Jön a rozsdaövezetekre szabott városi otthonteremtési program.

Még a nyári szünet előtt dönt a városi otthonteremtési program elindításához szükséges törvényjavaslatról az Országgyűlés – mondta Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Portfolio.hu szakmai rendezvényén. A program célja elérhető árú új lakások építését ösztönözni a rozsdaövezeti területeken.

Fürjes a jövő héten egyeztet a budapesti önkormányzatok és a vidéki városok polgármestereivel, hogy melyik területeket javasolják akcióterületként kijelölni, ahol a lakások 5 százalékos áfája, és az egyszerűsített szabályok érvényesülnek majd. Ezen kívül az államtitkár felveszi a kapcsolatot az érintett szakmai szervezetekkel is. A törvényjavaslat elfogadása után hamarosan megjelenik a kormányrendelet, amelyben kijelölik az első akcióterületeket.

A kormány célja, hogy a lehető legtöbb településen legyenek kijelölt rozsdaövezetek és minél több lakásprojekt indulhasson – hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Az államtitkár kiemelte, ösztönözni kívánják a megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások építését, továbbá építőipari munkahelyek teremtését és megőrzését, valamint a leromlott állapotú városi rozsdaövezeti területek megújítását.

A Kopaszi-gáton épülő BudaPart - a területtől délre még mindig jelentős rozsdaövezetek találhatóak

Ennek érdekében kérik az Országgyűléstől, hogy az építési törvényben hozza létre a rozsdaövezeti akcióterület kategóriáját, és hatalmazza fel a kormányt, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve jogszabályban jelölje ki a rozsdaövezeti akcióterületeknek minősülő konkrét városi területeket Budapesten és a vidéki városokban. Javasolják azt is, hogy ezeken a területeken az építési szabályok biztosítsák a fejlesztések egyszerűbb, gyorsabb engedélyezését és megvalósítását.

Az államtitkár a javaslat lényeges elemének nevezte, hogy a rozsdaövezeti akcióterületeken felépülő lakások megvásárlásának általános forgalmi adója (áfa) 27 helyett 5 százalék legyen 150 négyzetméter lakásméretig, illetve a lakások bérbe vétele után a bérlők ne fizessenek áfát.

Kétféle akcióterületet jelölnének ki; azonnali rozsdaövezeti akcióterület lenne, ahol nincs szükség különösebb előkészítő munkákra és gyorsan elindulhatnak a beruházások, míg a közép- és hosszú távú akcióterületeken a fejlesztések megkezdését hosszabb előkészítésnek kell megelőznie - ismertette Fürjes Balázs.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy elindult a Növekedési hitelprogram (Nhp) legújabb konstrukciója, az Nhp hajrá, amellyel lakásépítés, akár bérházépítés is finanszírozható; a konstrukció keretei rendkívül rugalmasak, a hitelprogram nagyobb lakásprojekt esetén is igénybe vehető.

„Magyarországon még mindig kiugróan alacsony a lakások megújulási rátája, az ingatlanállomány elavult. Az építőipar a gazdaság élénkítése szempontjából is az egyik legfontosabb tényező lehet, az MNB becslései szerint 10 ezer plusz lakás építése körülbelül egy százalékkal növeli a GDP-t és mintegy 25-30 ezer munkahelyet teremt” – jegyezte meg Banai.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészet 2020: Felhőkarcoló Budapest szívében

Építészet 2020: Felhőkarcoló Budapest szívében

Magyar projekt a Skyhive 2020 nemzetközi verseny shortlistesei közt.

Budapest legfontosabb kortárs építészeti adatbázisa egy éves lett

Budapest legfontosabb kortárs építészeti adatbázisa egy éves lett

A főváros digitális térképéről, a Budapest Legendáról az alkotói nyilatkoznak.

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei

Kreatív stúdió hozza vissza a főváros ikonikus helyszíneit.

Hirdetés