Az elhúzható padlónak köszönhetően az ókori amfiteátrum a jövőben kulturális események helyszíne is lesz.

Tavaly decemberben az olasz kormány bejelentette, újraépítik a római Colosseum padlóját, az alatta megbúvó alagútrendszerrel, ketrecekkel és csapdákkal.

Az ókori Rómában több tízezres tömegek gyűltek össze a rabszolgákból lett harcosok az egymással és vadállatokat folytatott véres küzdelmét bemutató eseményeken, ráadásul a Colosseumot úgy tervezték, hogy azt a misztikus hatást keltse, mintha harcosok és az állatok részben varázslat útján kerültek volna a küzdőtérre. A Colosseum egykori fából készült, homokkal borított padlója titkos alagutak egész labirintusát rejtette, melyek maradványait a látogatók ma is megszemlélhetik.

Sajtóértesülések szerint az olasz kormány 10 millió eurót szán a projektre, amihez jelenleg keresik a tervezőcsapatot, melynek feladata az lesz, hogy úgy rekonstruálja a mozgatható padlót, hogy abba csapóajtókat, alatta pedig felvonókat is beleépítenek. Ezek a titkos járatok biztosították egykor, hogy a ketrecbe zárt állatokat különböző folyosókon kivezetve, meglepetésszerűen bukkanhattak fel az arénában. Ez az ókorban megalkotott „hipogenum”  tette lehetővé a játékok szervezőinek, hogy a meglepetések révén feszültséget teremtsenek, mert a harcos sosem tudhatta, hol jelenik meg a következő oroszlán, vagy hogy két vagy három oroszlán bukkanhat-e elő egy helyett.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter nyilatkozatában megjegyezte, a Colosseum felújítása jelentős technológiai beavatkozás lesz, amely lehetőséget kínál majd a látogatóknak arra, hogy ne csak a földalatti helyiségeket lássák, de az aréna közepén állva is átélhessék a Colosseum szépségét, és hozzátette azt is, az új szint lehetővé teszi majd a közönség számára, hogy teljes mértékben megértsék az ősi rom egykori használatát és funkcióját. A miniszter szerint a padló megépítése után a Colosseumban kulturális eseményeket, koncerteket és színházi előadásokat is lehet majd tartani. A világörökségi épület szintjének újjáépítésére vonatkozó javaslatokat február 1-ig várják az olasz építészektől, a projekt pedig várhatóan 2023-ra valósul meg.
 

(Forrás: Designboom)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A műemlékvédelem dilemmái

A műemlékvédelem dilemmái

Februári témánk 2024-ban a műemlékvédelem

Rózsaszín hatalomátvétel

Rózsaszín hatalomátvétel

Andrés Reisinger digitális képzőművész Take over elnevezésű projektje.

Épített érték

Épített érték

Januári témánk 2023-ban a műemlékvédelem.

Hirdetés