Hirdetés

Luxus a tetőn

Penthouse lakás Prágában.

Az extravagáns tetőszinti lakás kialakítását az a szándék vezette, hogy elmossák a határt kint és bent között. A Petr Janda | Brainwork tervében a lakás határai nem állnak meg a fizikai lehatárolás mentén, a város maga is a lakótér részévé válik.

 


Az eredeti lakást ház a házban elv mentén alkották újra a tervezők. A Prága épített negyedének határán álló saroképület felső szintjén kialakított kétszintes lakótér páratlan panorámát nyújt a távoli völgyre is. A lakás terét egy eredetileg víztároló tetőfelépítmény saroktornyának bővítésével alakították ki. A tervezők szándékosan szakítottak az indusztriális designnal, és a környező kilátásra és a szabadon áramló terekre koncentrálva határozták meg az építészeti koncepciót.

Az alaprajz világosan tükrözi a tervezői szándékot: hullámzó vonalvezetésű acél fal határolja el a belépés terét az intim szférától. A kacskaringós membrán mögött az épület homlokzatai mentén elhelyezett hálószobák körülveszik a felső szintre vezető közlekedő központi terét, lehetőséget adva arra, hogy minden hálóhoz saját terasz tartozzon. A lakórészek mind más tájolásúak, mindegyik saját fürdővel és gardróbbal rendelkezik.

A homlokzati üvegosztás a lakás alsó, az intim szférát rejtő szintjén az épület alsóbb emeleteinek ablakosztásához igazodik, a felépítményben viszont egyedi, és osztás nélküli, illetve csak a minimális szerkezeti osztást tartalmazza. A hatoldalú tornyot öt oldalon egy darabból készült, négyrétegű üvegfal határolja, a hatodik oldalon tolóajtón keresztül lehet kijutni a tetőkertbe. A liftakna köré mesterséges dombot építettek, amelybe magasabb, lombos fák is telepíthetők.

A lakótér a mennyezet ellipszis alakú kivágásba szoborszerűen beépített felfüggesztett acéllépcső. A lépcsőház könyvtárat rejt a mennyezet plasztikus formálásával kialakított térben. A konyha és étkező berendezése a hullámzó falhoz igazodik. A szín és anyaghasználatot a hullámzó, fekete acél válaszfal és a fehér kontrasztja határozza meg, polírozással kezelik. Az íves fal farostlemez lapra szendvicsszerkezetként szerelt, melegen hengerelt, polírozott fekete acéllemezből készült. Az összes ajtó és nyílás keret nélkül épül be a válaszfalba, nem töri meg annak folytonos felületét.
 

Stúdió: petrjanda/brainwork Web | Facebook | Instagram
Tervező: Petr Janda, vezető építész
Tervező csapat: Anna Podroužková, Maty Donátová 
Projekt helyszíne: Prága, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2020
Hasznos alapterület: 275 m² 
FotókBoysPlayNice

 

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Használatot formálni

Használatot formálni

Interjú Guba Sándorral és Hámori Péterrel, a GUBAHÁMORI iroda alapítóival.

Feléled a Cukorgyár

Feléled a Cukorgyár

A CHYBIK + KRISTOF és a SKANSKA fenntartható városfejlesztési projektje Prágában.

Nincs találat!

Hirdetés