Családi ház Jászberényben

Hagyománytisztelet és újító lendület alkot harmonikus egységet a zagyvaparti családi otthon homlokzatán és alaprajzában – a településszerkezet és az alföldi vernakuláris építészet sajátosságai, a lakók intimszféra iránti igénye, és finom, keleti hatások is leképeződnek szerkezeti elemein. A nirmana iroda munkája az OCTOGON Deco 2023/3 számában jelent meg.
 


A lakóházépítési hagyományok történeti folytonosságának Jászberényben nem kedveztek a gyakori árvizek, nincsenek biztos pontok, jellegzetes részletek. Egy vegyes múltú, fejlődő városrészben áll a telek is, aminek kiválasztása már önmagában újszerű hozzáállást jelez – ez a folyóparti szegmens a lakófunkció és a rekreációs szolgáltatások erősödésével azonban jó eséllyel értékelődik majd fel a közeljövőben. 

A településkép védendő értéke az úgynevezett jász fésűs, kistelkes beépítés, amely kezdettől meghatározta a terveket. Lényege, hogy az oldalhatárra, illetve az oromfalat az utca vonalára helyezve lehet csak építkezni, vagyis a ház gerince az utcára merőleges, amihez adott paraméterek betartásával keresztszárny illeszthető. Másrészt a telek adottságai okán az építészeti program megvalósításához átgondolt gesztusokra volt szükség. 

 


A Rudas Fürdő új szárnyát is jegyző nirmana építésziroda vezető építésze, Vékony Péter számára ez a beszorított helyzet – éppen a fürdő miatt – nem volt ismeretlen, a magánélet védelme azonban a szomszédos épületek közelsége miatt tovább növelte a tétet. Végül minden funkció helyet talált egy patio köré szervezett struktúrában, amely maximális zavartalanságot és kényelmet biztosít, és a hagyományos értékekkel is összhangban van.

A mezővárosi múlt a gazdasági épületek, terménytárolók révén megbízhatóbb referenciákkal szolgált, ezeket a homlokzaton a tégla, mint tipikus alföldi építőanyag használatával idézi fel. Az áttört felületek kívülről elzárt, fényszegény belső térre utalnak, ám a túloldal valójában kellemes és világos. Távoli előképnek mondható a dzsaipuri Szelek palotája, ahol a kíváncsi szemek elől rejtve figyelhették a lakók az utca forgatagát. Az egész méretű téglákkal burkolt homlokzat felülete és különleges földszíne békét és biztonságot áraszt. A patio a külvilágtól teljesen elzárt terület, ahol egy jakuzzi képviseli a luxust – visszafogott és pihentető. A pergola kellemes árnyékot nyújt, és az általa határolt rész további védelmét biztosítja. Természetes árnyékolásként a zöldfelületeken ültetendő fák növekedését akár a hálószobából nyíló, kényelmes emeleti teraszról is lehet majd követni.
 


Éltető Zsófia belsőépítész korán, már a nyílászáróosztások kialakításánál bekapcsolódhatott a munkába, a folyamat későbbi pontján pedig az egyedi bútorokkal ideális módon strukturálta és használta ki a teret. A tulajdonosok a belsőépítész ajánlásai mentén, saját maguk választották ki a berendezési tárgyakat egy visszafogott, racionális és természetközeli anyaghasználatú sémán belül. Az élénk kékek a család kedvencei, az étkező és a konyha között egy zöldbe történő finom átmenet figyelhető meg. A natúr színű tolófal vendégségek alkalmával középre rendezve eltakarja a konyhai tevékenységeket. A lépcsőfeljáró prizmaszerű lámpáit különleges fényfestő tulajdonságuk miatt választották, de formájuk a jellegzetes kék tapéta mintájára is rímel.

A ház integritása a benne lakók integritásának is leképződése. Kifejezett kérés volt a tiszta, használható és hivalkodásmentes tér, amelyen az építész és a belsőépítész összhangban tudott dolgozni. 

 

nirmana építésziroda | Web | Facebook

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

BEST OF Deco 2023 | Színnel-lélekkel
  • 2023-12-26 13:00
  • Deco

BEST OF Deco 2023 | Színnel-lélekkel

Tiszta térszervezés egy budai családi házban

BEST OF OCTOGON online 2023 | Közösen lakni 1., 2., 3

BEST OF OCTOGON online 2023 | Közösen lakni 1., 2., 3

Minden, amit a co-livingről tudni érdemes

BEST OF OCTOGON 2023 | A csavar fordul egyet 

BEST OF OCTOGON 2023 | A csavar fordul egyet 

Présház / nyaraló – Balatoncsicsó

Hirdetés