Hirdetés

1852 négyzetméternyi úszófelülettel, mintegy 8000 négyzetméteres, háromszintes épülettel és 270 fős lelátóval valósul meg Zala megye legnagyobb uszodaberuházása.

Összesen 1852 négyzetméternyi úszófelülettel, mintegy 8000 négyzetméteres, háromszintes épülettel és 270 fős lelátóval valósul meg Zala megye legnagyobb uszodaberuházása, a Zalaegerszegi Városi Uszoda. A Modern Városok Program keretében épülő komplex sportlétesítményt a FINA által meghatározott előírások szerint alakítják ki, így nemzetközi úszóesemények megrendezésére is alkalmas lehet. A kültéri medence, a melegvizes tanmedence, a merülőmedence és a tízpályás versenymedence mellett a TSPC Kft. tervei alapján felújítják a strandépületet is.

Fotó: TSPC Kft.

A zalaegerszegi uszoda egy olyan helyen készül, ahol nagy szükség van rá és öröm lesz átadni a sportlétesítményt a boldog használóknak. - meséli Kádár Mihály, a TSPC alapítő-ügyvezetője. 

A térségben kevés az elérhető helyettesítő uszodalétesítmény, így a projekt hosszát és költségtervezését is jelentősen befolyásolta a megrendelő azon kérése, hogy a megfelelő ütemezéssel a lehető legrövidebb időre kelljen az uszodahasználatot mellőznie a zalaegerszegi sportolóknak, többek között a tehetséggondozás folyamatosságának biztosításáért. Az uszodaberuházás tervezése összetett műszaki gondolkodást igénylő feladat volt, hiszen egyszerre kellet figyelni a fenntartható műszaki megoldásokra, az optimális projekt-ütemezésre, hogy a meglévő funkció minél tovább használható legyen, valamint a modern építészeti elemek és költséghatékonyság határára is. A cégcsoport jelenleg futó és megvalósult projektjei között is több komplex sportlétesítmény szerepel és a tervezés során használt BIM-technológiában piacvezetők Magyarországon. 

Mind a szemléltetésre, mind a gépészeti és a kétütemes építés bonyolultságára vonatkozóan elengedhetetlen volt a mindenre kiterjedő figyelem és szaktudás. Az általunk használt BIM-technológia segítségével Zalaegerszeg a legmodernebb megoldásokkal tervezett uszodával gazdagodik majd. - vallja Huszár Attila, a TSPC Kft. projektvezető építésze és BIM-specialista.

A 3D technológia nemcsak a szakemberek munkáját könnyíti és gyorsítja, hanem abban is segít, hogy a megrendelő már a tervezés korai szakaszában "besétálhat" az épületbe, így könnyebben igazíthatók a megoldások például a helyi- vagy speciális igényekhez is.

Hosszú előkészítő munka, precíz tervezés, és a forrás biztosítása után most elindul az építkezés. Az új uszoda, tanuszoda épületeinek és a strandnak köszönhetően a 21. századi elvárásoknak megfelelő színvonalú létesítményben lehet sportolni, feltöltődni. Sőt, a legprofibb körülmények biztosítják majd, hogy a tehetséggondozás is valódi szerephez jusson.

Az uszodaépület kifejezetten racionális tömegképzését a homlokzati pixelgrafika teszi majd lendületessé és izgalmassá. A főépület két ütemben épül és a beruházás teljes időtartama alatt úgynevezett helyettesítő megoldásokkal (ideiglenes sátrak felhúzása, komplex gépészeti rendszerek átillesztése) biztosítják az uszodahasználatot a zalaegerszegieknek. A projekt klönlegessége, hogy az épület energiahatékonyságát a különleges megoldásokat megvalósító ClimaDesign tervezőcsapat Prof. Dr. habil Kistelegdi István DLA, ph.D vezetésével dolgozták ki. Sőt, a beruházás részeként egy napaelemes kiserőmű, valamint egy kb. 1100 méter mély termálvizes és egy kb. 200 méter mély hidegvizes kút is létesül. 

Adatok

generáltervezés: TSPC Kft.

felelős tervező: Kádár Mihály

projektvezető építész: Huszár Attila

kivitelezés: ZÁÉV Építőipari Zrt.

megrendelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz a belvárosi Hotel Dorothea

Ilyen lesz a belvárosi Hotel Dorothea

Ötcsillagos szállodaként születik újjá Budapest értékes műemléki tömbje.

Mikor jöhetnek az első WELL minősítések Magyarországon?

Mikor jöhetnek az első WELL minősítések Magyarországon?

Az egyik legújabb zöldépület-minősítési rendszerről ír Vértesy Mónika épületminősítési tanácsadó a TSPC oldalán.

A továbbépítés új rétege – az Egyheted Studio és a Zip Architects terve a Mathias Corvinus Collegium pályázatán

A továbbépítés új rétege – az Egyheted Studio és a Zip Architects terve a Mathias Corvinus Collegium pályázatán

Logikus rend, a program tisztelete és sokszínű használati minőség.

Hirdetés