ízlésű megbízó. Kovács Csaba építész szerencsével járt, pont ilyen megrendelő fordult hozzá 2018-ban, hogy egy húsz évvel korábban épült, kétszintes, mediterrán stílusú családi ház bővítését és átalakítását közösen gondolják át.

Ráadásul a lassú építési folyamat – ami mögött többek között az építőipar hiányosságai húzódnak meg – szintén kedvezett a ház alakulásának: a megbízónak volt ideje és módja, hogy átgondolja a család igényeit, belemélyedhessen a kortárs építészeti és főként belsőépítészeti megoldások tárházába. Meg is tette; így született meg az eredmény, egy háromszintes családi villa, amely egyszerre szerény és magas minőségű, egyszerű és elegáns, mai és kortalan.

A bejáratot keretező, mészkő lapokkal burkolt, aszimmetrikusan lebegő előtető azonnal megragadja a tekintetet

A déli lejtőn álló ház eredetileg kétszintes volt, de a telek rézsűs jellege miatt az utcáról egyszintesnek tűnt, a bejárat az emeletre vezetett, az alsó szinten volt a kerthez közvetlenül kapcsolódó nappali, és nyugati oldalán hengerforma kitüremkedésben helyezkedett el a belső lépcsőház. A tervező és a megbízó közös célja három pontban fogalmazódott meg: a külső megjelenés egyszerűbb, a tömeg nagyobb, a műszaki tartalom pedig korszerű legyen. Ugyanakkor az erőforrásokkal való takarékoskodás is fő szempont volt, ezért minden lehető szerkezeti elemet megtartottak, az alapterületet sem növelték, és hőszivattyús fűtés-hűtési rendszert építettek ki.

A bővítés csupán egy emeletráépítést igényelt, ami az utca felől a homlokzatba simul, de a másik oldalon visszaugrik az alapterülethez képest. A ház puritán, mégis markáns megjelenése már az utcáról feltűnik: antracit színű fém pálcakerítése szemből látni engedi a bejáratot és a lefelé elnyúló kertet, a felső szintek egyszerű lyukarchitektúráját, de inkább csak sejtet, mint mutat. Egyszerű, majdnem fehér vakolat, lapostető, aszimmetrikus ablaknyílások, az emeleti sarokra futó ablak könnyedén áthajlik a túloldali homlokzatra, a keleti homlokzaton teljes magasságban végigfutó henger alakú golyva – a klasszikus modern jellegzetes eszköze. Kellemes, puritán kompozíció.

Ami azonban igazán megragadja a tekintetet, az a bejáratot keretező, mészkő lapokkal burkolt, aszimmetrikusan lebegő előtető, melyet egyik oldalról ugyanilyen burkolatú konzol támaszt alá. Hűvös esztétikája mögött egyfajta ölelő gesztust érezni, ahogy a belépőt féloldalról szinte átkarolja, az sokkal több, mint vizuális élmény, különösen attól, hogy a vaskos előtető szögletességét egy leheletnyi domborodás árnyalja. Ugyanez a mészkőburkolat a kapu két oldalán is megjelenik, meleg tónusával megszakítva a fémpálcák hatását. Sőt, az előkert egy részét, a bejárati utat is ez borítja, és ha a kertben folytatjuk az utat, rájövünk, hogy itt is komoly szerepet játszik. Így a kapun és az előtetőn való felbukkanása mintegy megelőlegezi a kert karakterét, „kinéz az utcára”.

Közelítsünk hát a kert felől, hiszen ennek a hegyoldalba simuló, dél felé lejtő teleknek éppen itt találjuk meg a lényegét: a domborzathoz igazodva fordul a nap felé. Az utcaszintet a kert csak egy keskeny előkert-szerű sávban kíséri, aztán hamar leválik róla, és lejjebb teraszosan kitágul. De a hegyoldalt is kihasználja: ugyanazzal a meleg határú süttői mészkővel borítva egy kis ék alakú építmény fut a földbe, alig feltűnően, de végtelen kecsességgel: egy borospince.

A mészkőburkolat lépőkövek formájában, fűsávokkal tagolva kíséri a látogatót, le, egészen a kert aljáig, ahol egy egyszerű, alumíniumpillérek közé állított, fedett-nyitott terasz adja a nyári konyha keretét, majd továbbvezet a kerti út a legalsó szint teraszáig. Mindezt rendkívül ötletes növénytelepítés kíséri – az Újirány Csoport tájépítészeinek munkája –, ami fantáziával kerekedik felül a nehéz terepviszonyokon, és a vízszintes részeket úgy szegélyezi, hogy a szükségszerű kisebb támfalak eltűnnek a ráhajló növények alatt.

Térjünk vissza a bejárathoz. A ház lényege belül is fokozatosan nyílik meg, akárcsak a kert. Az előtér – stílusa alapján inkább fogadótérnek nevezném – egyszerű, ugyanakkor megadja az alaphangot: meleg hatású fehér vakolat, nívós anyagok, finom megoldások, mennyezetbe süllyesztett világítótestek, falba simuló ajtótokok, vastag fafelületű ajtók és izgalmas játék az átlátásokkal – utóbbit ebben a térben az oldalt nyíló gardrób falában találjuk meg, amely elbújik a fapálcákkal borított üveg tolóajtó mögött, de sejtetni engedi, hogy itt nem egyszerűen dekorációval ellátott falsíkról van szó. Ezen a szinten kapott helyet a szülői háló és egy tágas fürdőszoba, szaunával kiegészítve, a déli oldalon végigfutó terasszal – ez keskenyebb, intimebb, mint a kert szintjén lévő, vagy a felső emeleti terasz, de korlát helyett itt is, ahogy a felsőnél, egyedi acél-alu szerkezetbe foglalt, különálló üvegtáblák keretezik.

Mind az építészeti, mind a belsőépítészeti megformálás kerüli a díszítéseket. Talán egyedül a lépcsőház hengeres tömbjén végigfutó keskeny ablak-felhasítás a ház egyetlen dísze, ami lefelé a nappalihoz, felfelé a gyerekek hálórészéhez kíséri a faburkolatú lépcsőt. Az alsó szint a közösségi tereké, tágas, de nem túl nagy, napos, de árnyékolható. A nappaliban lévő kandalló megformálásában ráismerünk a bejárati előtető aszimmetrikus, egyszerre szögletes és domborodó karakterére.

A nappaliban lévő kandalló megformálásában ráismerünk a bejárati előtető aszimmetrikus, egyszerre szögletes és domborodó karakterére

A nappali ékessége azonban nem bent van, hanem odakint, a kertbe futó teraszban, amelyet üveg tolóajtó választ el, lamellás árnyékolóval, jótékonyan védve a belsőt a déli naptól. Ugyanígy üveg tolóajtókkal nyílik innen a teraszra is néző konyha és a hátsó, akusztikus burkolattal ellátott médiaszoba. Ez utóbbinak ajtajába feszítve egy egészen vékony fémszálas felületet látunk, újabb izgalmas-sejtelmes átlátással az egyes terek között. A nappalihoz kapcsolódó mosdóban megismétlődik a téma: Hegedűs Andrea textilművész üvegtextil felületei itt bensőséges, szinte budoár stílusra hangolják a viszonylag szűk, mégis látványos teret.

A legfelső emelet – az új ráépítés – a kert irányából visszaugrik a ház kompakt tömbjéhez képest, de a hozzá kapcsolódó déli terasz a ház kontúrjáig fut ki. Ezen a szinten egy kisebb előtérből nyílik egy nappali-vendégszoba, két háló, egy falba rejtett kis teakonyha és egy mosdóblokk. Ez már teljesen privát tér, a már nagyobb gyerekek önállóan használják, akár külön apartmanként is értelmezhető.

A funkciók pragmatikus szétválasztása, a fényre tájolt helyiségek és a nemes anyagok együtt olyan barátságos és praktikus épületet eredményeztek, ami megjelenésében valóban egyszerű, de gondosság, figyelem és ízlés kíséri minden egyes elemét.

Tervezés: 2017 – 2021
Kivitelezés: 2018 – 2022
Nettó alapterület: 327 m2

Építész, belsőépítész tervező: Kovács Csaba (NART Építész Műterem Kft.)
Kerttervezés, tájépítész: Kovács Árpád


További képek a cikk végén található galériában!
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Semmi felesleg: mindennek értelme és funkciója van ezen az óbudai házon

Semmi felesleg: mindennek értelme és funkciója van ezen az óbudai házon

A rézsűkbe épült ház teljes egészében arra törekszik, hogy felnyíljon, kitárulkozzon a horizont felé, miközben megbújik az erdő és kertje ölelésében. Erről szóló cikkünket a 163-as, 2020/7-es lapszámból közöljük.

Előnytelen telekből hozták ki a legtöbbet ennél a városszéli családi háznál

Előnytelen telekből hozták ki a legtöbbet ennél a városszéli családi háznál

Ennek a Budapest szélén épült családi háznak a leginkább meghatározó motívuma a homlokzatot keretező óarany-réz színű párkányszalag. Erről szóló cikkünket a 166-os, 2021/2-es lapszámból közöljük.

Íme egy jó példa arra, hogyan lehet egy puritán megjelenésű ház rendkívül igényes

Íme egy jó példa arra, hogyan lehet egy puritán megjelenésű ház rendkívül igényes

Alaposan átgondolt bővítéssel építették fel ezt a budai családi házat, erről szóló írásunkat a 184-es, 2023/4-es lapszámból közöljük.

Hirdetés