Különleges formában jelenik meg az EQUITONE legújabb burkolata a Millenáris megújult épületén.

Az EQUITONE tavaly bemutatott, a Hold felszíne inspirálta [lunara] szálcementlapjaiból megalkotott látványos homlokzati elem teszi egyedivé a Millenáris Park felújított és kibővített G-épületét. Az üveghomlokzat előtt futó speciális alkotás, valamint az épületen hagyományos burkolatként is megjelenő anyag további érdekessége, hogy színárnyalata tökéletesen passzol a közelében álló Nemzeti Táncszínház épületét borító, ugyancsak EQUITONE [linea] burkolat szürkésbézs tónusához.

 

A Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára elkészült egyik legmeghatározóbb épületének, a park közepén álló Fogadónak (G-épület) a kibővítése és felújítása. Az 1800 m2 alapterületű, több mint 15 méter belmagasságú épület a CÉH és a Mata-dór tervezőinek elképzelése alapján újult meg. A védettség alatt álló, Lipták Pál tervezte, 1909-ben megvalósult ipari épület egy új rendezvénycsarnokkal és egy konferenciateremmel bővült. Az új rendezvénycsarnok kontúrja bár leköveti a mellette álló épületrészek vonalait, ugyanakkor izgalmas kortárs jelleggel és új térrel bővíti az eredeti épületet. 
 


A Millenáris Park húszéves története során folyamatosan alakult, fejlődött, változatos programjai mellett, építészeti szempontból is remek részleteket kínál. Elég csak megemlíteni a sokszorosan díjazott, 2019-ben átadott Nemzeti Táncszínházat, ami a ZDA – Zoboki Építésziroda tervei alapján valósult meg, vagy a 2020-ban, a TSPC építészei által megálmodott, origami parkkal, vertikális kerttel, design napelemekkel tarkított Széllkapu Parkot. Idén a Fogadó épülete szépült meg, aminek új csarnoka egyszerre igazodik a park arculatához, az eredeti téglaépület jellegéhez, valamint a közelében álló Nemzeti Táncszínházhoz, amit az EQUITONE [linea] burkolata fed.

A most megszületett új csarnok oromfalas végeit hosszan kinyúló tető fedi, aminek belső falaira az EQUITONE [lunara] burkolata került, ami ipari jellegével, különleges felszínével csodálatosan illeszkedik a mellette álló épületek látszó téglaburkolataihoz. Legfeltűnőbben mégis az épület hosszanti oldalán megjelenő ágas-bogas díszfalként követel magának figyelmet. Ez, az üveghomlokzat előtt álló különleges díszítő elem a tervezők, kivitelezők és a gyártó folyamatos helyszíni egyeztetése mellett készült el, és kívülről talán este, megvilágítva mutatja legizgalmasabb arcát, míg nappal az épület belsejében élvezhető az általa kreált fény-árnyék játék.
 


A Fogadóépület különleges szálcement burkolatának és homlokzat díszítő elemének megszületéséhez az EQUITONE folyamatos műszaki támogatást nyújtott a tervezés és a kivitelezés során egyaránt. Bár a [lunara] alig egy éve került forgalomba, már számos helyen alkalmazták, de a Fogadó épület jelenleg nemzetközi szinten is a legnagyobb projekt ezek közül. A Hold kráteres felszínét utánzó felülettel rendelkező EQUITONE [lunara] szálcement burkolat különlegessége, hogy egy nagyon természetes hatású, anyagszerű felülettel rendelkezik, ami leginkább a stokkol kőhöz hasonló.

Minden egyes lapja egyedi hiszen nem formába nyomják, hanem a gyártás végfázisában egy speciális eljárással alakítják ki a panelek felületét, aminek köszönhetően nincs két egyforma lap. A kellemes tapintású panelek szürke és barna színben érhetők el, árnyalatukban illeszkednek a [tectiva] és [linea] család termékeihez, amikkel kombinálva érdekes struktúraváltásokat érhetünk el.  
 

Tervező: CÉH + Mata-dór
Lebonyolító és műszaki ellenőr: CÉH
Kivitelező: HUNÉP
Beruházó: MillenárisEQUITONE | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn | Pinterest

 

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kívülről városi térfal, belülről „pszeudo” város

Kívülről városi térfal, belülről „pszeudo” város

Megújult a Shopmark Üzletközpont.

Bevásárlóközpont, társasház és családi ház az EQUITONE pályázatának díjazottjai között

Bevásárlóközpont, társasház és családi ház az EQUITONE pályázatának díjazottjai között

Kihirdették az EQUITONE építész és építészhallgatói pályázat 2019 eredményeit.

Zöld tengellyé bővült a Millenáris Park

Zöld tengellyé bővült a Millenáris Park

A Széllkaput augusztus 20-án adják át, íme egy előzetes az OCTOGON következő, 162-es számából!

Hirdetés