Hirdetés

A pályamű a szabadtériségre, és a parkkal, természettel kialakított kapcsolatra helyezi a hangsúlyt.

A Városmajori Szabadtéri Színpadnak és környezetének megújítására kiírt ötletpályázaton Deichler Tímea, Jakab Dániel és Répás Ferenc pályaműve a szabadtériségre, és a parkkal, természettel kialakított kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. A tervet a Bíráló Bizottság megvétellel díjazta.
 

A park

A parkban alapvetően három meghatározó funkciócsoport van jelen: kultúra, sport és rekreáció, melyek elhelyezkedése, kapcsolataik jelenleg tisztázatlanok. Tervükben továbbra is ezekkel számoltak, de rendezésükre három zónát határoztak meg, melyek a park hosszanti irányában követik egymást. Az első, a templomtól indulva a Szamos utca vonaláig terjedő kulturális terület, ezt követi a rekreáció helye, majd az iskolák és a fogaskerekű végállomásánál lévő sűrűbb beépítés rendezésével a sport által meghatározott zóna zárja a parkot. A kultúra és a sport helyei egy-egy tér köré szerveződnek, a kultúra terén helyet kaphat a piac, könyvvásár, tematikus események, télen korcsolyapálya.

A két központ között párhuzamosan futó útpár hosszirányban végigmegy a parkon, közöttük alakul ki a park legvédettebb zónája melyet szabadtéri sportpályák, játszótér, kutyafuttató, kondipark, sakk asztalok tagolnak. A tervben a két hosszanti úton kívül eső sávot csak fák, bokrok, füves területek borítják, melyek növényzete a peremfelületek felé sűrűsödve, természetes határt képeznek a park számára.

Az épület

A szabadtéri színpad helyének meghatározásánál fontos volt, hogy az épületnek legyen kapcsolata a kulturális térrel, megfelelő legyen a nézőtér tájolása, minél csöndesebb területen helyezkedjen el, és az itt létrejövő zajok ne legyenek zavaróak a közelben lakók számára. A kiírásban felajánlott három helyszín közül a jelenlegi terület a park szívében, az újonnan kialakuló kulturális területhez kapcsolódva ideális távolságra helyezkedik el a környező forgalmas utaktól, az Ignotus utca házainak ölelésében a park ezen része mentesül a Szilágyi Erzsébet fasor forgalmától.


A park felé néz a multifunkciós terem, az étterem és az ideiglenes előcsarnok, de a nézőtér megközelíthető az épülettel párhuzamosan futó két útról közvetlenül is. Igény esetén innen is történhet a nézőtér egy részének feltöltése, az előadás megkezdésekor pedig ezek az oldalsó nyílások lezárhatóak. A közönségforgalmi rész elemelésével az előadásra várakozókat, szünetben pihenőket a fák lombkoronája közé emelik, ezáltal a színház belső terét a nézőtérrel együtt kerítések és falak helyett a természet határolja, belső tere kinyílik a környező fás liget felé, miközben a jegyek ellenőrizhetősége is biztosított marad.
Tető domboldallal folytatódik, lelátót képezve a színháznak. A domboldal a színpad mögött megismétlődik, elrejtve az öltözőket, a kulturális tér számára is lelátót hozva létre. Innen rálátni az ott megrendezett eseményekre, piacra, vagy télen a korcsolyapályára.


A közönségforgalmi, nyitott funkciók dobozokban kapnak helyet, melyek a nézőtér irányából, a domb alatti tömör kiszolgálóegységektől a park felé ritkuló, felszakadozó karaktert mutatnak.

A földszinten az étterem, a jegypénztár és a multifunkciós terem (próbaterem) külön dobozokban, önállóan is tudnak működni, saját beltérrel rendelkeznek, melyek a fedett nyitott teraszra bővülhetnek. Az étterem, a próbaterem és a jegypénztár között mobil falakkal lezárható a színház előcsarnokának területe, ekkor a próbaterem és étterem külön működése továbbra is megoldott, de együttes működésükre is van lehetőség.

Mint negatív dobozok, a tetőben és a domboldalban kivágások is összekötik a felső és alsó szintet. Az így létrejött füves területek, az áttörésekben felnyúló fák a természet és a ház éles határának elmosását segítik. Ezeken az átmeneti tereken keresztül a néző egy útvonalat jár be, amelynek során sosem veszti el kapcsolatát a parkkal, azonban egyre beljebb jut a színházban, mígnem a belső (felső) térre érkezve a park egy új arcát ismerheti meg.
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mintatervek készülnek az építészeti hagyományok megőrzéséért

Mintatervek készülnek az építészeti hagyományok megőrzéséért

Az online katalógus az építkezni vágyó családokat segíti majd.

Közösségi lakópark épül a Lehel tér szomszédságában

Közösségi lakópark épül a Lehel tér szomszédságában

A Park West a belváros közelségét preferáló, környezettudatos fiatalok és aktív életmódot folytatók otthona lesz.

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen.

Hirdetés