Hirdetés

Ilyen lesz a Városháza Park

Eredményt hirdettek a Főváros pályázatán.

A Fővárosi Önkormányzat évtizedes adóssága, és egyben a Főváros vezetésének egyik legfontosabb választási ígérete, hogy a Városháza előtti elzárt, jelenleg parkolóként használt területen Budapest új, zöld főterét alakítsa ki. A Fővárosi Önkormányzat 2021. őszén, tekintettel a feladat jelentőségére és komplexitására, térépítészeti tervpályázatot hirdetett a Városháza Park megtervezésére. Az eredmény megszületett, következhet a megvalósítás. Budapest a tervek szerint 2024-ben veheti birtokba új főterét.

 

A Főváros 2019-ben  megválasztott vezetése átfogó stratégiát készített a Városháza tömb középtávú fejlesztésére, melynek része a Városháza homlokzatának felújítása, a Városháza földszinti helységeinek megnyitása, a Budapest Galéria új kiállítóterének kialakítása és a Merlin Színház épületének felújítása is. A komplex feladat a most lezárult térépítészeti pályázat eredményének megfelelően valósul meg.

 

Az új Városháza Park kapcsán a Főváros három célt határozott meg:

  • A Városháza Park legyen Budapest zöld főtere, ennek érdekében Budapest szívében 8.000 m2 új zöldfelület hozunk létre, hogy cselekedjünk a klímaváltozás ellen. A parkot fásítjuk, hogy kellemes hangulatú helyet alakítsunk ki és enyhítsük a nyári kánikulák hatásait, a csapadékvizet pedig helyben hasznosítjuk a környezettudatosság jegyében.
  • A „Nyitott Városháza” megvalósításával közelebb hozzuk az emberekhez Városháza napi működését, Budapest új főterét a demokrácia és a társadalmi viták helyszínévé tesszük. Helyet adunk megemlékezéseknek, társadalmi és politikai rendezvényeknek, a Városháza földszinti helyiségeit pedig megnyitjuk kulturális, közösségi és ügyfélforgalmi célokra.
  • Az új park legyen a budapestiek találkozóhelye, ennek érdekében helyet adunk az alkalmi rendezvényeknek, hogy a Városháza Park a kultúra és a találkozások helyszíne legyen. A Budapest Galéria, a Merlin felújított épülete és a Városháza megnyitott földszinti tereinek együttesével új kulturális teret hozunk létre a város szívében.

 

 

A tervpályázatra 19 pályamű érkezett, a tájépítész, építész és városépítész szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság választotta ki a díjazott terveket. A Főváros szakemberein kívül három szakmai szervezet, a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építészkamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége is képviseltette magát. Az V. kerület, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, valamint a Miniszterelnökség is delegált szakértőt.

Első helyezett a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve lett.

„Ez a pályamű minden tekintetben alkalmas arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit Budapest új főterének tudnia kell: ikonikus, szinte az űrből is felismerhető terv, amely a zöldfelületet állítja a tér középpontjába, és amelynek szimbolikája megegyezik a demokráciáról alkotott felfogásunkkal, a tér akár négy, egyidejű politikai rendezvény megtartására is alkalmas. Szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, emellett tartalmazza a szivacsváros koncepció követelményeit a csapadékvizek felhasználásáról is” – méltatta a pályaművet Kerpel-Fronius Gábor.

 

A győztes iroda 4 millió forintos díjat, valamint a Park továbbtervezésének lehetőségét nyerte el a tervpályázaton.


II. Díjban részesült 3 millió forint összegben a CAN Architects Studio és az Újirány Tájépítész Kft. közös pályaműve. Tiszta, egyszerű, következetes struktúra, amely ökologikus választ keres a klasszikus városháza tér kialakítására, ahol egy a városháza tengelyére rávezető interaktív, rugalmasan használható főteret alakít ki, amelyet két intenzív, biodiverz zöldfelület keretez.


Megosztott III. Díjban részesült 1,5 millió forint összegben a Lima Design pályaműve, amely egymásra felfűzött kisebb teresedésekkel, változatos növényalkalmazással, látványos részletekkel és tereplejtésekkel egy szinte önálló parkot alakít ki a város szívében.


Megosztott III. Díjban részesült 1,5 millió forint összegben a 11. számú pályamű (tervezők: Baki Áron, Godolla Máté, Kőműves Márton, Takács Ákos, Pápai Veronika, Csomay Zsófia), ahol a teret a városfal két oldalán, a történelmi fejlődésre reflektálva két markánsan kontrasztos részre osztották a tervezők: egy sűrű vegetációjú, szűrőként működő oázisra és a város társadalmi életének új pódiumaként konstruált fórumra.


Megvételt nyert 1 millió forint összegben a 12. számú pályamű (tervezők: Csépke Tamás, Skrabák Zoltán), amely a Merlin vonalában hoz létre egy attraktív, kortárs közteret, a fő megközelítési útvonalakat egy átlós rendszerre szervezi rá.


Megvételt nyert 1 millió forint összegben a KIMA Studio és a BKM FŐKERT Divízió közös pályaműve, amelynek alapvető célja a terület szerves bekapcsolása a közvetlen környezetébe, a tér átjárhatóságának megteremtése, szimbolizálva a modern városvezetési eszméket: a nyitottságot, az átjárhatóságot, a nagyvonalúságot és a környezettudatosságot.A tervpályázaton nyertes pályázóval a Fővárosi Önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást fog lefolytatni az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítésére vonatkozóan. A tervek elkészítését és az engedélyek megszerzését követően kerül sor a Városháza Park megvalósítására. A tervek szerint az új Városháza Parkot 2024-ben vehetik birtokba a Budapestiek, addigra a Városháza Károly körúti homlokzatának felújítása, és a Merlin épülete is elkészül. 

 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz a Városháza Park

Ilyen lesz a Városháza Park

Eredményt hirdettek a Főváros pályázatán.

Hiánypótlónak számít a legújabb Zöldinfrastruktúra füzet

Hiánypótlónak számít a legújabb Zöldinfrastruktúra füzet

Fontos témával, a belvárosi belső udvarok megújításával foglalkozik a sorozat 5., frissen megjelent része. 

Idén is kiosztják az Év háza pályázat díjait

Idén is kiosztják az Év háza pályázat díjait

Két abszolút fődíjat, valamint két szakmai és öt támogatói különdíjat osztanak ki.

Nincs találat!

Hirdetés