Hirdetés

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülése után intenzív tárgyalások indulnak a főváros és a kormány közt.

A kormány a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén azt javasolja, hogy a következő években az állami költségvetésből és uniós forrásokból háromezer milliárd forint extra támogatás jusson Budapesti fejlesztésekre – mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs az ülés előtt. Karácsony Gergely főpolgármester „remeknek” nevezte a hírt, és jelezte: „készek vagyunk akár naponta tárgyalni”.

Fotó: Thomas Winkler / Unsplash

Fürjes Balázs hangsúlyozta: sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország, a kormány a városvezetéssel együtt a főváros sikerében érdekelt, ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésére a kormány ötpontos javaslattal érkezik.

Fürjes elmondta: a háromezer milliárdos extra forrást elsősorban a fővárosi egészségügy, kórházak, rendelők felújítására, új kórházak építésére, az eszközpark korszerűsítésére fordítanák, valamint a budapesti egyetemeket, a fővárosi oktatást bővítenék és fejlesztenék, emellett javítanák a fővárosi közlekedést és új parkok létrehozásával zöldítenék Budapestet.

Az államtitkár hozzátette: bíznak abban, hogy megkapják Karácsony Gergely főpolgármester támogatását a kormányzati programokhoz és ahhoz a szándékhoz, hogy a kormány állami költségvetési és uniós forrásokból több ezer milliárd forintot fordítson Budapest fejlesztésére a következő években is.

Konkrét fejlesztésként a metróvonalak felújítását, a villamospark megújulását és fonódó hálózat kiépülését említette, és hozzátette, hogy hozzá kell látni a HÉV felújításához, a hálózat bővítéséhez, valamint fejleszteni kel az elővárosi vasutat, hogy minél kevesebben jöjjenek autóval a város központjába.

Fürjes ezen kívül megjegyezte: 39 helyszínen 2500 nagypályás focipályaméretben valósítanak meg zöldterület-fejlesztést, hoznak létre új parkokat, parkerdőket Budapesten – természetesen csak akkor, ha a városvezetés támogatja a kormányzati Zöld Budapest Programot.

„Lássuk hát a projektlistát”

Karácsony az ülés után elmondta: a kormány által ajánlott háromezer milliárd forintot olyan fejlesztésekre kell költeni, amelyekre a fővárosiak felhatalmazást adtak az önkormányzati választáson.

„Bejelentették, hogy 3000 milliárd jut uniós pénzből a fővárosra. Remek. Mi azt képviseljük a tárgyaláson, hogy ezt a pénzt olyan fejlesztésekre költsük, amire a budapestiek 2019 októberében felhatalmazást adtak, ne másra”

– közölte a főpolgármester, hangsúlyozva: hónapok óta kérik, hogy egyeztessenek a fővárosiak által megválasztott önkormányzattal az uniós források felhasználásáról, ezért „lássuk hát a projektlistát, mi készek vagyunk akár naponta tárgyalni. Talán most elkezdi ezt komolyan venni a kormány. Meglátjuk, mire jutunk. Én Budapest jövőjét, és a kormányzást is komoly dolognak tartom. A komolyság pedig azt követelné meg, hogy előbb tárgyaljunk és csak utána tartsunk sajtótájékoztatót. A kormány ma másként járt el, lelkük rajta.”

Intenzív tárgyalások indulnak

Mindenesetre a fővárosi önkormányzat a jövő héttől intenzív tárgyalásokat kezd a kormánnyal a következő évek európai uniós forrásainak felhasználásáról – jelentette be Karácsony, megjegyezve, hogy délelőtt az Európai Unió fővárosainak képviselőivel és Elisa Ferreira fejlesztési biztossal egyeztetett, aki újra határozattan leszögezte, a kormányoknak az uniós pénzek felhasználása során kötelező partnerségi egyeztetéseket folyatniuk az érintett önkormányzatokkal.

„Végre sikerült rávenni a kormányt, hogy érdemi egyeztetés induljon az uniós forrásokról” – fogalmazott a főpolgármester, majd hozzátette, ez akkor is jó hír, ha várhatóan nehéz tárgyalások elé néznek, mert a „magyar kormány alapvetően a saját céljaira szereti fordítani ezeket a forrásokat”. 

A főpolgármester szintén jó hírnek nevezte, hogy sikerült újra megállapodniuk arról a 10 milliárd forintról, amit a főváros alkudott ki a kormánytól a ciklus elején a kerületi járóbetegellátás fejlesztésére.

Karácsony Gergely pozitívan értékelte azt is, hogy a tanács ülésén a kormány képviselőivel meg tudtak állapodni a pesti alsó rakpart közös fejlesztéséről, amelynek eredményeként megvalósulhat a városvezetés zöld rakpart programja.

A főváros a legfontosabb feladatnak a fenntartható közösségi közlekedés fejlesztését és a lakhatási problémák kezelését tartja.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Napelemes busztárolókat adtak át Kelenföldön

Napelemes busztárolókat adtak át Kelenföldön

A fejlesztésnek köszönhetően a BKV az elektromos buszok villamosenergia-szükségletének 40 százalékát önerőből fedezheti.

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Jön a rozsdaövezetekre szabott városi otthonteremtési program.

Bátor, innovatív városépítést várnak Budapest új főépítészétől

Bátor, innovatív városépítést várnak Budapest új főépítészétől

Erő Zoltán február elsején kezdi meg a hivatali idejét.

Hirdetés