Fontos témával, a belvárosi belső udvarok megújításával foglalkozik a sorozat 5., frissen megjelent része. 

Különösen fontos állomásához érkezett a Zöldinfrastruktúra füzet: a Belvárosi belső udvarok megújítása című új, 5. részt a héten mutatták be a Fugában. A kiadványsorozat a Fővárosi Önkormányzat gondozásában jelenik meg.

A mostani rész azért nevezhető hiánypótlónak, mert Budapesten nagyon kevés a zöldfelület, különösen a belvárosban: míg a fővárosban átlagosan 6 m2 zöldfelület jut egy főre, a belső zónákban ez az érték 0-5 m2/fő között változik. A WHO ajánlás 9 m2/ fő.

A zöldfelületi hiány pótlására közterületen kevés a lehetőség, viszont a belsőudvarokban hatalmas a potenciál. Ezt a területet tárja fel a Zöldinfrastruktúra füzet új része.

Fa egy Szent István körúti belső udvarbanÉpületszárny bontása révén megújult terek a Ferencvárosban

„A sűrűn beépített történeti városrészek jellemzően zöldfelületekben szegény területek – írja a kötet elkészítésében közreműködő Lépték-Terv Tájépítész Iroda honlapja. – A historikus városszövetben ezek a sokszor elhagyatott, alulhasznosított, kihasználatlan társasházi belső udvarok adnak egyedüli lehetőséget a zöldfelületi fejlesztésre, kondicionáló és szabadtéri rekreációs lehetőséget nyújtó zöld terek kialakítására. Ezt a fejlesztési szándékot segíti a kiadvány egy eszköztár felsorakoztatásával, jó példák és mintahelyzetek bemutatásával.”

A több mint százoldalas kiadvány rendkívül alapos munka, helyzetelemzéssel, tervezési alapelvekkel, a jogszabályi környezet bemutatásával. Lényegében egy mindenre kiterjedő útmutatót kínál a belső udvarok fejlesztéséhez, erre jó példa a Növényalkalmazás alfejezet, ahol tételesen felsorolnak növényfajokat és -fajtákat, különböző adottságokhoz: udvarkertbe, ültetőedénybe, talajtakarónak, stb. De ugyanígy bemutatja az alkalmazható növényformákat is, könnyen áttekinthető infografikát mellékelve hozzájuk, olyan szempontokkal, mint közösségépítő erő, ökológiai érték, beruházási igény, fenntartási igény, eredmény elérése.

Vadszőlővel befuttatott tűzfal a Rózsa utcában - Fotó: Lépték-Terv

Az utolsó három fejezet nemcsak gyakorlatias, de rendkívül inspiráló is, elvégre a Mintahelyzetek bemutatása mellett Jó példákat ismertet, végül azt is kifejti, miként lehetséges és érdemes Külső szereplőket és eszközöket (önkormányzatok, piaci szereplők, civil szervezetek) bevonni egy-egy projektbe. A „legmostohább adottságokkal rendelkező” szürkeudvarról például megtudjuk, hogy 

„A kedvezőtlen termőhelyi adottságok miatt az udvarzöldítés lehetősége a földszinten rendkívül korlátozott. Az udvartér élhetőbbé tételére azonban számos más lehetőség nyílik.”

...és természetesen a kiadvány ismerteti a módszereket, amelyekkel jelentős minőségi változást érhetünk el.

A Fővárosi Önkormányzat gondozásában megjelenő kiadványt szerzőként Báthoryné Nagy Ildikó Réka PhD, G. Korompay Judit DLA és Teremy Viktória jegyzi, szerkesztői pedig Báthoryné Nagy Ildikó és Stefanics Beáta (Lépték-Terv Tájépítész Iroda).

A kiadvány nyomtatott formában elérhető a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályán, a 374. szobában, míg online, pdf formátumban ingyen letölthető a Lépték-Terv honlapján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyolc budapesti közterületi fejlesztést végez a BKK

Nyolc budapesti közterületi fejlesztést végez a BKK

A Lánchíd és a Blaha felújítását mindenki ismeri, de nézzük meg a többi hatot is!

Geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten

Geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten

Izlandi céggel kötött megállapodást a Főtáv.

Különleges nemzetközi fotókiállítás a budapesti House of Lucie-ban

Különleges nemzetközi fotókiállítás a budapesti House of Lucie-ban

Az International Photography Awards Best of Show-ja és Anne Morin válogatása természetesen virtuális.

Hirdetés