Íme Budapest fejlesztési dokumentuma 2027-ig.

Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Városháza Facebook-oldala a hétvégén közzétette a főváros 2027-ig tartó fejlesztési dokumentumát, az Otthon Budapesten programot.

Karácsony Gergely a program bemutatásán – Forrás: Városháza/Facebook

A főváros középtávú jövőképére és az ahhoz elvezető útra is kiterjedő dokumentum Budapest számos akut problémájára szolgál megoldással – írja a Városháza. Ezek közé tartozik

az agglomerációba irányuló kiköltözés, a nem csak a legszegényebbeket érintő lakhatási problémák, a gyakran rendkívül rossz levegőminőség, vagy az áldatlan közlekedési állapotok: az, hogy egy átlagos budapesti autós egy teljes hetet tölt el egy évben azzal, hogy dugóban vesztegel.

A lakhatási problémák enyhítésére a főváros egyéb intézkedések mellett saját lakásügynökséget alapít: a cél az, hogy 2027-re legalább 2500 lakást kezeljen a használókat szociális alapon bérlakáshoz juttató intézmény. A főváros azt is szeretné elérni, hogy hét év alatt 50 ezer új lakás épüljön elsősorban a most nem használt barnamezős területeken, hogy megfelelő és megfizethető otthona legyen mindenkinek, aki itt akar élni.

A rozsdaövezetek új élettel megtöltése többször is visszaköszön a stratégiában, így például a pesti fonódó villamos esetében: ez ugyanis áthalad több barnamezős területen, összekapcsolva őket a város többi részével. Szintén része a terveknek a rakpartok megújítása, gyalogos- és kerékpáros-barátabbá tétele, és általánosan a zöldfelületek bővítése: az évtized végére fejenként plusz 1 négyzetméter zöldfelülettel lesz gazdagabb minden budapesti.

Jóllehet a Tabán megújulása ugyanúgy a közösség bevonásával zajlott, ahogyan a Római-parti közösségi tervezés, Karácsony Gergely szerint a 2027-ig szóló stratégia

akkor tud igazán érvényesülni, ha nem csupán a tervezésben, de a megvalósításban is hallatják a szavukat a városlakók.

A főpolgármester szerint 90 százalékban a budapestiek bevonásával fogják megvalósítani a dokumentum alapján megszülető projekteket, amelyeket – a stratégia egészéhez hasonlóan – az uniós költségvetési ciklushoz igazítanak.
 
Bővebben a városfejlesztési tervről itt tudtok olvasni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fürjes: 3000 milliárd extra támogatás – Karácsony: Remek

Fürjes: 3000 milliárd extra támogatás – Karácsony: Remek

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülése után intenzív tárgyalások indulnak a főváros és a kormány közt.

„Új jövőbe ível bele az aggastyán híd”

„Új jövőbe ível bele az aggastyán híd”

Irodalmi idézetet keres a Lánchíd-felújítás mottójának a Városháza.

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

De az óvodák és bölcsődék működéséről és sok másról is beszélgetnek.

Hirdetés